BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Waarom werkt 'gewoon' diëten niet?

9 jan 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
307 keer bekeken
siora-photography-cixohzDpNIo-unsplash
Voor velen een bekend probleem: coronakilo’s. Of überhaupt de strijd met het getal op de weegschaal. De helft van de Nederlanders is namelijk te zwaar, schrijft Kassa

Het begin van het nieuwe jaar brengt ook in 2021 zonder uitzondering goede voornemens met zich mee. Een van de meest gehoorde is afvallen. De dieetboeken, sapkuren en detoxprogramma’s zijn niet aan te slepen. Maar wat blijkt? Voor een duurzame en gezonde manier van afvallen moet je op een hele andere manier te werk gaan. Sterker nog: het is schadelijk, aldus emeritus-hoogleraar Martijn Katan in De Nieuws BV. ‘Alle diëten werken een paar maanden, maar geen enkel dieet werkt permanent.’
 
Maar er moet wel wat gebeuren, want we zijn de afgelopen achtentwintig jaar namelijk massaal zwaarder geworden. De helft van de Nederlanders (boven de achttien jaar) heeft namelijk matig of ernstig overgewicht, aldus Kassa. Een politiek probleem, volgens Katan. ‘We zijn omringd door eten dat superlekker is, daar hebben ingenieurs jarenlang aan gewerkt om het onweerstaanbaar te maken: de geur, de smaak, het geluid. Het is heel goedkoop en je kan het overal kopen, en daar kunnen veel mensen niet tegenop.’ Door een verhoging van de prijs van ongezond voedsel kan dit probleem grootschalig worden aangepakt.
Maar wat kan je zelf doen?, dacht presentatrice Amber Kortzorg. Daarom starten vandaag negen deelnemers aan een leefstijlprogramma bij Kassa. Amber: ‘Het is al lange tijd een droom van mij om aandacht te besteden aan dit thema. Want te lang zijn mensen met overgewicht in het verdomhoekje geplaatst. “Dan moet je maar niet zo veel eten”, wordt vaak gezegd. Daarom gaan we, samen met negen fantastische kandidaten, laten zien dat bij gezond leven zo veel méér komt kijken dan alleen minder eten en meer bewegen. Het komende halfjaar zullen onze ambassadeurs dan ook lief en leed met ons delen. Ik denk dat het traject enorm intensief zal worden, maar we gaan er samen de schouders onder zetten.’
GLI-programma
Een programma waarbij niet alleen afvallen centraal staat, maar ook wordt gekeken naar de onderliggende oorzaken, zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Overgewicht komt namelijk niet simpelweg door te veel eten. Om die reden focust het programma van Kassa zich op alle aspecten die invloed kunnen hebben op het gewicht. Dat doen ze door te werken met een GLI-programma, ook wel een Gecombineerde Leefstijlinterventie genoemd. GLI is een programma dat gericht is op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n programma wordt advies en begeleiding gegeven dat gericht is op drie aspecten: gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Een GLI bestaat uit individuele contacten en groepsbijeenkomsten en duurt twee jaar.

Ron (58)
Ron
De 58-jarige Ron van den Hoogenband is een van de deelnemers. Lange tijd deed hij laconiek over zijn gewicht en maakte hij grapjes wanneer er een opmerking over werd gemaakt. ‘Het is een hele investering’, of ‘allemaal zelf gemaakt’, zei hij dan. Maar de tijd van grapjes maken is nu voorbij. Ron: ‘Toen ik een tijdje geleden een sprintje wilde trekken en dat gewoon niet lukte, besloot ik weer te gaan crashen.’ Nu Ron wat ouder wordt en zijn gezondheid een grotere rol in zijn leven speelt, heeft hij besloten zichzelf, onder persoonlijke begeleiding, een gezondere levensstijl aan te meten. En dat met een duidelijk doel voor ogen: ‘Dat ik over een half jaar, en het jaar daarop en nog langer, zonder moeite een sprintje kan trekken, het liefst tijdens een potje voetbal.’

Carlo (33)
Carlo
Ook de 33-jarige Carlo Koomans heeft zich opgegeven voor het traject. Carlo: ‘Van jongs af aan ben ik altijd stevig geweest, echter hebben stoppen met roken, stressvolle situaties en een druk leven met een gezin met drie kinderen ervoor gezorgd dat het overgewicht alleen maar meer werd.’ Hij probeerde herhaaldelijk om af te vallen. En hoewel dat lukte, vlogen de kilo’s er ook steeds weer opnieuw aan. ‘Het jojo-effect’, aldus Carlo. Maar nu is de knop om. ‘Ik wil graag gezonder leren leven voor mijzelf, mijn partner en mijn drie kinderen.’ Maar Carlo heeft nog een motivatie: ‘Ik hoop in 2021 te gaan trouwen.’ Op die dag wil hij graag strak in het pak.
Door Carolien Ronde

Meer over:

dieten, kassa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
Marie le Noir9 jan 2021 - 19:14

Ik heb nu de behoefte aan begeleiding en gesteun.

1 Reactie
avatar
Bnnvaraportal11 jan 2021 - 10:48

Ha Marie, u kunt meer informatie vinden over het leefstijlprogramma van Kassa via deze link: https://www.bnnvara.nl/kassa/tags/leefstijlprogramma. Hopelijk heeft u hier iets aan!

avatar
Ditha9 jan 2021 - 20:47

Ik ben 58 jaar, heb diabetes type2. Sinds maart 2020 gebruik ik geen medicatie meer en ben op dieet gegaan. Geen suikers en zo min mogelijk koolhydraten. Ik ben tot nu toe 8 kg afgevallen (en dit in de Corona tijd😊). Mijn gewicht is 67 kg, mijn BMI is nog te hoog. Ivm de lockdown train ik iets minder, 2 tot 3 keer in de week, anders 5 keer. Graag wil ik hetzelfde onderzoek ondergaan als wat deze mensen hebben ondergaan om te kijken waar ik nog aan kan werken. Waar kan ik contact opnemen. Ik hoor het graag.

1 Reactie
avatar
Bnnvaraportal11 jan 2021 - 10:51

Ha Ditha, meer informatie over een GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) is hier te vinden: https://www.bnnvara.nl/kassa/tags/leefstijlprogramma. Of door te klikken op de onderste link in het artikel.