Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Schokkende handel van cavia’s

27 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
cavia

© Foto: pixabay

Als je een cavia als huisdier wil, kun je in veel dierenwinkels terecht om die te kopen. Maar waar komen al die cavia’s eigenlijk vandaan? En wat vertellen de medewerkers in de winkel je? De handel die voorafgaat aan de verkoop van deze diertjes in de dierenwinkel blijkt schokkend. Dit liet Kassa zien in de uitzending.
In Nederland worden veel cavia’s gefokt, als huisdier maar ook als slangenvoer. Via allerlei fokkers komen cavia’s bij een tussenhandelaar terecht, die levert aan groothandels. Vanuit daar worden de diertjes aan dierenwinkels en andere plekken geleverd.

Dierenwinkels

Kassa ging naar verschillende vestigingen van dierenwinkelketens in het land om te kijken wat je als consument te horen krijgt als je op zoek bent naar cavia’s. Die adviezen blijken goedbedoeld maar onjuist. Volgens medewerkers van de dierenwinkels is het bijvoorbeeld best mogelijk om een cavia alleen te houden of een cavia met een konijn samen in een hok te houden. Twee punten die door dierenarts Mardou van Leuven en Karen Soeters, oprichter van House of Animals, resoluut worden tegengesproken.

Stress

Ook de huisvesting in dierenwinkels, glazen bakken die van alle kanten aan te raken en in te kijken zijn, zijn voor prooidieren zoals cavia’s stressvol. Daarnaast vertellen de dierenwinkels aan Kassa dat de cavia’s meestal bij een groothandel vandaan komen, waar een continue stroom dieren vandaan komt.
Kassa vonden een tussenhandelaar die wel voor publiek geopend is en gingen langs om twee cavia’s te kopen. In de groothandel trof Kassa stellages vol met kleine bakken vol dieren aan, zoals muizen, ratjes, egels en vleermuizen. In kleine, vieze hokken zonder daglicht zaten veel cavia’s bij elkaar. We kiezen twee cavia’s uit en laten ze direct onderzoeken door een dierenarts. Die kan ter plekke constateren dat het geen gezonde cavia’s zijn.
Bron: Kassa

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.