Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa zet zich in voor een gezonde leefstijl

05-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
904 keer bekeken
  •  
In 2019 had maar liefst de helft van de Nederlanders ouder dan 18 jaar matig of ernstig overgewicht. In de afgelopen 28 jaar is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen. Lees wat de oorzaken zijn en meld je hieronder aan als jij op een verantwoorde manier wilt afvallen en je leefstijl blijvend wilt verbeteren.
Bij overgewicht is er sprake van te veel vetweefsel in je lichaam. Het ontstaat als je lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is. Bij overgewicht heb je een BMI van 25 of hoger en bij obesitas heb je een BMI van 30 of hoger. Je spreekt van morbide obesitas bij een BMI van 40 of hoger.
In totaal heeft 14,7 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder obesitas. Overgewicht heeft grote gevolgen, want het hangt namelijk samen met tal van ziektes; diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Daarnaast zijn er andere aandoeningen die in verband worden gebracht met overgewicht; astma, chronische rugpijn en artrose.
Naast de fysieke problemen, kunnen mensen met overgewicht ook te maken hebben met psychische klachten, zoals depressies en angststoornissen, discriminatie en stigmatisering.

Oorzaken

Hoewel vaak gedacht wordt dat men overgewicht krijgt door te veel eten, is dat niet altijd het geval. Naast leefstijl (zoals ongezond eetpatroon en overmatig alcoholgebruik) kan de oorzaak ook psychisch zijn (zoals depressie en eetstoornis). Verder kun je door medicijnen aankomen, kan de oorzaak hormonaal zijn (zoals menopauze, na zwangerschap en acne) en hypothalaam (hoofdtrauma en neurologische afwijkingen). Daarnaast heb je nog (mono)genetische (zoals bijnierschorsinsufficiëntie) of syndromale (zoals mentale of motorische ontwikkelingsachterstand) oorzaken, maar dat komt zeer zelden voor.

Corona

Driekwart van de coronapatiënten kampt met overgewicht. Dat heeft ermee te maken dat het immuunsysteem telkens aanstaat waardoor het niet goed reageert op acute prikkels, met als gevolg dat mensen minder goed en snel herstellen.

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

GLI is een programma dat gericht is op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n programma wordt advies en begeleiding gegeven dat gericht is op drie aspecten: gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Een GLI bestaat uit individuele contacten en groepsbijeenkomsten en duurt twee jaar.
Niet iedereen komt in aanmerking voor een GLI. Je moet als verzekerde voldoen aan het volgende:
  • Je hebt een BMI vanaf 25 en daarnaast een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes 2.
  • Je hebt een BMI vanaf 30.
Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de basiszorgverzekering voor GLI. Er worden momenteel drie GLI-programma’s vergoed, namelijk BeweegKuur, SLIMMER en CooL. Je krijgt een GLI als de huisarts een diagnose stelt en je doorverwijst naar een GLI. De programma’s worden gegeven door leefstijlcoaches, diëtisten en door fysiotherapeuten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!