theme-icon
Achtergrond

Waarom roepen veganisten zoveel felle reacties op?

28-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1764 keer bekeken
  •  
Milouska Meulens

Milouska Meulens

© 3Doc: Boter, kaas noch eieren

Presentator Milouska Meulens is vegan, al best lang, en ze is niet van plan om daar iets aan te veranderen. En al helemaal niet vanwege de weerstand die haar dieet bij sommigen oproept.

Onlangs lanceerde FrieslandCampina een nieuwe variant Chocomel. Vegan, zonder koemelk dus. Iets duurder maar net zo lekker, vrij van dierenleed en er is vraag naar. Bovendien: de oorspronkelijke versie met koemelk is ook nog gewoon te krijgen. Alleen maar winnaars dus. Toch?

Nou nee. De lancering van de vegan Chocomel ging gepaard met een stortvloed aan reacties op sociale media. Van twee kanten: de juichende voorstanders en de woedende groep die tégen was. Maar niet een beetje tegen, nee: héél erg tegen. Het is een bekende trigger inmiddels; de introductie van plantaardige alternatieven maakt steevast wat los in de onderbuik van vleesminnenden. Toen biefstukrestaurant Loetje onlangs een nogal geslaagde plantaardige versie van hun beroemde biefstuk op de kaart zette, trad een ziedend toetsenbordleger online ten strijde om maar weer eens de oorlog te verklaren aan die militante deugkonijnen met hun complot om ons geleidelijk allemaal hun veganistische wil op te leggen.

Beetje begrip
Presentator Milouska Meulens is vegan - geen vlees, geen zuivel - en maakte in 2018 de documentaire Boter, Kaas noch Eieren, waarin ze een inkijkje gaf in haar veganistische leven. Hoe ze dat deed, maar ook over de vraag of het wel gezond was en of ze het wel kon maken om ook haar man en kinderen met die levensstijl op te schepen. Ze snapt waar de weerstand tegen veganisten vandaan komt.

'Verandering is moeilijk voor mensen. Je gewoontes moeten aanpassen, dat roept weerstand op. Dat snap ik wel, vooral omdat het verhaal jarenlang anders is geweest. De overheid heeft zuivel en vlees heel lang gepusht. Je had de boterberg, de melkplas en veel meer vlees dat we ooit op konden met z’n allen. En het idee dat het gezond was en goed voor de wereld, dat heeft de overheid heel lang volgehouden. Te lang, en nu moeten we opeens allemaal minderen.'

Oké, een beetje begrip dus. Maar wat ze dan weer niet begrijpt is waarom mensen zo boos kunnen worden wanneer ze het zelf anders wil doen. 'Ik dwing niemand om de vegan Chocomel te kopen, in plaats van de variant met koemelk. Als jij dat wil doen, ondanks alle gevolgen voor de wereld en voor jezelf: be my guest. Maar neem het mij niet kwalijk dat ik andere keuzes maak. Sommige mensen hebben de gedachte: ik mag ook helemaal niks meer. Net corona achter de rug, dat wijntje, sigaretje, de chocoladereep; alles wordt van ze afgepakt. Tenminste, zo zien ze dat. Maar er wordt ze niks afgepakt, ze krijgen de kans om het beter te doen voor zichzelf omdat we steeds beter snappen wat goed is.'

Gezond?
Meulens hoort en ziet de reacties, maar gaat er niet van twijfelen. Sterker nog: ze voelt misschien nog wel meer het belang van haar idee over plantaardig eten. 'Zo fel als mensen erop kunnen reageren, zo overtuigd ben ik nog steeds van de absurditeit van onze vlees- en zuivelindustrie. Neem nou melk. Hoe komen we erbij om dat van een ander zoogdier af te nemen, om het eerst nog te bewerken omdat het helemaal niet gezond voor ons is, zo rechtstreeks uit de uier, en het vervolgens heel normaal te vinden. Die koeien aan melkmachines, stel je voor dat we vrouwen aan zulke machines zouden zetten. Ik ben opgegroeid met reclames die het ons door de strot probeerden te duwen. Melk is goed voor elk, melk is de witte motor: hoe kómen ze erbij?'

Felle reacties van mensen doen Meulens dus niet twijfelen aan haar veganisme. Maar in de documentaire onderzocht ze of het wel zo gezond was: een dieet zonder dierlijke producten. Wat bleek? Een vitamine B12-tekort; een typisch bijverschijnsel van een veganistisch dieet. Even schrikken, maar toch was ook dat niet de reden waarom Meulens nu wat minder streng is geworden.

Depressie
'In 2020 kreeg ik een depressie, iets dat waarschijnlijk al langer speelde maar toen gaf ik eraan toe. Ik erkende dat ik hulp nodig had. In die anderhalf jaar ben ik tot mezelf gekomen en heb ik geleerd om wat aardiger te zijn voor mezelf, wat minder streng. Ook voor anderen trouwens. Dat strenge kwam ook naar voren in m’n veganisme, dat wilde ik zo perfect doen, maar daarom was het nooit goed genoeg. Een depressie is vreselijk, dat gun je niemand, maar voor mij is het wel een wake-up call geweest: het mag wat zachter allemaal. Naar mezelf, en naar de mensen om me heen. Dus soms knijp ik nu een oogje toe als m’n kinderen kaas of vlees willen. En als m’n kinderen iets eten waar room of kaas in zit en ze krijgen het niet op, dan eet ik het. Liever dat dan weggooien. En in landen waar het lastig is om gezond te eten zonder dierlijke producten eet ik nu ook weleens een eitje. Zelf ben ik dus iets soepeler, maar ondertussen zie ik ook iets anders gebeuren. Naast al die felle reacties van vleeseters, stappen er in mijn omgeving ook steeds meer over op een plantaardig dieet. Ook de hele verstokte vleeseters. Mooi toch?'

Thema's:

theme-icon
Achtergrond
  •  theme-icon
Duurzaam leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Van Hooff2
Van Hooff227 okt. 2022 - 8:09

Het is in de natuur eten of gegeten worden. Er zijn nu eenmaal dieren en planten die vlees als bouwstof nodig hebben. Je kunt als mens nu eenmaal niet de natuur naar je hand zetten al zijn er Mensen die dat denken. Leeuwen lusten geen andijvie. En de meeldauw heet regelmatig een vers insect nodig om te overleven. (Ja er zijn +/- 700 soorten vleesetende planten). Een natuurgebied zoals de Oostvaarders plassen met uitsluitend graseters is geen natuur maar een sterfhuis zonder biologisch evenwicht. Net zomin dat een varkensstal met plus 1000 dieren nog iets met natuur te maken heeft. In de dierenwereld past de populatie zich aan aan het voorhanden zijn van voedsel. Zou de mens ook moeten doen.

G127
G1276 okt. 2022 - 12:08

Ik heb bewondering voor mensen die vanwege hun idealen besluiten te stoppen met het eten van vlees of vleesproducten. De vleesproductie is gewoon erg hoog en die mag best een tandje minder. Zelf eet ik minder vlees dan vroeger, maar de stap naar een vegetarisch of veganistisch bestaan maak ik niet. Ik denk dat veel mensen boos reageren omdat ze het gevoel hebben dat veganisten zich verheven voelen boven andere mensen. Er bestaat soms ook het idee dat veganisten (onterecht, vast en zeker) voor een groot deel behoren tot een wat welvarender klasse Nederlanders. De mensen die kunnen zeggen 'iets duurder maar net zo lekker' en zich niet realiseren dat veel mensen zich alleen de huismerk chocomel kunnen veroorloven. Daarbij werken zinnen op mensen die denken dat je op neerkijkt als "Als jij dat wil doen, ondanks alle gevolgen voor de wereld en voor jezelf: be my guest" als een rode lap op een stier. Verder zou ik willen adviseren om sowieso minder chocomel te drinken. Ook de vegan variant is niet erg gezond, voor het vervoer van de cacao-bestanddelen moeten dieselschepen de halve wereld over varen en de omstandigheden waarin de cacaobonen worden geproduceerd zijn weinig florisant voor de boeren en natuur ter plekke. Water drinken went erg snel, kan ik u uit eigen ervaring vertellen. Een fair-trade product kan natuurlijk ook. Iets duurder en net zo lekker.

derikvanhetgas
derikvanhetgas4 okt. 2022 - 23:52

plantaardig? als iedereen dat zou eten dan blijven er geen bossen en amazone meer over. ze hebben het over een vegan die 60% minder co2 uitstoot. vergeet niet de illegale en legale ontbossing van natuur en amazone regenwoud en oerbossen, voor de plantages voor al die vegan producten. er word al zoveel verspilt dus verzin nog meer alternatieve voedselbronnen. er is nog genoeg amazone regenwoud om te kappen voor mega plantages. en al die producten lopen uit zichzelf naar de winkel. geen vrachtwagens of schepen voor nodig om al die producten wereldwijd te verschepen. als je het echt goed wil doen verspil dan geen eten. doordat je geen vlees eet of andere dierlijke producten blijven die producten onverkocht liggen en word weg gegooid. ik heb geen hekel aan het veganisme maar dat type mens verheerlijkt zichzelf elke keer als ze zeggen vegan te zijn en de reden. ow wat zijn het toch een helden

Ontheemde
Ontheemde2 okt. 2022 - 9:24

cartoon Mensen op een begrafenis bij een kist "wil iemand nog iets zeggen?" -"I'm vegan" ---- En dat veganisten mensen die vlees eten uitmaken voor moordenaars of nazi's . Milieuargumenten gebruiken terwijl zelf vaak vliegen en autorijden. Mensen aten al vlees toen ze nog apen waren.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans1 okt. 2022 - 14:15

Dit is het zoveelste resultaat van jarenlang schelden. Dat vleesvervangers niet te vreten zijn. Dat je wel leren schoenen draagt. Dat je huisdieren zeker wel vlees eten. Altijd mensen die op zoek zijn naar een vijand en dan gaan ze er ook een vinden. Wel eentje die ze denken te kunnen hebben. B12 niet te vaak.zei de huisarts

Nuilert
Nuilert28 sep. 2022 - 6:40

De auteur verwoordt het zelf (misschien onbewust) heel goed in haar artikel. Streng vegan zijn is ongezond, veel vegans voelen zich moreel verheven boven anderen en gedragen zich prekerig en sommigen zadelen hun kinderen op met hun ongezonde dieet. Moeten we met z'n allen minder vlees eten? Dat lijkt me ondertussen om zowel gezondheidsredenen als vanwege het milieu overduidelijk. Maar ik laat me geen rare kwibus noemen om mijn zuivelconsumptie.

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans1 okt. 2022 - 14:30

Niks verheven. Verantwoordelijkheid nemen. Voor je medemens. Ze vernietigen alles en iedereen voor onze koekjes en hamburgers ,en wij maar klagen dat ze hierheen komen.