Joop

Wat je lichaam tekortkomt zonder dat je het weet

  •  
31-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
1413973490_b67afaa517_b

© cc-foto: Bradley Noe

Toen de zorgen toch begonnen te knagen, ik minder makkelijk in slaap viel dan ik gewend was en m’n emoties wel erg vaak opspeelden?
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Cobalamine bijvoorbeeld, ook bekend als vitamine B12. Deze stof is onmisbaar in het lichaam en speelt een belangrijke rol bij de werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van DNA en rode bloedlichaampjes. Best belangrijk dus om in de gaten te houden of je B12 nog op peil is. Dat geldt zeker voor vegetariërs en veganisten want de vitamine zit alleen in dierlijke producten.
Maar ook omnivoren moeten opletten. Je kan zonder het te weten een opnamestoornis hebben, al dan niet aangeboren. Mijn moeder bijvoorbeeld, weet ik sinds een paar weken, krijgt al jaren B12-injecties. En zij heeft nog nooit in haar leven welk dieet dan ook gevolgd. Ze had gewoon pech.
Maar ook als je geen aandoening hebt of erfelijk belast bent riskeer je een tekort. Alcohol, lachgas en zelfs de pil gaan niet lekker met een efficiënte opname van dat essentiële B12. Wist ik niet, jij?
Ik kwam erachter tijdens de opnames van 3DOC ‘Boter, Kaas noch Eieren’ van documentairemaker Rolf Hartogensis. Daarin onderzoek ik hoe mijn gezondheid eraan toe is na jaren van plantaardig eten.
Tiptop, verwachtte ik. Want wij vegans krijgen me toch een partij vitamines, mineralen en eiwitten binnen met zoveel groente, fruit, aardappelen, granen, peulvruchten, kruiden en specerijen op het menu. Alles eigenlijk, behalve B12.
Dat wist ik wel. Toch ging ik er vrij nonchalant mee om. Te nonchalant. Een ander noemt het misschien dom. Ik heb de laatste tijd nog wel ergere kwalificaties naar m’n hoofd gekregen. Maar ik was ervan overtuigd dat het bij mij wel losliep met de eventuele desastreuze gevolgen, want ik merkte niks.
Binnen m’n inner circle roemen ze m’n energie. Een dag in Miloulalaland lijkt wel 30 uur te duren. Daarbij ben ik één van die types die met zo’n zes uur slaap prima functioneert. M’n nagels en haar groeien in normaal tempo, ik ben niet dik en niet dun maar precies goed, ik denk snel en beweeg voldoende. Ik had geen reden om aan te nemen dat ik me jaar na jaar richting de gevarenzone begaf.
Alles eigen verantwoordelijkheid natuurlijk, mea maxima culpa. Wat ik las over veganistisch leven, ging lange tijd voornamelijk over de ecologische voordelen. Dat is namelijk de reden waarom ik vlees, vis, zuivel en ei van het menu schrapte: ik wilde niet meer bijdragen aan de enorme impact die de vlees- en zuivelindustrie hebben op het milieu.
de8339dc-0417-447a-bcfb-5e45c1e93084
Dit was de makkelijkste en groenste stap die ik in m’n leven genomen heb. Het voelt goed om iets te doen in het algemeen belang, zelfs als ik er vlees en ei voor moet missen. Zeggen dat het zo niet langer kan, maar niks willen opgeven? Zo werkt het niet, volgens mij. Ik wilde iets dóen. En het werkt ook, m’n ecologische voetafdruk is de helft van die van de gemiddelde Nederlander.
Toen de zorgen toch begonnen te knagen, ik minder makkelijk in slaap viel dan ik gewend was en m’n emoties wel erg vaak opspeelden? Ook toen ondernam ik actie en liet m’n bloed onderzoeken. En geloof me; dat zouden meer mensen moeten doen.
Boter, Kaas noch Eieren. Donderdag 31 mei, NPO3, 21:35-22:25 . En hier op Joop.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

zwerfkat
zwerfkat9 jun. 2018 - 23:38

Ik heb geen kinderen genomen, dat is ook iets om de overpopulatie en daarmee samenhangende voedselschaarste te corrigeren. Niet dat ik het om die reden deed, maar toch, ik heb het gedaan.

HelemaalGelijk
HelemaalGelijk1 jun. 2018 - 10:00

" Zeggen dat het zo niet langer kan, maar niks willen opgeven? Zo werkt het niet, volgens mij." Wat is dit toch voor zelfkastijding? Even logisch gedacht: de meeste mensen zullen niet veganisch worden, dus wil je de wereld echt verbeteren, dan valt de meeste winst te halen om juist degenen die "regulier" eten te bereiken: eet scharrelkip ipv plofkip, en zo verder. Een stuk beter dan het je laten voorstaan op opoffering. Dit soort zelfgekozen slachtofferschap hebben we al genoeg in de wereld.

Piet de Geus
Piet de Geus31 mei 2018 - 20:30

Ik zit met een vraag op meta-niveau: wat maakt dat met name zoveel Nederlandse documentairemaaksters zichzelf tot hoofdonderwerp van hun documentaires maken. En kennelijk ook nog financiering weten te vinden voor al die ego-documenten?

1 Reactie
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky1 jun. 2018 - 7:23

Ik denk dat ze jaloers zijn op Gijp en Kieft en Gordon. En de omroepen zijn zo incestueus dat men elkaar graag een leuke docu gunt.

John Boog
John Boog31 mei 2018 - 20:07

Ik heb alle begrip voor veganisten die omwille van het dierenwelzijn veganist zijn geworden. Daar zit een enigzins begrijpelijke logica achter.. Maar veganist worden omwille van het milieu komt neer op gedurende heel je leven eenmalig een half vingerhoedje water met gevaar voor eigen leven dumpen in een vulkaan die op uitbarsten staat. Dat is dus buiten totaal zinloos ook nog eens gevaarlijk. Overigens wordt er al jaaaaren gewaarschuwd voor een B12 tekort bij deze levensstijl. Als je dat nu nog niet weet ben je net zo geloofwaardig als een roker die anno 2018 beweerd dat hij niets wist over evt. consequenties.

1 Reactie
PiratiNL
PiratiNL6 jun. 2018 - 22:22

Nee, beide argumenten zijn valide. Zowel dierenwelzijn als het milieu. Zelfs 1 persoon die veganist is maakt al heel veel uit, maar natuurlijk zou het effectiever zijn als het op grote schaal plaats zou vinden. En ik kan me zomaar voorstellen dat dat over 20 jaar zo is. Dat "zinloze" is totaal geen argument, en heel zwartgallig. Iedere veganist heeft impact, en of dat nou een grote of kleine impact is maakt helemaal niet zoveel uit... waarom zou je iets 'niet' doen omdat het maar een "beetje" beter is? En het is helemaal niet gevaarlijk. Ons aller voedsel is 'gevaarlijk', op gebied van vetten, bacteriën, etc. Vlees, koeienmelk, alles. En een B12-tekort kan iedereen overkomen. Op dit moment krijgen steeds meer mensen het, en dieren trouwens ook. Dus we moeten inderdaad bijslikken, allemaal. In steeds meer krachtvoer voor koeien zit ook B12 "toegevoegd", dus of jij nu zelf een pil slikt, of jouw koeienvlees B12 laat supplementeren; iedereen heeft ermee te maken. Verblind jezelf dus zeker niet door te denken dat alleen een veganist moet opletten.

Break on through
Break on through31 mei 2018 - 19:36

Goed stuk, Steek er weer wat van op. B12 gemis is nieuw voor me maar zegt ook direct weer iets. Bedankt! Kle

Lucas2000
Lucas200031 mei 2018 - 17:20

Ik heb een opnamestoornis, maar de tabletten vertekenden het bloedbeeld. B12 was enorm hoog zei de huisarts, maar door haar te overtuigen met rapporten van collegae en artsen uit bv het AMC wilde ze toch aan de injecties. Die helpen enorm! Zo komt de b12 direct bij de spieren en omzeil je het opnameprobleem (instrinsic factor niet meer nodig). Laat je niets wijsmaken, 50% van de artsen gaat nog uit van het bloedbeeld en kijkt niet verder dan de neus lang is!

dirk van de berg
dirk van de berg31 mei 2018 - 15:03

Ik snap niet waarom ik met al die (zelf gezochte) problemen van vegans geconfronteerd moet worden. U kiest, dus u zoekt het maar uit! Ik geniet van m,n karbonaadje intussen!

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer31 mei 2018 - 19:59

Ik zou nog een keer lezen als ik U was.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2018 - 9:30

Natuurlijk snap jij dat niet. Daarvoor moet je aan algemeen belang kunnen denken. Dat zit er kennelijk bij jou niet in. Quote: Het voelt goed om iets te doen in het algemeen belang, zelfs als ik er vlees en ei voor moet missen. Zeggen dat het zo niet langer kan, maar niks willen opgeven? Zo werkt het niet, volgens mij. Ik wilde iets dóen. En het werkt ook, m’n ecologische voetafdruk is de helft van die van de gemiddelde Nederlander. Unquote. Als jouw nageslacht met monddoekjes rond moet lopen, kan het niet aan Milouska liggen. Wat is jouw ecologische voetafdruk?

John Boog
John Boog1 jun. 2018 - 19:03

@petervdb "Als jouw nageslacht met monddoekjes rond moet lopen, kan het niet aan Milouska liggen. Wat is jouw ecologische voetafdruk?" - Gezien het feit dat de wereldbevolking explodeert, zijn primair de mensen met nageslacht de personen waar het aan ligt, of ze nou veganistisch zijn of niet maakt dan niet zo heel veel meer uit. Het veganistische 'voordeel' is vrijwel nihil. Evengoed, als jij je prettig voelt met je eigen interpretatie: ook goed. Ik hou echter nul-komma-niks rekening met die loze, zelfverklaarde 'milieu-verbeteringen'.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky31 mei 2018 - 14:40

OK, dus dan gaan we dieren slachten voor de productie van vitamine B12 om de veganisten hun supplementen te geven.

5 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort31 mei 2018 - 16:09

Het slachten van dieren is niet nodig. B12 wordt alleen door bacteriën gemaakt die in de maag van vee en in de bodem aanwezig zijn. Vroeger kreeg de mens voldoende B12 binnen door de plantaardige voeding met wat aarde en dus B12. Door de toegenomen hygiene is dit niet meer zo en hebben we een supplement nodig. Overigens ontvangt vee ook vaak B12 supplementen, dus het argument dat mensen vlees moeten eten om B12 binnen te krijgen is een ythe. Hetzelfde geldt overigens voor eiwitten, waarvan de heersende opvatting is dat je daarvoor vlees/zuivel nodig hebt. Plantaardige voeding bevat voldoende eiwitten, en een eiwit tekort is iets wat als ziekte nauwelijks voorkomt en ook in de medische literatuur nauwelijks wordt beschreven. Het is allemaal 'propaganda' verspreid door de vlees- en zuivel industrie. Follow the Money...

W-74
W-7431 mei 2018 - 18:16

Jan Die bacterien zitten niet in de aarde tenzij die aarde bemest is. Uiteindelijk zijn dit dezelfde bacterien die in het dier zitten en die via de ontlasting hebben verlaten. Planten kunnen wel een b12 analoog bevatten maar deze is moeilijk op te nemen voor de mens. Uiteindelijk is de mens evolutionair gezien nog steeds een alleseter, het idee dat sommige essentiele voedingsstoffen door ons uit dierlijke producten gehaald moet worden is niet vergezocht nog een mythe. Hoewel er sites genoeg te vinden die het tegendeel beweren zijn hun praatjes zelden of nooit op feiten gebaseerd maar meer op ideologie of wensdenken. Het erkennen van onze vleesetende achtergrond is niet het failliet van het veganisme als oplossing voor wereldvoedselprobleem of als statement naar de voedings- of bioindustrie. Sprookjes of aluhoedjes theorieen zijn dus niet nodig om een illusie op te creeeren dat de mens op een puur veganistisch dieet zou kunnen leven. Zonder supplementen is dat praktisch onmogelijk, mensen die anders beweren zijn wat gevaarlijk bezig en wat dat betreft te vergelijken met non-vac’s

W-74
W-7431 mei 2018 - 18:17

En ‘nog’ moet natuurlijk ‘noch’ zijn.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer1 jun. 2018 - 3:11

Jan de Kort, "Hetzelfde geldt overigens voor eiwitten, waarvan de heersende opvatting is dat je daarvoor vlees/zuivel nodig hebt. Plantaardige voeding bevat voldoende eiwitten, en een eiwit tekort is iets wat als ziekte nauwelijks voorkomt en ook in de medische literatuur nauwelijks wordt beschreven." Zoiets heb ik vaker gehoord. Maar waar haal je de eiwitten vandaan dan? Een kippenborstje van 200 gram bevat volgens Google 62 gram eiwit. In broccoli zit ook eiwit. Hoeveel broccoli moet je eten om aan 62 gram te komen? 2.2 kilogram. Ik dacht dat in champignons meer eiwit zat, maar volgens Google moet ik alsnog 2 kilogram champignons naar binnen werken voor ik mijn 62 gram binnen heb. "Baked beans" bevatten meer proteine: Ik hoef maar iets meer dan een kilogram weg te werken voor ik 62 gram eiwit binnenkrijg. Met andere woorden: Geen mens die zoveel eiwit binnenkrijgt per dag uit groenten. En mensen die aan krachttraining doen eten aanzienlijk meer dan 62 gram proteïne per dag.

Appie Fries
Appie Fries1 jun. 2018 - 4:52

@Jan de Kort, dat we vroeger voldoende B12 binnen kregen is een sprookje. Dat kregen we niet. We hebben B12 nodig voor de opbouw van onze hersenen. U weet wel, ons belangrijkste wapen. Voordat wij vlees aten waren we ook niet zo slim, ergo, de mens stond op het punt van uitsterven. We zijn eerst als kadaver eters bij gebrek aan gewassen vlees gaan eten waardoor wij meer B12 binnen kregen en onze hersenen zich beter konden ontwikkelen. Deze zijn nu ook dusdanig ontwikkeld dat we nooit meer terug zouden kunnen naar het eten van gewassen met de grond erbij.

Hendrik_69
Hendrik_6931 mei 2018 - 14:34

Ik ben een fan van Milouska Meulens, dat stamt uit de tijd dat ze nog het jeugdjournaal deed. Prettige presentatie en een goede stem. On-topic, ik ben niet zo’n fan van een veganistisch voedingspatroon. In het bijzonder niet voor kinderen, sporters of ouderen. Nu is er heden ten dage een (zeer) ruim aanbod van voedingssupplementen, en als je daar je weg in weet te vinden is het mijns inziens wel mogelijk om veganistisch te eten zonder allerlei deficiënties op te lopen. Maar dat is niet vanzelfsprekend- het vraagt studie. In essentie is een veganistisch voedingspatroon onnatuurlijk en suboptimaal. Ik respecteer dat iemand dat opzoekt, uit ideologische overwegingen, maar ik blijf er zelf liever verre van. Als ouders het opdringen aan hun kinderen dan is de kans op ongelukken niet denkbeeldig. Ik denk dat we er als maatschappij voor moeten waken dat mensen denken dat veganistisch eten ‘gezond’ is. Het is eerder ‘niet onmogelijk, mits’.

2 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort31 mei 2018 - 16:03

Grappig weer dat voor de gevaren van veganistisch eten wordt gewaarschuwd terwijl 90% van de mensen zonder na te denken van alles in hun mond douwt en de helft van het land met de gevolgen van slechte voeding te maken heeft, zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, rheumatoïde artritis, etc. In de VS is voeding inmiddels doodsoorzaak nummer 1. Plantaardige voeding is het gezondst, althans als je het onbewerkt eet, dus niet of nauwelijks voeding uit een potje. Of anders gesteld, dierlijke eiwitten en vetten zijn verantwoordelijk voor veel chronische ziekten zoals hierboven genoemd, vooral zuivel en met name kaas (vol van zout, vet en cholesterol). En nu is het mooie, dat als je stopt met je lichaam te schaden door dagelijks vlees en zuivel te eten, je lichaam zelf in staat is je weer gezond te maken, net zoals een wondje op je knie geneest. Dit is wat uit de wetenschap blijkt, als je tenminste goed door de door de vlees- en zuivelindustrie gesponsorde onderzoeken heen prikt. Hier een presentatie van Dr. Michael Greger, een autoriteit op het gebied van voeding en oprichter van de site www.nutritionfacts.org. https://www.youtube.com/watch?v=lXXXygDRyBU En hier een kortere versie: https://www.youtube.com/watch?v=xnKaOL2IBPY

Hendrik_69
Hendrik_691 jun. 2018 - 7:21

@Jan, jij hebt een bijzonder gevoel voor humor (‘Grappig weer dat voor de gevaren van veganistisch eten wordt gewaarschuwd’). Ook uit deze (overigens sympathieke) documentaire blijkt weer eens hoe risicovol een veganistisch dieet is. De ruime meerderheid van de veganisten heeft min- of meer ernstige tekorten, en baby’s van veganistische moeders worden ondervoed geboren. Wat je maar grappig vindt. Sporters gebruiken voedingssupplementen om beter te presteren, naast en bovenop een gezond voedingspatroon. Gezond eten is, kort gezegd, gevarieerd en met mate met voldoende groente en fruit. Voor veganisten is het essentieel om voedingssupplementen te gebruiken omdat ze bepaalde vitaminen, mineralen en eiwitten onvoldoende of helemaal niet binnen krijgen. Dat zijn de feiten. Veganisme is bijna een religie, en die dr. Greger die jij aanhaalt is een evangelist. Voor iedere denkbare ideologie kun je wel een voorganger vinden, en het staat je vrij om te geloven wat je wilt. Het is echter wel belangrijk dat objectieve informatie voor iedereen beschikbaar is, zeker waar het zoiets belangrijks als eten betreft.

DeRedeMist
DeRedeMist31 mei 2018 - 12:58

[Ik had geen reden om aan te nemen dat ik me jaar na jaar richting de gevarenzone begaf.] Als je als omnivoor niet omnivoor eet, dan heb je juist ALLE reden om dat aan te nemen. De luiheid om dat niet te doen komt alleen maar door de goede staat van onze gezondheidzorg die problemen wel voor je oplost.