Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom is techniek bij steeds meer vmbo-leerlingen in trek?

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
456 keer bekeken
  •  
sparks-g70923bc15_1920

Het aantal vmbo-leerlingen dat voor techniek kiest, is met tien procent gegroeid, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau DUO. Waarom kiezen steeds meer leerlingen voor techniek?

Honderd miljoen euro
Het door het kabinet genomen besluit om vanaf 2018 per jaar honderd miljoen euro uit te trekken om het techniekonderwijs te stimuleren, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Tienduizend basis- of kaderleerlingen in het vmbo hebben nu een technisch profiel.

'Steeds meer leerlingen en ouders van leerlingen zijn zich ervan bewust dat je heel veel verschillende soorten beroepen binnen de techniek hebt', zegt techniekdocent Johan Ahlers van het Merletcollege in Cuijk in De Nieuws BV. 'Leerlingen kiezen tegenwoordig bewuster voor wat ze leuk vinden en kiezen niet iets omdat een kleine groep dat aanprijst. Daarbij komt ook dat steeds meer mensen de beroepen in de techniek waarderen omdat er een tekort aan is.'

Creatief bezig zijn
Agata Maur is een van de leerlingen die voor techniek heeft gekozen. 'Ik kan er echt mijn ei in kwijt', zegt ze. 'Bij techniek kan je lekker creatief zijn en aan de slag met je eigen ideeën, dat vind ik erg leuk. We zijn nu bijvoorbeeld lampen aan het maken. Het proces, van het schetsen van een lamp tot hem in elkaar zetten, mag je helemaal zelf uitvoeren.'

Bekijk hieronder het fragment over het gestegen aantal leerlingen dat voor techniek kiest

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.