Joop

'Stuur vmbo'ers jaar langer naar school'

  •    •  
08-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-08-om-11.44.09
Leerlingen op het vmbo moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun diploma te halen. Dat is de mening van de VO-raad, de koepel van middelbare scholen, en de Stichting Platforms Vmbo (SPV), zo meldt Trouw woensdag.
De achterliggende gedachte is dat vmbo’ers nu al na vier jaar de wereld in worden gestuurd, terwijl zij de meest kwetsbare groep scholieren zijn. De schoolduur is ook extra kort vergeleken met de havo en het vwo, waar scholieren pas na respectievelijk vijf en zes jaar klaar zijn.
‘De leerlingen met de meeste kansen, de vwo’ers, zitten het langst in het voortgezet onderwijs,’ zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad. ‘Vmbo’ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote ROC moeten.’ Dat is volgens Rosenmöller veel te jong. Ook denkt hij dat vmbo’ers met een jaar extra meer kansen krijgen om vakken op havo-niveau te volgen.
Die mening wordt gedeeld door Jan van Nierop, voorzitter van de SPV.
"Hoe slimmer je bent, hoe later je mag kiezen voor een vervolgopleiding. Onze leerlingen moeten op veertien-, vijftienjarige leeftijd al besluiten of ze kraamverzorgster willen worden, of automonteur. Maak je het vmbo vijf jaar, dan kunnen ze daar iets langer over nadenken.Trouw"
 
Waar het vmbo nu ook tekort schiet, is de aansluiting met het mbo. Zo’n 2 procent van vmbo-leerlingen haakt na het examen af. Dat zijn jaarlijks enkele duizenden leerlingen die niet aan vervolgopleiding beginnen. Nog eens 6 procent start wel een vervolgopleiding, maar haakt al in het eerste jaar af. Langer op het vmbo blijven met de bijkomende mogelijkheden voor een hogere vervolgopleiding, wordt ook toegejuicht vanuit het bedrijfsleven. ‘Mbo-2 opleidingen zijn prima opleidingen, maar ze geven echt minder kansen op de arbeidsmarkt dan een vakopleiding op niveau 3,’ aldus Van Nierop.
De MBO Raad ziet een extra jaar op het vmbo wel zitten. Zij pleitten vorig jaar al voor een verlenging en om het vmbo samen te voegen met de havo en zeggen graag met de VO-raad in gesprek te willen om het plan uit te werken. Vorige maand verscheen ook een kritisch OESO-rapport waarin werd gepleit voor een reorganisatie van het vmbo.
cc-beeld: Frans Peeters

Meer over:

vmbo, leven, nieuws, onderwijs
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje8 jun. 2016 - 19:10

Verlengen? Verkorten zal men bedoelen. Als die VMBO-ers de helft van de tijd die ze nu besteden aan het turen op hun mobieltje zouden investeren in hun "studie", dan zou deze "opleiding" zelfs met een jaar verkort kunnen worden.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jun. 2016 - 12:56

Volgens mij een niet doordachte oplossing. Zeker de kinderen op de lagere VMBO-niveaus bezoeken vaak de school met heel veel tegenzin. Meer onderwijs aan dat soort jongeren leidt alleen tot meer verzuim en uitval. Ik begrijp de cijfers uit het artikel niet omdat van de 100 MBO leerlingen slechts 50 het diploma halen in de gekozen richting. Althans in de grote steden. Dus die 6% uitval in het eerste jaar geloof ik niet dat moet minimaal het dubbele zijn. MBo2 wordt overigens meestal gezien als ongeschoold. MBO 3, dus na minimaal 7 jaar voortgezet onderwijs wordt gezien als de minimale kwalificatie om aan de slag te gaan. Waar ik meer in zou zien is in de zogenaamde vakscholen die samen met bedrijven worden gerund. Daar zitten goede en slechte vakscholen bij, maar juist een vakschool jaar waarin deze jongeren deels werken en tegelijk vakspecifiek diploma halen zou de kloof tussen onderwijs en werk beter kunnen dichten. Het kan kleinschalig omdat het niet om grote aantallen gaat. In het gebied rond Rotterdam moet je denken aan maximaal 200 tot 300 jongeren elders gaat het om enkele tientallen. Voor deze groep die tussen wal en schip dreigt te vallen vind ik dit een betere oplossing, die vermoedelijk een vele malen grotere kans op werk oplevert.

Michiel Online
Michiel Online8 jun. 2016 - 12:30

De meest aardige leerlingen ben ik op het VMBO tegengekomen. Veel aardiger dan op de HAVO.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2016 - 16:35

Vandaar dat al die gewelddadige incidenten steevast op HAVO's plaatsvinden.

Wesseling2
Wesseling28 jun. 2016 - 12:30

We gaan door met nivelleren, de grote wens van dhr. Spekman. Als we al het onderwijs nu eens gelijk maken, dan moeten we iedereen hetzelfde betalen. Geen wonder dat het niveau van het hoger onderwijs constant naar beneden wordt bijgesteld. Nu het VMBO iets omhoog, et voila!

komputerhulp
komputerhulp8 jun. 2016 - 12:15

Complete waanzin. Weer een jaar budget erbij van 6.400,- Met 160.000 leerlingen is dat 1.024 miljoen. Het is net als met die reclame dat je met 2 theezakjes betere thee zou krijgen, waarmee ze de omzet proberen te verdubbelen. Elke dag zitten er honderdduizenden jongeren uiterst ongelukkig te zijn op dat VMBO omdat hun talenten niet erkend worden, laat staan ontplooit. En het is ook nog gesegregeerd en zorgt voor ongelijke kansen. Voor zover je nog van kansen kan spreken met vmbo-b-k of gl. Daarnaast worden ze ook nog gediscrimineerd want in die lagere regionen zijn allochtone kinderen oververtegenwoordigd. En als je ervan uitgaat dat die leerlingen gewoon een vak willen leren om te werken en wat te verdienen, dan staat die opjagerij van Bussemaker, van steeds hoger, daar wel erg schril mee in contrast. En hou op met dat streven naar een MBO-2 startkwalificatie. Zorg dat de LTS weer terugkomt en maak van dat diploma een startkwalificatie. Dan kan die afdeling Voortijdig Schoolverlaten (VSV) grotendeels opgeheven worden. Wat heeft het nou voor zin om een jongere terug te sturen naar de school waar die uit is gevlucht. http://www.komp-u-ter-hulp.nl/VMBO%20b-kl-gl-tl/Te%20lange%20leerweg.htm

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2016 - 13:28

"Zorg dat de LTS weer terugkomt en maak van dat diploma een startkwalificatie." Wat een startkwalificatie is wordt niet ideologisch bepaald maar op basis van de kans die je maakt op de arbeidsmarkt.

komputerhulp
komputerhulp8 jun. 2016 - 14:25

Het gaat erom dat die ideologische druk van de ketel af gaat. Alles is er op gericht dat ze een startkwalificatie behalen. Want als ze die hebben dan zit de taak van OCW er op en worden ze enigszins met rust gelaten en mogen ze zelf kiezen wat ze willen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jun. 2016 - 14:57

@ Piet de Geus Grappig genoeg is MBO 2 eigenlijk ook een ideologische kwalificatie. Op enkele bedrijfstakken na zijn functies op niveau 2 nauwelijks in het functiegebouw van bedrijven terug te vinden. @ komputerhulp LTS of LBO functies zijn er niet meer op de arbeidsmarkt. MBO Niveau 1 is de laagste kwalificatie die meer tot stand gekomen is dankzij het onderwijs dan dat er functies zijn op dit niveau. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de functie vorkheftruckchauffeur maar dat soort banen zijn er eigenlijk nog alleen als combi functie. Ik denk niet dat een LTS-er op dit moment nog een baan zal vinden.

Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2016 - 16:40

"Op enkele bedrijfstakken na zijn functies op niveau 2 nauwelijks in het functiegebouw van bedrijven terug te vinden." Het wordt niet voor niets als ondergrens gehanteerd. Als ondergrens om te starten wel te verstaan. Dat laatste zou wel wat meer benadrukt mogen worden: juist als je op dat niveau instapt moet je er verdomd goed op letten dat er mogelijkheden zijn om door te groeien.

LaBou
LaBou 8 jun. 2016 - 11:57

Arme kinderen. Moeten ze op hun 16e al een beslissing nemen. Maar wel een rijbewijs en wel stemrecht als het aan sommigen ligt. Hoe gaat dat samen?

msj_meijerink
msj_meijerink8 jun. 2016 - 10:21

Gezien de opgedane ervaringen in de ruimere familiaire omgeving is dit een van de eerste potentieel goede vernieuwingen sinds de invoering van de mammoet wet. Maar het idee van sommigen om zelfs naar 6 jaar VMBO te gaan, vind ik nu nog wat voorbarig.

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore8 jun. 2016 - 11:41

Ik vrees dat de schooluitval alleen maar groter zal worden als ze naar 5-6 jaar VMBO gaan. Het zijn niet de meest leergierige mensen die rustig in een klaslokaal zitten maar liever met hun handen bezig zijn. Niets mis mee als mensen jong gaan werken, maar meer stimulatie om te blijven leren terwijl ze op de arbeidsmarkt actief zijn, zou ervoor kunnen zorgen dat ze de aansluiting bij de maatschappij niet missen.

Ulltrafox
Ulltrafox8 jun. 2016 - 10:05

Welnee. niet doen. Je ontneemt deze kinderen de mogelijkheid om snel werk te zoeken. Hun leeftijd is hun voordeel. Als ze tegelijk met de hoger opgeleide kinderen klaar zijn dan zijn ze kanslozer. Inmiddels verdringen studenten volgens het UWV steeds meer de lager geschoolden dankzij het leenstelsel, dus de noodzaak om naast studie te gaan werken. Studenten zijn voor werkgevers aantrekkelijker, door het niveau en de flexibele inzetbaarheid. Dit land mag zich verder afvragen en de politiek, wat we nou willen met de aanzwellende groep werkloze laaggeschoolde mensen inclusief de asielzoekers en hun nakomende families. Wat gaan we ermee doen........is er werk.....?? Als we niet eens werk hebben voor onze eigen kinderen, hoe moet het dan aflopen met de rest??

4 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore8 jun. 2016 - 11:27

Splitsing uiteindelijk. Waar kansarmen vanuit de stad naar het platteland in de hoop daar nog werk te vinden lopen ze tegen een groep mensen die het niet zo op vreemdelingen hebben. Met alle gevaren van geweldsuitbarstingen als gevolg.

Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2016 - 11:45

"Je ontneemt deze kinderen de mogelijkheid om snel werk te zoeken." Wat een vooruitziende blik! "Hun leeftijd is hun voordeel. Als ze tegelijk met de hoger opgeleide kinderen klaar zijn dan zijn ze kanslozer." En dat ze tegen de tijd dat ze het jeugdloon voor volwassenen moeten ontvangen zijn ze te duur en is het einde carrière. Maar dat is dan natuurlijk de schuld van het neoliberalisme. En wat nieuwe aanwas van vooruitgangsverliezers is bovendien mooi meegenomen.

Philosander
Philosander8 jun. 2016 - 11:45

Deze kinderen gaan op het mbo wel een beroepsopleiding doen. De baan die ze daarmee kunnen krijgen kan niet zomaar eventjes door een hbo-er of student worden gedaan terwijl deze ook nog een studie volgt, dus met het innemen van banen zal het wel meevallen. Leeftijd is alleen een voordeel omdat het voor een werkgever relatief goedkoper is om werknemers onder de 23 aan te nemen dan daarboven. Als het goed is halen deze vmbo-ers voor die tijd hun mbo-studie. Tot slot, is er genoeg werk voor iedereen? Dat vind ik een goede vraag, maar helaas niet één die makkelijk te beantwoorden is. Het is ook maar de vraag of het verlengen van de vmbo-opleiding daar aan bijdraagt. Een jaar langer onderwijs betekent meer leerkrachten nodig, dus in principe meer werk. Maar in de politiek praat men constant over het creëren van banen, terwijl overal mensen worden ontslagen en dus banen verdwijnen, dus wat is waar? Het is ook zo dat juist voor de mbo-ers de banen er wel zijn, omdat er meer behoefte lijkt te zijn aan vakgeschoold personeel, vooral in de technische sector.

msj_meijerink
msj_meijerink8 jun. 2016 - 12:24

@Handige Harry: kijk, kijk, de Maatschappij tot Weldadigheid van generaal Johannes van den Bosch 2.0. Dat ik dit nog mag/moet meemaken: de vermeende aso's naar werkkampen op het platteland. Dit is wel heel erg uit de tijd!