Waar gaat #IkRedHetNietMeer over?

theme-icon
Geld
  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
748 keer bekeken
  •  
1920_ikredhetnietmeer-persbeeld-16-995

Inflatie, steeds duurdere boodschappen en torenhoge energieprijzen. Veel Nederlanders redden het niet meer. Kassa startte de actie #IkRedHetNietMeer en nu is het dit tv-programma.

Met deze actie geeft BNNVARA een gezicht aan de 1,3 miljoen Nederlanders die er alles aan doen om rond te komen, maar niet meer op kunnen boksen tegen de inflatie, energieprijzen en de hoge prijs van de boodschappen.    

Uitzending 23 september
In Amsterdam kunnen mensen met een kleine beurs terecht bij Filah: een pijpladerestaurant. Vroeger waren dat vooral daklozen, tegenwoordig schuiven er merendeels oudere mensen aan. Zij kunnen daar voor een paar euro eten. Het eten wordt betaalt uit opbrengsten van een kringloopwinkel en donaties. Maar vanwege de crisis wordt het er steeds drukker en wordt de inkoop van het eten steeds duurder.

Uitzending 22 september
Ook voor kleine ondernemers is het moeilijk het hoofd boven water te houden. Bakkers Loes en Hans Baas zijn nu wekelijks 2.200 euro kwijt aan energie, terwijl dat voor augustus nog 1.480 eurp per maand was. Ze zien geen andere optie dan stoppen, ook al is het bakkerswerk hun lust en leven. Op 1 oktober gaan de deuren van de winkel dicht.

Uitzending 21 september
Na een beroerte kan Jan de werkzaamheden voor zijn bedrijf niet langer voortzetten. Zijn huurhuis is slecht geïsoleerd en om die reden is zijn energierekening hoog. Zo hoog dat het de helft van zijn totale inkomen beslaat. Geld voor eten heeft hij weinig. Maar dat vindt hij niet het ergste. Het lastigste vind hij alles daaromheen. 'Je zelfrespect gaat weg. Het gevoel een onderdeel van de maatschappij te zijn, is weg. Ik voel me alleen maar een last voor de maatschappij. (...) Armoede gaat niet alleen om geld. Het gaat om de zorgen die je hebt. Het gaat om respect. Armoede is een langzame killer, die je wurgt.'

Uitzending 20 september
Terwijl onze koning de troonrede voorlas, was Willem uit Den Haag bezig voedselpakketten samen te stellen voor gezinnen die het financieel niet meer redden. Voor mensen als de alleenstaande moeder Martine, uit Tubbergen, bijvoorbeeld. Zij moet met twee kinderen rondkomen van 1100 euro. Nadat zij in Kassa haar verhaal deed, kreeg zij spontaan hulp aangeboden.

Meer over #IkRedHetNietMeer

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
#ikredhetnietmeer
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hello3
Hello324 sep. 2022 - 11:26

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

jlmmvj
jlmmvj23 sep. 2022 - 14:23

Goedemiddag mag ik U wat vragen hoe heet zo’n stekker die jullie laten zien is dat er een dat je kan zien wat voor energie een apparaat gebruikt graag U reactie. Afz. Lidia philips

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa21 sep. 2022 - 19:31

Dat de meeste mensen het niet meer redden, komt door de extreem hoge huren, die pandjesbazen vragen. Maar, dit is een taboe. Want, hier mag geen kritiek op zijn. Een pandjesbaas moet nou eenmaal vier ton per maand verdienen Want dat is.... In het algemeen belang.... Ofzo...