Russische journalist Marina Ovsjannikova over actie met protestbord: 'Ik kon niet langer zwijgen'

15-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
Marina Ovsjannikova

Marina Ovsjannikova

© Khalid & Sophie

Het is 14 maart 2022 als de Russische tv-journalist Marina Ovsjannikova in een live-uitzending op Russische staatstelevisie een protestbord in de lucht houdt. Hoe kijkt ze een jaar later op haar actie terug?

Twintig jaar lang werkt journalist Marina Ovsjannikova voor het nieuwsprogramma Vremja als ze op 14 maart 2022 besluit zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. Op een groot vel papier schrijft ze de tekst: 'No War. Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Jullie worden hier voorgelogen. Russians against war’. Zes seconden lang is haar boodschap live op het eerste tv-kanaal in Rusland (Pervy Kanal)te zien, tot de regie naar een ander beeld schakelt. 

Om een gevangenisstraf te ontduiken moest ze vluchten. Verslaggever Max Terpstra sprak met de journalist in Amsterdam. 

Terug naar dat ene moment
'Het was een gekkenhuis die dag', vertelt ze. 'Ik had geen tijd om na te denken, want ik was overal te laat voor. Ik was er klaar voor om in de uitzending te gaan protesteren. Maar toen vroeg mijn eindredacteur mij om een interview te bewerken met de Russische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Ik rende naar de montageruimte en zag op de klok dat de live-uitzending bijna was afgelopen. Ik wilde dit absoluut op de eerste dag van de week doen, op maandag. Ik greep dat papier en ging snel achter de presentatrice staan, dichterbij dan ik eigenlijk wilde. Ik was die dag zo emotioneel dat het mij niets meer kon schelen wat er verder gebeurde - wat er met mij zou gebeuren en met mijn gezin. Ik kon niet langer zwijgen.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar