Rente studieschuld: hoe zit dat?

theme-icon
Geld
  •  
10-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
851 keer bekeken
  •  
pexels-andrea-piacquadio-3767411

Oud-studenten moeten vanaf januari van dit jaar weer rente over hun studieschuld betalen. Eerder was de lening gratis (0% rente). Wat betekent deze verandering?

Lange tijd stond de studieschuld bekend als ‘de meest voordelige lening’. Waarom? Omdat je er geen enkele rente over betaalde. En dat is uitzonderlijk ten opzichte van andere leningen. Helaas is dat nu niet meer het geval. Per 1 januari geldt er weer een rente over de studieschuld.

Voor wie geldt die rente?

  • De rente geldt voor alle studenten die in tijden van het leenstelsel hebben gestudeerd (begonnen na 1 september 2015)
  • De rente geldt ook voor alle studenten die geld hebben geleend voor ingang van het leenstelsel (begonnen voor 1 september 2015)

Omdat er nogal wat verschillen zijn tussen oud-studenten heeft BOOS een duidelijk overzicht voor je gemaakt:

boos_flowchart_2-1666349973

Hoe hoog is die rente?
De rente bedraagt 0,46% voor hbo- en wo-studenten en maar liefst 1,78% voor mbo-studenten. Het is voor het eerst in zeven jaar dat de rente boven de nul procent uitkomt.

Wat bedoelen ze met een rentevaste periode?
De rente wordt in de zogenaamde ‘aflosfase’ (als je al klaar bent met studeren en geen lening of basisbeurs meer ontvangt) steeds voor vijf jaar vastgezet en kan dus niet continu veranderen. Deze periode begint op de eerste dag van het nieuwe jaar en loopt dan vervolgens vijf jaar door, waarna er weer een nieuw rentepercentage kan worden afgesproken. Je kunt op de website van DUO zien wanneer jouw rentevaste periode is ingegaan en wanneer er een nieuwe gaat gelden.

Wat betekent de rente in de praktijk?
De rente kan je – afhankelijk van de hoogte van de schuld – enkele honderden euro’s per jaar kosten.

Welke invloed heeft het op je hypotheek?

Je studieschuld wordt meegewogen in de hoogte van je hypotheek. Het gaat hier om het startbedrag van je schuld - voor een hypotheek maakt het dus niet uit hoeveel van je schuld je al hebt afgelost (zolang deze nog niet helemaal is afgelost). Dat is zo omdat met het totaalbedrag wordt berekend hoeveel je per maand moet afbetalen en dat bedrag gaat af van wat je per maand kwijt zou kunnen aan een hypotheek. 

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
Onderwijs

Meer over:

studieschuld, rente
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

moush1
moush112 mei 2023 - 13:07

Het is idioot hoe studenten worden uitgemolken. Zij die soms nog geen minimumloon verdienen zitten opgezadeld met peperdure kamers, leningen en dan toch nog even rente als was er beloofd dat dat niet zou volgen. Schande, dat men de nieuwe generatie niet koestert.

Graads2
Graads211 mei 2023 - 7:52

Het lijkt mij dat de rente minder problematisch is dan het hypotheekgedoe. Tenslotte ligt deze rente diep onder de inflatie en de te verwachten loonstijgingen.