Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Luchtvervuiling maakt mensen dommer

29-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
chinavervuiling1
In het Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
Maar de stad heeft ook zeker nadelen. Een stadsbewoner weet eigenlijk niet zo goed hoe sterren eruitzien en kampt hoogstwaarschijnlijk ook met een verslechterde gezondheid wegens luchtvervuiling . Nieuw onderzoek wijst nu nóg een bijkomend negatief effect van vervuilde lucht aan: we worden er allemaal een flink stuk dommer van.

Taal en rekenen

Het betreffende onderzoek werd uitgevoerd in China, maar is relevant voor de gehele wereld - 95% van de wereldbevolking ademt namelijk vervuilde lucht in . Hoge gradatie van vervuiling leidt tot lagere testresultaten op het gebied van taal en rekenen. Deze lage resultaten staan gelijk aan het verliezen van een heel leerjaar.

Mannen het domst

Het onderzoek voerde tests uit onder mannen en vrouwen van alle leeftijden. Personen boven de 64 hebben het meest te kampen met de effecten van luchtvervuiling op hun intelligentie. Een groot probleem, volgens onderzoeker Xi Chen, omdat veel mensen op deze leeftijd belangrijke financiële beslissingen maken. Daarnaast blijken de hersenen van mannen zwaarder aangetast dan die van de vrouwen. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de verschillende manier waarop mannen- en vrouwenbreinen werken.

Luchtvervuiling inperken

Luchtvervuiling kost jaarlijks zeven miljoen mensen het leven. Dit is al een tijdje bekend. Over de effecten van luchtvervuiling op onze mentale gezondheid weten we minder, maar hier wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. De oplossing ligt volgens Chen bij de overheden over de hele wereld – zij moeten nu echt concrete stappen zetten om luchtvervuiling in te perken. Zodat de stadsmuizen gewoon kunnen blijven leven. Zou best fijn zijn.
En zodat we allemaal niet te dom worden om te poepen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.