Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland hoeft geen extra maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling

07-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
milieuzone
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie voor gezonde lucht afgewezen. Er hoeven nu geen extra maatregelen door de Nederlandse staat worden getroffen tegen luchtvervuiling door fijnstof en stikstofdioxide, bovenop de maatregelen die nu al zijn genomen.
Milieudefensie wilde dat Nederland ging voldoen aan nog striktere normen voor schone lucht, maar ook dat wees het hof af. In 2016 stapte Milieudefensie naar de rechter omdat Nederland volgens Milieudefensie niet voldoet aan de Europese richtlijnen voor luchtkwaliteit. Gedurende het proces kwam de Staat met een nieuw plan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hierin zijn verkeer in binnensteden en intensieve veehouderij belangrijke punten.
Het hof verwees in de uitspraak naar het nieuwe plan en stelde dat Milieudefensie tijdens de procedure geen kritiek heeft geleverd op deze maatregelen. Echter was dit plan nog niet gepresenteerd toen de rechtszaak begon.
Nieuwe maatregelen
Ondanks het verlies is de zaak volgens Milieudefensie zeker van toegevoegde waarde geweest. Onder druk zijn nieuwe maatregelen bedacht. ‘Er zijn strengere maatregelen genomen en er is extra geld voor uitgetrokken’, zegt de woordvoerster van Milieudefensie. De organisatie blijft in de gaten houden of de Staat zich aan de nieuwe maatregelen gaat houden.
Verbetering
De afgelopen jaren is de luchtkwaliteit in Nederland op diverse plaatsen verbeterd. Maar op veel plekken is de lucht nog steeds vuiler dan officieel mag van de Europese Unie. Volgens de woordvoerster van Milieudefensie overlijden jaarlijks ongeveer 20.000 mensen in Nederland vroegtijdig door de gevolgen van luchtvervuiling.
In 2016 besteedde ZEMBLA uitgebreid aandacht aan het thema fijnstof en ultrafijnstof. Rondom Schiphol werd in 2015 verhoogde concentraties ultrafijnstof gemeten. Destijds gaf minister Schultz aan dat de blootstelling aan schadelijke fijnstof binnen de normen blijft. Echter stellen wetenschappers dat er ook onder die norm gezondheidsschade is bij mensen.


Volg ZEMBLA op Instagram
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.