Leidt de Turkse verkiezingsuitslag tot een braindrain?

  •  
16-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
491 keer bekeken
  •  
Suzan Yücel

Suzan Yücel

© Buitenhof

Het zijn misschien wel de spannendste verkiezingen in jaren: de Turkse presidentsverkiezingen. Valt de keuze op Erdogan? Dan zou dat volgens journalist Suzan Yücel zomaar eens tot een braindrain kunnen leiden.

In de tweede ronde van de Turkse verkiezingen wist Erdogan de meeste stemmen voor zich te winnen. Wat betekent dit voor het land?

‘Ik denk dat ze bang zijn dat hij (Erdogan, red.) nog meer macht naar zich toetrekt', vertelt Suzan Yücel bij Buitenhof. 'Bij elke verkiezing gebeurt dat eigenlijk. En dat het dan helemaal gedaan is met de vrijheden – daar werd ook heel de tijd mee geschermd: “praat nu maar lekker, maar dadelijk als we aan de macht zijn dan laten we je hier niet meer praten”. Mensen zijn nu al bang om zich uit te spreken.’

De kans op een braindrain – bij winst van Erdogan – is groot, gelooft Suzan. Sterker nog: ‘die is al gaande. Recente cijfers daarover die hebben we niet meer, die zijn tot 2019 bijgehouden, volgens mij durfden ze het daarna niet meer bij te houden.’ Ook Suzans nichtje – met wie ze spreekt in de documentaire Mijn Turkse Stem - wil het land verlaten als Erdogan herkozen wordt.

Bekijk het hele gesprek bij Buitenhof:

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henri_b
henri_b17 mei 2023 - 19:10

Treurig dat Nederlandse Turken ook mogen stemmen. Die zitten hier lekker in een democratisch land voor de dictator Erdogan in Turkije te stemmen. Wanneer zij zo van Erdogan houden is het wellicht beter om weer eens in Turkije te gaan wonen om te ervaren hoe het is om te leven onder een dictator.