Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Joop: Wat eens normaal was, is nu luxe

1 jun 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Klaas Dijkhoff
Joop.nl
Op Joop.nl was deze column van Lilian Marijnissen afgelopen week het meest gelezen item:
Dit weekeinde vieren jullie het zeventigjarig bestaan van de VVD en dat is natuurlijk een felicitatie waard. Op jullie feest riep je ook de overwinning uit: De liberalen zijn de dominante stroming. ‘We hebben gewonnen’, zei je. Ik ken je als een goedgeluimde VVD’er en wil natuurlijk jullie feestje niet bederven, maar snap je ook dat ik schrok van jouw overwinningsretoriek? Omdat de succesagenda van jouw VVD veel mensen zo weinig reden geeft om te feesten.

Redenen

De ongelijkheid in ons land is enorm toegenomen. Van alle rijke landen ter wereld is alleen in de Verenigde Staten de rijkdom nog ongelijker verdeeld. De rijkste 10 procent van Nederland heeft inmiddels ruim twee derde van al het vermogen in handen. De rest, 90 procent van alle Nederlanders, moet het dus doen met een derde van het vermogen;
De toekomst is voor jongeren onzekerder geworden. Een onzeker contract is voor een hele generatie het nieuwe normaal geworden: van onze jongeren werkt de helft met een onzekere aanstelling, waardoor een toekomst opbouwen heel lastig is geworden. Veel jongeren hebben niet meer het vertrouwen dat zij het beter zullen krijgen dan hun ouders;
De lonen van mensen blijven al jarenlang achter. Veertig jaar lang hebben huishoudens hun besteedbaar inkomen nauwelijks zien stijgen, maar tegelijk pakten de hoogste managers wat ze pakken konden: 174 keer meer krijgen zij nu dan de mensen op de werkvloer. Het vertrouwen dat hard werken ook wordt beloond heeft een knauw gekregen;
Meer vrije markt leidde tot minder vrijheid voor mensen. Een studie of een vaste baan, toegankelijke zorg of een betaalbaar huis, goede voorzieningen en sociale zekerheid, dat wat ooit voor iedereen normaal was, is nu voor steeds meer mensen een luxe geworden. Gewone mensen hebben steeds minder het vertrouwen dat de politiek er ook voor hen is.

Stapje verder

En nu ga je wéér een stapje verder. Mensen met een arbeidsbeperking moeten we volgens jou onder het minimumloon laten werken. En mensen die helemaal niet kunnen werken en afhankelijk zijn van de bijstand, moeten voor straf nog meer worden gekort.
Maar Klaas, je hoeft niet jaloers te zijn omdat iemand bijstand ontvangt. Je hoeft geen mensen te straffen die moeten rondkomen van nog geen duizend euro in de maand. Echt waar, deze mensen hebben het al moeilijk genoeg zonder de denigrerende woorden van de VVD.
We zijn allebei Brabanders. De term “goei volk” ken ik dus ook. Maar volgens mij gaat het niet om ‘goed’ of ‘geen goed’ volk, maar gaat het over de rijkste 10% en de rest. Om de allerrijksten, die van jullie veel voordelen krijgen, en om gewone mensen, die ook het beste van hun leven proberen te maken, en maar zelden een cadeautje krijgen van de VVD.
Beste Klaas, ik feliciteer jou en de VVD van harte met jullie zeventigste verjaardag en ik hoop dat jullie een mooi feest hebben. Maar denk ook eens aan al die mensen die de afgelopen jaren niet van jullie overwinningen hebben geprofiteerd.
Groetjes, Lilian
foto:  cc-foto: EU2016 NL

Meer over:

, ,