Homoseksualiteit in de topsport: 'Het is een gevecht met jezelf'

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1041 keer bekeken
  •  
Pepijn Keppel

Oud-tophockeyer Pepijn Keppel

© Khalid & Sophie

Oud-tophockeyer Pepijn Keppel speelde in alle nationale jeugdselecties, maar stopte ermee omdat hij het in die wereld moeilijk vond om uit de kast te komen. Bij Khalid & Sophie vertelt hij erover.

Pepijn Keppel: 'De jongens zeggen: "Het is volgens mij heel veilig om uit de kast te komen. Ik denk oprecht dat er geen beter moment is om uit de kast te komen. Want ik denk dat je omarmd wordt en dat iedereen om je heen gaat staan." Alleen om die stap te zetten is gewoon zo'n gevecht met jezelf en tegelijkertijd bestaat die wereld bij de gratie van heteronormativiteit. Het is gewoon een wereld waarin iedereen hetero is - tenminste, over het algemeen als iemand denkt aan een hockeyer, denkt-ie aan een witte man. Als we het over mannenhockey hebben. En die wereld van witte (hetero)mannen, daar is Terrance tegenaan gelopen, daar ben ik tegenaan gelopen. Ik denk ook dat het heel prettig voelt op het moment dat je een witte man bent, dat je denkt: ik heb het enorm naar mijn zin, het past bij mij. Maar voor iemand die daar niet toe behoort is dat heel moeilijk.'

Meer weten over homoseksualiteit in de (top)sport? Lees/kijk/luister hieronder verder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Jan Wijn
Jan Wijn4 mei 2022 - 8:24

Waarom steeds die misselijke term: 'uit de kast komen' bij homo's. Ze werken toch niet allemaal op een woonboulevard en Hetero's hoeven toch ook niet uit de kast te komen, tenzij ze vreemdgaan en dreigen betrapt te worden door hun partner. Iemands seksuele voorkeur is alleen van belang voor hun partner en niet voor hun sportvrienden of collega's op hun werk.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 mei 2022 - 9:30

Jan Wijn Als je niet uit de kast komt, ben je hetero. Dat lijkt bijna een feitelijkheid. Stapt u daar niet erg gemakkelijk voer heen?

Kuifje3
Kuifje33 mei 2022 - 8:19

Ik zie die relatie tussen het zijn van een blanke man of uit de kast komen als topsporter niet zo. Er zijn steeds meer topsporters die uit de kast komen en vreemd genoeg wordt dat overal steeds meer geaccepteerd. Denk aan Ireen Wüst bijvoorbeeld. Het zijn juist zwarte mensen die het zwaar hebben als ze uit de kast willen komen. Zij bevinden zich juist vaak in culturen waar dat totaal niet geaccepteerd wordt.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 mei 2022 - 9:36

Kuifje U zal het vast wel niet bedoelen maar wat u zegt vind ik wel erg discriminerend. De ene zwarte gemeenschap is de andere niet en de ene witte ook niet de andere. Verder vind ik dat het erg lastig is, om in het algemeen iets te zeggen over hoe mensen zich ergens bij voelen. Dat iemand niet voor z'n ware aard uit durft te komen, dat kan bijvoorbeeld net zo goed aan hem/haarzelf liggen dan aan de mensen in zijn/haar omgeving. Net als met 'het woke zijn' pleit ik er voor om dat mensen zich proberen te realiseren hoe het leven er voor anderen uit kan zien. Wat is het bv gevolg van het automatisch aannemen dat iemand hetero is, tenzij hij/zij te kennen geeft dat het niet zo is. Het lijkt me nuttig daar eens over na te denken.