Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sesamstraat-schrijver geeft toe: Bert en Ernie zijn een stelletje

  •  
17-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
463 keer bekeken
  •  
bert en ernie
De geruchten gonsden al jaren, maar nu heeft een schrijver van de bekende serie Sesamstraat het ook eindelijk toegegeven: hij schreef Bert en Ernie als een liefhebbend koppel. Overigens zonder activistisch motief. Mark Saltzman, die in 1984 begon als schrijver bij Sesame Street, zegt in een interview met Queerty :
"Ik herinner me ooit een column in The San Francisco Chronicle, waarin stond dat een kleuter aan zijn mama had gevraagd of Bert en Ernie een koppel waren. Iedereen moest ermee lachen, maar zonder een of andere grote agenda te willen nastreven, was het voor mij altijd duidelijk dat ze inderdaad een koppel waren."
Saltzman en zijn partner Arnold (Arnie) Glassman identificeerde zich enorm met het iconische poppenduo en hun relatie:
"Verschillende mensen noemden ons zelfs Bert en Ernie. Arnie was een filmregisseur. Zou er een baan bestaan die beter bij Bert past dan dat, met zijn paperclips en organisatie? Arnie was dus Bert en ik was Ernie, de grappenmaker. Arnolds obsessieve-compulsieve stoornis botste ook wel eens met mijn chaotische aard. En net dat is de dynamiek tussen Bert en Ernie. Nee, ik zou niet weten hoe ik Bert en Ernie anders zou hebben moeten schrijven dan als liefhebbend koppel."
Hoewel Saltzman niet de originele bedenker is van Bert en Ernie en Sesamstraat altijd heeft ontkent dat het iconische duo een stelletje was, werd het muppetkoppel al lang geleden (h)erkend door de LGBTI-gemeenschap als queer. In de aanloop naar het legaliseren van het homohuwelijk in de Verenigde Staten – door het van hogerhand onwettig verklaren van een verbod door individuele staten – waren Bert en Ernie een belangrijke meme. Wat ook blijkt uit deze iconische cover van The New Yorker uit 2013, getekend door Jack Hunter:
newyorkerbene
Header: screenshot Sesamstraat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.