NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe welkom zijn vluchtelingen in Nederland?

1 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
sinanzoekt
Elias was elf jaar oud toen hij uit Syrië vluchtte – uiteindelijk kwam hij in Enschede terecht. Hoe welkom was hij?
Hallo Sinan Can, hoe gaat het nu met Elias, het jongetje dat je volgde voor Sinan zoekt de klas van Elias?
Met hem gaat het wel goed. Hij en zijn klasgenootje Vina zijn naar Nederland gevlucht, allebei al snel nadat de oorlog begon. Andere klasgenoten hebben veel meer meegemaakt van de oorlog daar, zij zijn echt wel getraumatiseerd. Ik sprak een ander kind uit de klas dat me vertelde dat de kindertijd was overgeslagen.
Elias en Vina zitten nu op de HAVO en het VWO in Nederland. Kunnen kinderen altijd zo makkelijk aarden?
Kinderen hebben heel veel veerkracht en motivatie. Dat zie ik niet alleen bij de kinderen uit dit tweeluik, ik zag het ook bij kinderen in IS-gebied; hoe ellendig hun situatie ook is, hun veerkracht is fascinerend. Hoe het in Nederland met ze gaat, hangt natuurlijk ook erg af van de vraag: in wat voor omgeving in Nederland komen ze terecht?
Ja, hoe zit dat? In wat voor omgeving komen die kinderen terecht?
De twee kinderen uit dit tweeluik zijn heel goed opgevangen door buren. Dat helpt, dat geeft hen motivatie. Ik zie sowieso vooral mededogen in Nederland.
En dat in deze tijden.
De stille meerderheid vormt onder andere een gigantisch leger vrijwilligers. Mensen die we niet zien of horen. Ik zie vooral kinderen die hier heel goed worden opgevangen, al is dat natuurlijk geen graadmeter. Nee, die besmeurde huizen en varkenskoppen bij een AZC: ik geloof niet dat de meerderheid dit toejuicht. In die zin is er absoluut hoop. Dat merk ik ook wel uit de reacties die ik krijg op Sinan zoekt de klas van Elias.

Meer over:

, ,