Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Opvangcentra voor asielzoekers buiten de EU-grenzen zijn niet haalbaar

  •  
20-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
36679613234_78bc048665_z

© Cc-foto: EU2017EE

Wie wordt afgewezen – en de grote meerderheid van de personen die zich melden zal worden afgewezen – gaat terug naar huis, stelt Tusk eenvoudig. Hoe dan?
EU-voorzitter Donald Tusk denkt de oplossing te hebben gevonden voor de migratieproblematiek. Asielzoekers moeten zich melden bij een of meer centra buiten de Europese Unie. Daar wordt gekeken wie mag doorreizen en wie niet. Voor het overige blijven de grenzen hermetisch gesloten. Tusk wil dit inbrengen op de Europese migratietop waar een aangeslagen Merkel met iets vandaan moet komen om zich te verweren tegen de aanvallen van haar tegenstrever Seehöfer. Het schijnt dat ook Nederland achter dit plan staat. Vestigingsplaatsen voor zulke opvangcentra zouden Tunesië kunnen zijn of Egypte.
Historisch besef Het is moeilijk voorstelbaar dat dit plan zich laat realiseren. De Europese Unie zou in dat geval een stuk grond moeten huren of leasen van een land, dat ooit een kolonie was. Het historisch besef in Afrika is wat dat betreft een stuk steviger geworteld dan in onze consumentenstaten. Zoiets maakt daar op de publieke opinie een jammerlijke indruk. Het is vernederend. Ook als de EU een miljardenhuur zou betalen. Bedenk daarbij dat zo’n land zijn soevereiniteit in het geleasede gebied in ieder geval voor een deel zou moeten opgeven. Als de orde er niet door een soort EU-politie wordt gehandhaafd, zal de situatie onwerkbaar zijn.
Bovendien moet zo’n land zijn eigen grenzen dan wél openstellen voor migranten. Anders kunnen zij het opvangcentrum niet bereiken. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat je eerst in een rubberboot de zee op moet om je vervolgens naar de aanlegplaats van het opvangcentrum te laten slepen zoals de Volkskrant met gevoel voor absurdisme in de krant van woensdag veronderstelt.
Hoe dan? Wie wordt afgewezen – en de grote meerderheid van de personen die zich melden zal worden afgewezen – gaat terug naar huis, stelt Tusk eenvoudig. Hoe dan? Worden zij eenvoudigweg buiten de poort gezet? En mag het land van het opvangcentrum dan maar uitzoeken hoe ze die mensen weer naar huis krijgen?
Nu kun je zeggen: we kopen al-Sisi van Egypte om om dat karwei voor ons op te knappen. Die kent gezien de manier waarop hij regeert, geen scrupules. En er ligt tenslotte een precedent: Italië heeft de Libische ‘kustwacht’ gefinancierd, die keurig vluchtelingen terug sleept naar detentiecentra en slavenmarkten. Ondertussen wassen de brave aan de mensenrechten verknochte regeerders in de Europese hoofdsteden hun handen in onschuld, hun hoofd schuddend over de foto’s van de detentiecentra met kinderen in de Verenigde Staten.
Chantabel Nee, een alliantie met types als al-Sisi gaat de reputatie en de geloofwaardigheid van de Europese Unie schaden. Dat niet alleen. Zij is dan chantabel geworden voor dictatoren van dit slag. Geloof mij, het is geen lekkere positie om afhankelijk te zijn van een al-Sisi. De Unie moet al omzichtig zijn in haar omgang met Erdogan omdat hij anders geen vluchtelingen meer tegenhoudt die op weg zijn naar onze landen. Bovendien: ik moet nog zien welke randstaat van de Unie bereid is onze kastanjes uit het vuur te halen. Voor welke prijs dan ook.
Nee, dat plan van Tusk is een hersenschim. Als de Europese Unie inderdaad dergelijke opvangcentra in het leven wil roepen, dan kan dat alleen in de lidstaten zelf. Het zullen natuurlijk net zo goed akelige plekken worden met hoge muren eromheen om de bewoners binnen te houden. En nog zullen er dan de nodige ontsnappingen plaats vinden.
Verdeelsleutel Twee jaar geleden opperde een Duitser het volgende idee: elk EU-land krijgt een jaarlijks quotum asielgerechtigden toegewezen op grond van een verdeelsleutel die te maken heeft met inwonertal en nationaal inkomen. Statushouders kunnen zich op een wachtlijst laten zetten van een dier landen. Het is duidelijk dat je dan voor populaire bestemmingen als Duitsland of Scandinavië een stuk langer vast zit in dat opvangcentrum dan wanneer je gaat voor Slowakije of Roemenië. Zo lang lidstaten weigerachtig blijven om vluchtelingen op te vangen, is ook een dergelijk plan niet haalbaar.
Open grenzen dan? Vrijwel geen enkel land ter wereld kent open grenzen. Er is geen mens in de Europese Unie die zomaar iedereen zou willen toelaten. Dat leidt tot ontwrichting van de maatschappij en de ondergang van ons economische model.
De kern van de zaak is dit: omdat de Europese Unie wel onder 1001 voorwaarden vluchtelingen toelaat maar arbeidsmigranten meestal niet, doen zeer velen zich voor als asielzoeker. Wij pronken protserig met onze rijkdom en we worden door de armen belegerd. Pas als wij hen perspectief geven op een menswaardig leven, zullen zij dit beleg staken. Mensen komen hier om werk te vinden dat er bij hen thuis niet is. Dat is een beter uitgangspunt om te zoeken naar een oplossing voor de migratieproblematiek dan te hopen dat het probleem weggaat als je fantaseert over opvangcentra buiten de grenzen van de EU.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

RosaLange
RosaLange21 jun. 2018 - 9:50

De opvangkampen moeten gewoon daar staan waar zo horen, namelijk zo dicht mogelijk bij de crisisregio, van waaruit de mensen vluchten. Dat is dan ook geen probleem voor de opvangende landen, want de mensen gaan daar toch al naartoe. Het inrichten van opvangmogelijkheden is dan juist een verlichting van de situatie voor die landen. Ook voor de vluchtelingen zelf is dat beter, want waarom zou je die mensen hele toeren laten uithalen om naar opvangkampen Noord-Afrika te komen. Vanuit die eerste opvang kan dan bekeken worden, hoeveel en welke mensen door kunnen naar opvangmogelijkheden in Europa of Amerika. In zeenood geraakte arbeidsmigranten die onuitgenodigd Europa willen binnendringen vang je op en zet je af aan een kustplaats in Noord-Afrika. De miljarden die zo bespaard worden aan opvang en procedures van niet-vluchtelingen kunnen dan worden besteed aan de opvang van echte vluchtelingen.

3 Reacties
Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar21 jun. 2018 - 13:34

In het artikel van Van der Horst staat precies uitgelegd waarom wat jij voorstelt niet kan, namelijk omdat je dan als Europa uitgeleverd bent aan leiders die niet pluis zijn qua mensenrechten en landen waar vluchtelingen niet veilig zijn. Toch maar weer eerst even het artikel lezen, voordat je onrealistische onzin verkoopt. Er is dus geen enkel argument voor je stelling dat "opvangkampen moeten staan waar ze horen, zo dicht mogelijk bij de crisisregio". Dat is een fata morgana als je de wereldbol wel eens hebt bekeken en je hebt gerealiseerd hoe dicht al die huidige crisisregio's bij de EU liggen.

RosaLange
RosaLange21 jun. 2018 - 17:08

@Applonia van Rapengaar Je snapt er volgens mij niets van. Er ontstaan altijd kampen in de buurlanden naast de crisisregio's, omdat de mensen daar het eerste heen vluchten. Het gaat erom dat je deze steunt en van daaruit ook de verdeling naar andere landen organiseert, zodat mensen niet op eigen gelegenheid verder hoeven te trekken, maar ze gewoon afgehaald kunnen worden.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar22 jun. 2018 - 5:31

Rosa, Jij snapt er volgens mij niets van. Lees nogmaals het artikel en begrijp dan dat het maken van afspraken over ophalen van vluchtelingen onmogelijk is zonder je als 'beschaafd' land te binden aan twijfelachtige regimes. Je pleit er in feite voor vluchtelingen aan hun lot over te laten. Dat is ook een mening, maar verschuil je niet achter onrealistische plannen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jun. 2018 - 20:47

Han toon realiteitszin. De enige oplossing van het migrantenprobleem is de oorzaak tot en wens van migratie wegnemen. Dat betekent daar de welvaart omhoog en hier de welvaart omlaag. Dat is niet eenvoudig, maar de huidige weg van de NGO's, de zalvende taal van wir schaffen das-Merkel en wat zijn we toch een goed volk-Timerfrans hebben een keihard averechts effect. Wat hier kanslozen zijn en 40K per jaar kost in de bijstand, is daar een kansrijke en hard nodig om de economie werkelijk groter te maken. Genoemde NGO's en Merkel's uitspraken, etc mogen nobel lijken, in werkelijkheid kan je ze gerust misdadig noemen. De achterblijvers uit de regio waar al die arbeidsmigranten per boot vandaan komen, gaan er met iedere vluchteling die hier voet aan wal zit een stap achteruit, eentje richting nog verdere armoede. Kijk daar waarin men moet leven en besef wat je met 40K kan doen voor een half dorp. Stop die 40K van een vluchteling in goede wegen, zorg, opleiding, etc daar. Geef ze een menswaardig bestaan daar. Stimuleer kleinschalige economie. En ja, een ideale wereld waar de welvaart een beetje behoorlijk verdeeld is, gaat nog vele tientallen jaren duren op deze manier. Echter, een alternatief is er niet. Momenteel blazen we de samenleving hier EN daar langzaam op. Hoe nobel hulp aan een bootvluchteling op het eerste gezicht ook lijkt. Je kan geen mensen weigeren zonder het andere te doen. Brussel moet zijn heilige graal van een eeuwige economische groei met steeds meer import mensen loslaten. De wereldeconomie moet duurzaam groeien en daar moeten wij ze bij ondersteunen, Maar niet door onszelf op te blazen, daar is uiteindelijk niemand bij gebaat. Europa kan best wat minder.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 23:39

Die kapitaalsoverdracht komt er niet. Anders waren ze er al lang mee begonnen. Ook is het minder eenvoudig dan je denkt om een land een kickstart te geven.

Satya
Satya21 jun. 2018 - 10:29

Wat een gebrek aan realiteitszin. Weleens over de gevolgen gedacht als de ontginning van Afrika begint. Miljoenen mensen zullen verdreven worden. Mag Afrika zeker in de regio oplossen terwijl ze geen stuiver krijgen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jun. 2018 - 10:52

@Han Het zal zeker niet eenvoudig zijn, maar het is de enige weg die er is. Je moet de oorzaak daar wegnemen anders hebben we hier over een paar jaar een sterk uitgehold sociaal systeem en daar nog steeds een bende en uiteindelijk over 10-20 jaar geen sociaal systeem meer hier en daar een nog ergere bende. Overigens heb ik niet veel hoop dat het ook daadwerkelijk gebeurd. Onze politici zijn niet capabel genoeg helaas

west012
west01220 jun. 2018 - 20:26

Opvangcentra in Afrikaanse landen niet realistisch tenzij de EU deze centra zelf inrichten en besturen. Kernpunten daarbij zijn goede huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en werk. Met andere woorden we moeten er steden bouwen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, kost miljarden en regeringen in Afrika gaan daar niet mee akkoord. Wat wordt het dan wel. We maken miljoenen over naar Afrikaanse regeringen met de afspraak dat deze hun bevolking in hun land houden of in kampen opvangen. Voorspelbaar resultaat: regeringsleiders steken geld in hun zak, mensen in kampen worden 'gevangen' gehouden. Blijft dus uitzichtloos en mensen komen toch in beweging en zullen blijven proberen Europa te bereiken. Volksverhuizing is niet tegen te houden met lapmiddelen.

1 Reactie
Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 22:15

Dat klopt helemaal. We zullen stevig moeten investeren, bedrijven een halt toeroepen om louche zaakjes te doen, legale migratie faciliteren en een hele lange adem hebben.

Meta  Foor
Meta Foor20 jun. 2018 - 19:50

EU voorzitter: zijn functietitel zegt het al: EU voorzitter Tusk. Dus waarom spant hij zich niet in voor EU inwoners ?

Henri Zwols
Henri Zwols20 jun. 2018 - 19:16

Han, je geeft een paar goede bezwaren tegen het model van opvangcentra voor asielzoekers buiten de EU-grenzen. 'Welk land leent zich hiervoor? ' is mijns inziens het sterkste. Laat mij ook kritiek leveren op uw alternatief. > Pas als wij hen perspectief geven op een menswaardig leven, zullen zij dit beleg staken. Dit proberen we al sinds de jaren '80 (misschien zelfs langer, maar zover gaat mijn geheugen niet). Er is ongelooflijk veel ontwikkelingshulp naar Afrika gegaan. Het heeft niet geholpen, waarom zou het nu wel lukken? Ik heb wel een verklaring waarom het niet helpt: iets wat je gekregen hebt heeft minder waarde dan iets wat je zelf opgebouwd hebt. Een waterpomp bijvoorbeeld. Hartstikke handig, maar niemand maakt zichzelf eigenaar, dus dat ding gaat gewoon een keer stuk door gebrek aan onderhoud en dat blijft dan maar zo. Het lijkt mij bijzonder demotiverend als je met je hele ziel en zaligheid een boerderij hebt opgebouwd en dan komt het rode kruis langs en die deelt het eten gewoon uit! Hoe geef je iemand perspectief op een menswaardig leven? Door iemand serieus te nemen en niet te behandelen als kind. Handel. Stop in de EU met het subsidiëren van boeren waardoor je een realistische voedselprijs krijgt. Dan krijgt die boer in Afrika ook een fatsoenlijke prijs voor zijn werk. Ja, dat levert wel inkomensongelijkheid op tussen ondernemende mensen en minder ondernemende mensen. En ja, het is zuur als een boer in Afrika zijn voedsel op de wereldmarkt verkoopt terwijl zijn buurman verhongert omdat die dat eten niet kan betalen. Maar als je daar een probleem mee hebt ben je te lief voor deze wereld. Kapitalisme heeft veel landen in Azië geholpen (zie hoe die er 50 jaar geleden voor stonden en hoe nu), ik zie geen reden waarom dat voor Afrika ook niet zou kunnen werken.

2 Reacties
Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 20:09

Nogmaals NEE! Er is nul komma nul ontwikkelingshulp naar Afrika gegaan, als je dat afzet tegen wat eruit getrokken wordt. En inderdaad is lange tijd de hulp die er geboden werd totaal niet de juiste geweest. Nu met de microkredieten wordt het hier en daar beter ingezet, al is dat ook geen wondermiddel. Ook het dumpen van goedkoop voedsel (en wapens!) uit de EU moet onmiddellijk stoppen. Maar welke maatregelen je nu ook neemt, voorlopig gaat het migreren nog wel een tijdje door. Als je echt alles goed doet zijn we er misschien over 20 jaar vanaf.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 23:45

Er is juist weinig ontwikkelingshulp naar Afrika gegaan. Wat je van ontwikkelingsactiviteiten vertelt, is een karikatuur. Zo gaat het niet. Dat werkt niet zo. Dat klopt gewoon niet. Dat is kroegpraat. Wist je overigens dat er een grote uitvoer van wasmachinepompen naar Afrika bestaat: daar kun je een akker mee bevloeien als er stroom in de buurt is. Op ontwikkelingshulp en de activiteit van Europese landen in Afrika valt heel wat af te dingen, maar meestal niet wat die alwetenden aan de stamtafel erover te berde weten te brengen. Als je een realistisch en zeer triest beeld wilt krijgen kijk dan bijvoorbeeld eens naar de documentaire nous venons en amis. Franse documentaire maar er wordt heel veel Engels in gesproken. Absoluut naar kijken. Dan weet je hoe het echt werkt. https://www.youtube.com/watch?v=JiggZA2o_Ws

TwoTone
TwoTone20 jun. 2018 - 18:18

Blijft gewoon moeilijk: - arbeidsmigratie gaat normaliter op uitnodiging, dus dat voordoen als vluchteling doet niet zo terzake; - verder is Eu overstroomt met niet alleen vluchtelingen maar ook met strategische (geloofs) migranten, politieke migranten, economische migranten en terroristische migranten en nog anderen, oplossingen zijn nooit simpel en nooit optimaal.

Joop den Uil
Joop den Uil20 jun. 2018 - 17:49

het is maar van welke kant je het bekijkt, maar de visie van Tusk valt geen speld tussen te krijgen. Van oudsher is het al zo: ontheemden moet je in hun oorspronkelijke habitat houden. (!)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 jun. 2018 - 16:00

Opvang buiten Europa is misschien nog wel immoreler dan vluchtelingen laten verdrinken. Uit het oog, uit het hart, is het idee er achter. Zolang zij maar ongestoord kunnen blijven genieten van hun voetbal, hun biefstuk met pata en trots op onze Geert en Thierry mogen stemmen zal het de meesten een zorg zijn dat kinderen van 10 te werk worden gesteld in Turkse, Tunesiche of Jordaanse fabrieken. En zij hebben dan het geluk niet in de prostitutie terecht tekomen. Want naast zijn Wilders wil de dikke witte man natuurlijk ook zijn kndslaafje. Iemand moet tenslotte de rekening betalen voor zijn gerief. Lees de uitsekende column van Sitalsing vandaag in de Volkskrant. Nederlanders willen wel goed zijn maar alleen als het hen niets kost.

6 Reacties
Kookaburra3
Kookaburra320 jun. 2018 - 16:58

@ Martin, Ik begrijp van je dat kinderen van 10 in fabrieken in Turkije, Tunesie of Jordanie slechter af zijn dan kinderen in bijvoorbeeld India, Vietman, Congo of Bolivia. Dat mag je vinden, uiteraard, maar het is de hypocrisie van de dag om verontwaardigd over het ene te zijn en het andere (veel grotere) probleem volledig te negeren. Wat betreft het betalen van de rekening: de toegelaten migranten/verblijfsvergunningen (excl studie) is ongeveer 40K per jaar. Die 40000 krijgen een uitkering, woning, huurtoeslag en een leger aan hulpverleners (taalcursus, advocaat, sportsubsidie, vertaler enz) wat evenzogroot is. Dit brengt het werkende deel van de maatschappij op: we hebben het over een een kostenplaatje van ongeveer een stad als Lelystad wat volledig per jaar erbij komt aan kosten, opgebracht door de bevolking die wel een belastingbetalende baan hebben buiten de overheid. En dit dus jaarlijks erbij, extra, bovenop de rest, jaar op jaar erbij. Opmerkingen zoals 'maar alleen als het hen niets kost' zijn dus niet alleen onjuist, ze getuigen van een verregaande naieve voorstelling van zaken.

Satya
Satya20 jun. 2018 - 17:32

Niet alleen Nederlanders, heel Europa. Trouwens fijn dat je het inziet. Ik geloof dat je 1 van de weinigen bent.

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 20:03

Kookaburra: Jij hebt er een handje van om een ander onderwerp te gebruiken om je punt te maken. Je kunt prima verontwaardigd zijn over beide, maar het gaat hier dus over vluchtelingen. Wat betreft de rekening: Laat de multinationals die het continent leegtrekken dat maar eens gaan betalen. Er vertrekt zo'n 80 miljard dollar per jaar uit Afrika, ná verrekening van ontwikkelingshulp, geld teruggestuurd door familie én leningen. En dan nog wat, uit een ander artikel in de Volkskrant over een Frans onderzoek naar de economische gevolgen van migratie: "‘Vluchtelingen beginnen als kostenpost’, zegt d’Albis. ‘Maar als ze eenmaal mogen werken, blijken ze die kosten weer te compenseren, en zien we na een paar jaar zelfs een bescheiden positief effect.’"

Edwin8
Edwin820 jun. 2018 - 21:42

"Vluchtelingen beginnen als kostenpost’, zegt d’Albis. ‘Maar als ze eenmaal mogen werken, blijken ze die kosten weer te compenseren, en zien we na een paar jaar zelfs een bescheiden positief effect." En het geld wat vanuit Europa door mensen richting Afrika wordt gestuurd overtreft het budget van ontwikkelingshulp. Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen dus ik kan ook geen bron geven. Maar volgens mij stroomt er 5 maal zoveel geld via particulieren richting de landen van herkomst dan er aan ontwikkelingsgeld wordt gegeven.

Kookaburra3
Kookaburra321 jun. 2018 - 5:22

@ Karingin 22:03 "..maar het gaat hier dus over vluchtelingen." Met jouw welnemen bepaal ik graag zelf waar het over gaat. En in dit geval gaat het over een onaardige opmerking richting alle Nederlanders dat het niets mag kosten. Een dergelijk standpunt zorgt juist voor minder begrip en werkt ook averechts. "Wat betreft de rekening: Laat de multinationals die het continent leegtrekken dat maar eens gaan betalen." Het over de schutting gooien van het probleem klinkt slimmer dan het is. Grondstoffen hebben allemaal een wereldhandelsprijs; het gaat om de kosten die gemaakt worden om te bepalen of het rendabel is grondstoffen te winnen. Ik ben wel benieuwd: moet bijv Shell het dubbele van de olie(kost)prijs betalen om olie op te pompen? Of moeten ze (zoals sommigen hier op de site voorstellen) zich juist terugtrekken uit 'moeilijke landen' en alle mensen ontslaan? Of Heineken, met iets van 16 brouwerijen in Afrika. Moet Heineken meer belasting gaan betalen aan de overheden daar (en waar het dan terechtkomt, dat kun je zelf ook wel invullen) of moeten ze zich terugtrekken en fabrieken sluiten (en mensen werkloos maken). Dan is er voor die overheden de keuze tussen of zware importheffingen zodat alleen de happy few iets kunnen kopen, of moeten ze juist alles dumpen op de markt zodat iedereen iets kan kopen. En bij dumping kunnen er weer geen lokale initiatieven ontstaan. En laat duidelijk zijn: bedrijven zijn best bereid te investeren, maar niet als de kans op verlies groter is dan de kans op winst. Zonder winst geen investeringen en dan kiest een bedrijf voor een ander land. Je kan het wel anders willen, maar dit is de realiteit.

Karingin
Karingin21 jun. 2018 - 13:56

Edwin: "De Wereldbank schat dat het totale aantal van die zogenaamde remittances naar sub-Saharisch Afrika 38 miljoen dollar bedroeg in 2017, een stijging met 10 procent tegenover het jaar daarvoor." Dus nee. Bovendien is de kapitaalvlucht, het wegsluizen van winsten door multinationals, vele malen groter dan wat er aan ontwikkelingshulp, remittances en leningen samen het continent instromen. Kook: Nou mijn welnemen heb je niet, dat begrijp je zelf ook wel. Dat whataboutism van jou is vermoeiend en contraproductief. Over de schutting gooien?? Die bedrijven buiten de bevolking willens en wetens uit, kopen voor een prikkie land op dat onteigend is en spekken de corrupte bestuurders. Die bevolking mag vervolgens tegen een hongerloontje en onder slechte omstandigheden met een beetje mazzel aan het werk in zo'n fabriek. Ze zien er geen been in het land ernstig te vervuilen, want ja milieuregels kennen ze daar nauwelijks. Dat dumpen van voedsel gebeurt al massaal. Europees melkpoeder is 3 keer goedkoper dan lokale melk. Zelfde geldt voor bijvoorbeeld kip. Wat Europa en multinationals nou een keertje moeten doen, is hun verdomde verantwoordelijkheid nemen en de mensen daar een eerlijke kans geven.

Rosenkrantz
Rosenkrantz20 jun. 2018 - 14:46

Natuurlijk is het haalbaar. Verreweg de meeste illegale migranten zullen zodra ze vernemen dat het dus behalve de jure ook de facto onmogelijk wordt gemaakt nog langer naar de EU of te reizen, en indien er aangetroffen, te blijven, en dat ze in plaats daarvan naar noodopvang buiten de EU-grenzen gebracht worden, tenzij ze bereid zijn terug te reizen naar land van herkomst, het motief kwijt zijn te gaan. Behalve dat ze hun motivatie daarom kwijtraken, zullen ze ook niet meer gemotiveerd zijn de hoge geldelijke prijs aan de criminele smokkelaars te betalen, en ook niet meer de vaak grote persoonlijke veiligheidsrisico's van de illegale reis met criminele smokkelaars te aanvaarden. Daarmee raakt ook het zo sterk gegroeide criminele verdienmodel van de nietsontziende ook fundamenteel gefrustreerd. De nodige opvangcentra zullen zo hooguit kortstondig een piek kennen maar al snel in omvang afnemen. Bovendien kan de EU de diverse voor opvang beoogde landen aan haar zuidgrens tegen elkaar uitspelen door dit financieel aantrekkelijk te maken maar dan wel graag d.m.v. wortel én stok. Laatste in verband met de landen die nu al dwarsliggen maar wel medeverantwoordelijk als smokkelpassage en weigering mensen terug te nemen.

6 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols20 jun. 2018 - 18:43

> Daarmee raakt ook het zo sterk gegroeide criminele verdienmodel van de nietsontziende ook fundamenteel gefrustreerd. Die mensen vinden geheid een ander crimineel verdienmodel, daar heb ik geen illusies over. Bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 18:57

Het is wel handig om een officiële verblijfsvergunning te hebben en ook financieel van belang maar heel veel migranten nemen genoegen met een bestaan in de schaduwwereld van de illegaliteit, die groter is dan je waarschijnlijk denkt. Je kunt de grenzen wel sluiten maar dan moet je te rade gaan in Noord-Korea.

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 19:52

Je klinkt alsof je het precies weet. Dat is niet het geval. Het afsluiten van routes gaat mensen niet tegenhouden. Je weet neem ik aan dat er al tig door de EU gefinancierde grenspatrouilles rondlopen in Afrika? O nee natuurlijk weet je dat niet. Onze zuidgrens ligt momenteel in feite diep in de Sahara. Het werkt niet, en verhindert ook de interne migratie met alle gevolgen van dien. Ze raken namelijk hun motivatie niet kwijt. Daarvoor zullen we echt drastische maatregelen moeten nemen, zoals het stoppen met dealen met dictators, het goedkoop dumpen van voedsel en de gigantische kapitaalvlucht naar het Westen. Dat gaat ook geld kosten, maar zeker die laatste 2 aan het bedrijfsleven...en dat kan natuurlijk niet, de burger moet wel overal voor opdraaien. Maar die laatste alinea zegt al dat jij koste wat kost niets te maken wilt hebben met het probleem. Schuif maar lekker af op Griekenland, Italië en Spanje. Bah, miezerig mannetje.

jandebakker
jandebakker20 jun. 2018 - 21:10

@Han, Kent u dat gevoel dat je in de wachtrij hangt voor de klantenservice en denkt "als ik vooraf had geweten dat het zo lang zou duren had ik wel op een ander moment teruggebeld."? Ik begrijp best dat mensen, eenmaal hier aangekomen, besluiten om als illegaal te blijven. De vraag is echter of mensen die keuze ook gemaakt hadden als in een eerder stadium van hun reis al duidelijk was dat een verblijf als illegaal het hoogst haalbare was. (N.b. het antwoord op deze vraag ken ik zelf ook niet)

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 22:12

Jandebakker: Het antwoord is ja. Ofwel hebben ze het in het land van herkomst zo ontzettend slecht dat het sowieso overal beter is. Of ze krijgen van de familie opdracht om maar eens flink centjes te gaan verdienen en naar huis te sturen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 23:48

Jan de Bakker, ik ken het antwoord wel. Het is ja.

kindval
kindval20 jun. 2018 - 14:42

Ik denk dat zo'n deal er wel gaat komen. Waar een wil is, is een weg en met geld valt bijna alles te kopen. Verder moet Afrika zijn eigen problemen oplossen, het is een illusie te denken dat het westen daarin een al te grote rol kan spelen.

2 Reacties
Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 19:13

Ik begin steeds pissiger te worden over dit soort opmerkingen. Wij hebben dat continent LETTERLIJK jarenlang leeggezogen (nou ja niet jij en ik maar onze bedrijven). Als Afrika zijn eigen problemen moet oplossen, dan NU meteen al die multinationals daar ofwel oprotten, of een flinke belasting laten betalen ipv ze de winst weg te laten sluizen naar het Westen.

Satya
Satya20 jun. 2018 - 19:28

@Karingin Dank je wel. Afrika kan het ook echt niet meer aan. Rwanda gaat nu nog meer opvang doen. Er kwam daar net een soort ziekenfonds op gang, ik hoop dat dat doorgang kan vinden. Erg arme mensen die naar een arts kunnen in een Afrikaans land, in Kenia is dat niet zo. Het vakantieland Kenia dat z'n eigen bevolking laat stikken, het is dat het werk oplevert maar anders zou ik zeggen boycotten. Op safari kom je natuurlijk niet door de armoede en plastic wegen. Het voelt zo fijn zo'n reactie.

Kookaburra3
Kookaburra320 jun. 2018 - 13:58

Beste Han, "Mensen komen hier om werk te vinden dat er bij hen thuis niet is." Stel dat dit waar zou zijn (quod non), wat te doen met de werkloze jongeren in Spanje, Griekenland, Italie? Het werkloosheidspercentage is daar enorm. Zijn zij minder gekwalificeerd dan diegenen die met de boot menen te moeten komen? Of moet de EU deze grote groep Zuid Europeanen maar naar Afrika sturen?

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 18:58

Die vraag kun je wel stellen maar dat maakt geen einde aan de door mij genoemde belegering.

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 19:11

Die kunnen zich zonder problemen vestigen in een ander EU-land en hoeven niet in een gammel bootje hun leven te wagen. Of ze dan ook werk vinden is een tweede, maar die mogelijkheid is er.

Kookaburra3
Kookaburra321 jun. 2018 - 5:19

Die belegering gaat niet stoppen zolang niet openlijk de oorzaken en problemen besproken kunnen en mogen worden. Een menswaardig bestaan aanbieden is zeker een nobel streven. De invulling ervan is een tweede. Mensen een baan aanbieden wat er niet is, gaat niet werken. Bovendien, wie komt er voor in aanmerking? De 1 1/2 miljard mensen in Afrika? Die 4 miljard in Azie? Dat is een flinke doelstelling voor de paar miljoen netto belastingbetalers. Als EU burger in een ander land vestigen kan zeker (al krijg je geen bijstand zodat het alleen arbeidsmigratie is), maar het gebeurt niet; daar gaat het om. Als het al niet gebeurt bij mensen met een opleiding (de meest EU-ers kunnen lezen en schrijven) en met een soortgelijke cultuur, waarom zou het succesvoller zijn voor de mensen op de bootjes die beide niet hebben?

Karingin
Karingin21 jun. 2018 - 13:45

Kook: Inderdaad zou het goed zijn als we de oorzaken en problemen openlijk bespreken. Alleen ga jij niet blij worden van wat dat betekent. Want die oorzaken liggen voor het overgrote deel bij het Westen. Je moet de studie "Migratie, het eerlijke verhaal" van Europarlementariërs Bart Staes en Judith Sargentini maar eens lezen. Of "Imagining Europe from the Outside " van het Centrum voor Migratie- en Integratiestudies van de Universiteit Antwerpen. Verdiep je eens echt in de materie, en kom dan nog eens terug.

Satya
Satya20 jun. 2018 - 12:59

@han Eindelijk iemand die het snapt. Het is genoeg geweest met het afschuiven op Afrika. Ik vind dat de reden tot vluchten onderbelicht is. Dat is volgens mij de westerse mentaliteit, die mentaliteit staat los van ras of geloof. Het is de mentaliteit van nooit genoeg. Dank voor dit artikel, persoonlijk was ik het nodig. Een stukje erkenning.

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 12:48

O. Ik vond het nog wel zo'n goed idee, in de zin van dat mensen dan tenminste niet meer in gammele bootjes hoeven stappen voor een godsvermogen. Zijn er echt geen landen waarmee zo'n deal te maken valt?

5 Reacties
Satya
Satya20 jun. 2018 - 14:05

Op dit moment niet. Hoor vaak mensen over Kenia en Tanzania. Het zijn geen veilige landen en zo arm. Niet naar jou persoonlijk maar alsjeblieft laat Europa Amerika en Australië een keer verantwoording nemen.

Absconditus
Absconditus20 jun. 2018 - 17:14

@Satya Dat zou in essentie niets meer of minder betekenen dan herkolonisatie. Dus zowel onwerkbaar, onbetaalbaar als onaanvaardbaar.

Hallahan2
Hallahan220 jun. 2018 - 17:59

Hoe dan Satya? Door alle vluchtelingen en migranten maar klakkeloos op te nemen? Dan heb je in no-time een volksverhuizing van een paar honderd miljoen mensen richting West-europa! Nog meer geld die richting oppompen? Er is in de afgelopen decennia 100-en miljarden die kant opgeschoven en wat is er mee gedaan? Wij kunnen Afrika niet redden, Afrika kan alleen gered worden door de Afrikanen!

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jun. 2018 - 18:59

Hallahan, overdrijf de omvang van de ontwikkelingshulp niet. Besef bovendien dat er veel meer Afrika uit is gegaan naar het noorden dan er vanaf het noorden naar toe is gegaan.

Karingin
Karingin20 jun. 2018 - 19:09

Nee Hallahan, er is heeeeel veel meer geld onttrokken aan het continent dan eraan is gegeven of besteed. 80 miljard per jaar. Dus dát argument wil ik nooit meer horen. Overigens lees ik op De Correspondent dat een hoop maatregelen die ik voor ogen had al wel worden uitgevoerd, alleen op een zeer belabberde manier. Zo zijn er humanitaire visa en blue cards te vergeven. Alleen gebeurt dat dus gewoon nauwelijks. Lees maar wat ze allemaal bedacht hebben en hoe idioot ze dat in praktijk brengen: https://decorrespondent.nl/8391/de-eu-speelt-een-verraderlijk-taalspel-en-migranten-zijn-er-de-dupe-van/365604261-ef8b79ab#legale-routes

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins220 jun. 2018 - 12:18

Er is maar een oplossing en dat is iedereen vrij laten reizen waar hij of zei wil. De wereld zou vrij moeten zijn maar blijkbaar is die alleen vrij voor de westerlingen. Ben je uit hlde verkeerde moeder gekropen blijven je dromen uit en blijft fort Europa gesloten. Wij hebben het geld, de systemen en de macht om iedereen in de wereld gelukkig te maken, veel mensen op te leiden en de wereld een betere plwk te maken. Maar daar zijn de politieke muppeta niet on geintreseerd. Zij willen dat oorlogen blijven, de bevolking dom blijft en de grondstoffen makkelijk te exploiteren. Kolonialisme is nooit afgeschaft en Onafhankelijkheid voor de landen was een knuffeltje om de be olking zoet te houden. Latwn we een eerlijke wereld maken waar elk kind goed onderwijs kan genieten en iedereen gelukkig kan zijn. Dan lossen we armode, hoog geboortecijfer en mosschien zelfs het klimaatprobleem toe. Het word tijd voor het westen om hun torenhoge echuld te betapen aan de bevolking van Africa en stap 1 is om de grenzen wagenweid open te gooien en deze mensen het onderwijs geven wat ze verdienen!

8 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 jun. 2018 - 13:54

Graag, maar je idee dat de burger alleen maar wordt misleid en dat alles zomaar, zonder enig mandaat of medeweten door 'muppets' wordt besloten lijkt me onjuist. Je ruzie is met je buren, je medeburgers. Die stemmen niet op xenofobe partijen omdat ze willoze slachtoffers zijn in handen van boze machten, maar omdat ze daar willens en wetens voor kiezen. Het enige wat we kunnen is ze overtuigen.

Edwin8
Edwin820 jun. 2018 - 13:56

"Er is maar een oplossing en dat is iedereen vrij laten reizen waar hij of zei wil" Er zijn vandaag de dag 60 miljoen mensen op de vlucht. Dat is dus bijna 3,5 maal de totale Nederlandse bevolking. In dit NRC artikel stonden wel wat goede dingen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/19/neem-de-regie-over-migratie-a1607196 Migratie is noodzakelijk aangezien we een sterk vergrijzende maatschappij hebben dus de 0 lijn ten opzichte van migratie gaat krimp opleveren. Maar als je de grenzen wagenwijd open zet groeit de bevolking in rap tempo naar wellicht +/- 20 miljoen Nederlanders. Oftewel, ook niet aan te raden. Ergens moet je dus een goede balans zien te vinden.

Flip van Veen
Flip van Veen20 jun. 2018 - 14:16

@Drunken Pumpkins 20 juni 2018 at 14:18 Begin een crowdfund actie.

punt2
punt220 jun. 2018 - 15:41

Wat een onrealistisch sprookje. Vrij reizen is niet mogelijk, economie kan dat eenvoudig niet aan. Er is onvoldoende werk, woonruimte en een totale ontwrichting van de Europese economieën is het gevolg. Juist door de massale vlucht van jongeren die wel een schoolopleiding hebben gehad (vooral betaald door het westen) ontneem je de enige kans voor deze Afrikaanse landen om te groeien. Europa heeft er vele honderden jaren over gedaan (volgens sommigen duizenden) om tot deze samenleving te komen, Afrika zal er ook komen. Maar niet binnen enkele jaren. Dat is gewoonweg onmogelijk. Men zal eerst moeten leren lopen alvorens men kan rennen. Het hoge geboortecijfer los je niet op binnen twee generaties, de ongelijke verdeling van arm en rijk los je niet op binnen de komende twee generaties.

remmerik
remmerik20 jun. 2018 - 16:00

https://youtube.com/watch?v=TUWqYaEm4h8 'Er is maar een oplossing en dat is iedereen vrij laten reizen waar hij of zei wil' Ik deel dit 'visionaire' idee van jou. Bovenstaand filmpje laat in een snelle beweging zien hoe Nederlands grondgebied veranderd. Het echte Nederland dat wij nu kennen bestaat pas in feite sinds eind 19e eeuw!!! Het laatste landje pik periode dateert het slot van de tweede wereldoorlog, door onze grootste landjepikker van de vorige eeuw Adolf Hitler, nu rest ons een paar kleine brandhaarden. In Nederland is de verschuiving van de grens zeg maar een vijftig jaar eerder tot STILSTAND gekomen dan bij de rest van de wereld en dat laatste is meer dan 70 jaar geleden. Wat ons heel natuurlijk voorkomt is dus alles behalve natuurlijk, het is tegen de natuur. Op een wijze dat ik verre van overzien kan denk ik dat de grenzen weer in beweging gebracht moeten worden, wat tevens het einde van het tijdperk van het nationalisme zal inhouden. Daar waar de aarde is verdeeld, kan het schone en het goede met elkaar concurreren.

Edwin8
Edwin820 jun. 2018 - 16:33

"Op een wijze dat ik verre van overzien kan denk ik dat de grenzen weer in beweging gebracht moeten worden" Hoe bedoel je dit?

Satya
Satya20 jun. 2018 - 18:21

@edwin Er zal op het buitenland beleid gefocust moeten worden. Ik geloof niet dat jij een racist bent gezien je reacties. Je overheid wel, echt waar hier is genoeg documentatie over te vinden. Volgens mij een zeer interessant afro amerikaans denker Marcus Garvey had een idee over terugkeer door de vroegere slaven. Dit is mede niet gelukt door onbegrip onder Afrikanen maar ook door tegenwerking. Zijn gedachtegoed is later misbruikt door racisten als black panthers en Muslim nation. Ik ben zeker geen racist. Kijk er eens naar, je kunt het altijd afwijzen, misschien dat het ook iets wat je aan het denken kan zetten, niet om mijn mening te delen maar misschien een beetje meer begrip in het hoe en waarom mensen vluchten, heb ik het uiteraard over Garvey niet de racisten. Dit is geen poging tot jou veranderen, alleen denken over andere visies. Ik kijk ook naar jouw argumentatie in reacties en ze zijn zeer menselijk. Volgens mij moeten we door begrip en elkaar dingen gunnen een oplossing kunnen vinden. Ik zeg echt niet in Afrika dat Europa verschrikkelijk is en ik vind blanke mensen niks anders dan donkere, soms cultuur verschillen. Nederland is mijn thuis. Ik heb het gevoel dat we op een punt staan dat de onredelijkheid het kan overnemen, ik wil dat niet. Ook hierin de onredelijkheid van alle kanten. Ik vind dat veel Afrikanen zich aan de westerse mentaliteit aanpassen. Ook dat is dus niet ras gebonden, zo is er ook een Afrikaanse mentaliteit waar ik ook genoeg aanmerkingen op heb.

Edwin8
Edwin820 jun. 2018 - 20:18

Dank je wel Satya dat je mij niet als racist ziet. Ik ben ook niet tegen migratie, alleen ik vind uitspraken zoals hierboven een beetje onrealistisch. Zet de grenzen maar open voor iedereen. Er zijn 60 miljoen mensen op de vlucht. En als het om geweld of oorlog gaat kan ik dat volkomen begrijpen. Economische migranten zorgen voor een braindrain in het land van herkomst. Het weinige kapitaal wat er is stroomt richting criminele organisatie`s die niet in de toekomst van een land gaan investeren. En een hele grote influx zorgt hier ook voor maatschappelijke spanningen. Dus voor niemand is het beter om te zeggen, laat maar 60 miljoen mensen hierheen komen.