Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Onvrede in slinkende SP over houding naar migranten

  •  
24-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
33372077245_b90097e540_k

© cc-foto: SP Groningen https://flic.kr/p/SQYBUa

NRC schrijft dat ontevreden leden zaterdag een discussie over de migratiestandpunten van de SP hebben afgedwongen tijdens de partijraad:
"Het bestuur van de SP had het er niet over willen hebben op de partijraad op zaterdag, het werd toch een van de belangrijkste thema’s: migratie. Bij de deur van het partijkantoor in Amersfoort, waar de afdelingsvoorzitters en Kamerleden bij elkaar kwamen, stonden een paar SP-leden briefjes uit te delen met een tekst uit het partijlied: ‘Het rijke Westen is geen eiland, en Europa is geen fort, wie bang is voor wat vreemd is, doet vooral zichzelf te kort’. ‘Stop het rechtsaf gaan van de partij’, stond ook op de briefjes. Want waarom, vroegen de boze SP-leden zich af, had de partij zich afgelopen week niet fel uitgesproken tegen mogelijke migratiedeals met landen in Noord-Afrika, zoals GroenLinks?"
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, woordvoerder migratie, verklaarde dat de SP streeft naar een „rechtvaardig, maar ook realistisch asielbeleid”. Voor economische migranten is volgens hem geen plek en hij verdedigde de zogenaamde „aanmeldcentra” in Noord-Afrika. Volgens hem zullen mensen die zich daar aanmelden de oversteek niet wagen als hen duidelijk wordt gemaakt dat ze niet welkom zijn. Mochten de aanmeldcentra een succes zijn, dat wil zeggen er minder migranten meer naar Europa komen, dan zou het aantal vluchtelingen dat Nederland officieel op uitnodiging opvangt ook omhoog kunnen. Nu zijn dat er 750 per jaar.
"Hij kreeg applaus, maar bij de microfoons stonden daarna veel kritische SP’ers. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zei tegen haar collega Van Dijk: „Deze deals zullen het migratiebeleid alleen maar verder aanscherpen en de grondoorzaken van migratie blijven onaangetast.” Wie zou daaronder lijden? „De migrant zelf. En ga je een land als Tunesië nog meer belasten? Wij maken onszelf chantabel voor dictatoriale regimes. Ze krijgen de middelen om hun bevolking nog meer te onderdrukken.”"
Het verslag in NRC krijgt bijval op Twitter:
“Dit SP-lid is zwaar teleurgesteld en verbitterd. Ik bleef lid onder meer om de oprechte bewogenheid van @SandraBeckerman , maar nu is t beurd. En ongegeneerd in het openbaar zegt lidnr. 523755 haar lidmaatschap definitief op. En neen, ik word niet weer spijtoptant. God wat zonde”, schrijft Nettie Klompsma.
Charlotte R stelt: “Ook ik ben al geruime tijd zwaar teleurgesteld in de SP. De huidige koers vind ik echt afschuwelijk. Ik heb heel mn leven SP gestemd maar als ze deze koers blijven varen dan stop ik daar mee.”
Ondertussen worstelt de partij ook in ander opzicht. In een interview met Trouw over zijn boek ‘Grip, in gesprek over de staat van ons land’ zegt voorzitter Ron Meyer:
"Dat identiteitspolitiek in de mode is, is een groot probleem, stelt Meyer. An sich, omdat het zorgt voor versplintering. En voor de SP specifiek, omdat allochtone stemmers naar partijen als Denk en Nida vertrekken. “Wij zijn niet blank genoeg om de PVV te verslaan, en niet Turks genoeg om van Denk te winnen. Maar dat willen we ook helemaal niet op die manier. Wij zeggen: of je nou een Turkse, Surinaamse of blanke thuiszorger bent, je zult toch echt moeten samenwerken om die thuiszorg weer los te maken van de markt. Je moet je niet laten verdelen op grond van achtergrond of religie. Dan komen we tegenover elkaar te staan. Wij zijn er om dat samenhangende verhaal te vertellen, om een einde te maken aan die identiteitspolitiek.”"
Het AD meldt dat de SP in 2017 acht procent van de leden is kwijtgeraakt en er nu 36.405 telt. De partij is intussen wel rijker geworden. In 2017 groeide de reserves met drie procent tot 11,86 miljoen euro.
cc-foto: SP Groningen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

JanB2
JanB227 jun. 2018 - 23:34

Het werd hoog tijd dat dit onderwerp werd aangesneden binnen de SP. Het is een thema dat al enige jaren (!) bovenaan de internationale agenda staat. Dat kun je niet blijven negeren. Goed dat een aantal leden nu het voortouw heeft genomen.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar225 jun. 2018 - 13:55

@Daniel Dennett: de vraag van jou en de vraag van mij kunnen los van elkaar gesteld worden omdat mensen die hun welvaart niet willen delen niet perse racisten zijn. Ook in de nationale context en in een homogene samenleving willen mensen hun welvaart niet altijd delen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett25 jun. 2018 - 8:41

Als de SP hetzelfde migrantenstandpunt als GroenLinks gaat verkondigen zullen veel SP stemmers WIlders of Baudet gaan stemmen. Ze vissen uit dezelfde vijver.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 16:49

Nonsens!

Daniel Dennett
Daniel Dennett25 jun. 2018 - 19:47

Hoezo nonsens? Dit algemeen bekend.

Paul250371
Paul25037126 jun. 2018 - 9:18

Nee dat is het niet. Het is nonsens. Waar op het a4tje van Wilders staat iets wat overeenkomt met de SP? Waarom als je wilders zijn stemgedrag analyseert stemt hij altijd dan met de VVD mee?

Daniel Dennett
Daniel Dennett27 jun. 2018 - 9:52

Ik heb het niet over de partijstandpunten maar over de stemmers. En die komen voor een groot deel uit dezelfde vijver. Dat kun je misschien niet leuk vinden maar dat is gewoon een feit. Kun je overal opzoeken. Los hiervan is de PVV op papier bijna net zo links als de SP op sociaal-economisch terrein. Dat ze dit qua stemgedrag niet laten zien geeft alleen maar aan wat voor een waardeloze partij de PVV is. Geen nonsens dus.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2018 - 6:47

[Als de SP hetzelfde migrantenstandpunt als GroenLinks gaat verkondigen zullen veel SP stemmers WIlders of Baudet gaan stemmen.] Dat zal misschien voor sommigen gelden. Voor anderen kan het juist reden zijn om SP te stemmen. In Nederland bestaat niet echt een consequent linkse partij. De SP heeft zich jarenlang aangepast aan de rechtse consensus omdat ze graag mee wilde regeren. Ze is daarbij lang niet zo ver gegaan als de PvdA en GroenLinks maar ze heeft wel veel van haar strijdbare imago ingeleverd. Daarmee heeft ze kiezers van zich vervreemd. Ze is nu bezig terug te keren naar haar activistische en radicale roots. Dat is wat mij betreft een goede zaak. Helaas uit zich dit radicalisme enkel op sociaal-economische thema’s. De sterke groei van Labour onder Corbyn laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om een krachtig links sociaal-economisch profiel te combineren met een uitgesproken anti-racistische en internationalistische koers. Ook de Belgische PvdA (zusterpartij van de SP) laat dit zien. [Los hiervan is de PVV op papier bijna net zo links als de SP op sociaal-economisch terrein. Dat ze dit qua stemgedrag niet laten zien geeft alleen maar aan wat voor een waardeloze partij de PVV is.] Het geeft vooral aan dat het geen linkse partij is. De PVV is in essentie een afsplitsing van de VVD. De ‘linkse’ punten zijn puur toegevoegd om mensen niet af te schrikken, niet om in de praktijk te brengen.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar225 jun. 2018 - 8:30

Vraag aan de Joop-lezers. En een test of die alleen met ja of nee beantwoord kan worden want de vraag is simpel. Is -iedereen- die vind dat open grenzen economisch niet haalbaar zijn (ook als je zelf vind dat dat wel haalbaar is) een racist? Ja of nee is voldoende overigens.....

7 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus25 jun. 2018 - 9:31

Nee

Ecclesia
Ecclesia25 jun. 2018 - 9:35

Nee.

Daniel Dennett
Daniel Dennett25 jun. 2018 - 12:49

Je stelt de vraag verkeerd. Ben je bereid een gedeelte van je welvaart in te leveren zodat anderen een beter leven kunnen krijgen?

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 16:46

Nee Vind jij van wel?

Wiewatwaar2
Wiewatwaar225 jun. 2018 - 17:10

@Daniel Dennett: de vraag van jou en de vraag van mij kunnen los van elkaar gesteld worden omdat mensen die hun welvaart niet willen delen niet perse racisten zijn. Ook in de nationale context en in een homogene samenleving willen mensen hun welvaart niet altijd delen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett26 jun. 2018 - 8:04

Dat zegt inderdaad niets over het zijn van racist, het zegt wel alles over wat voor mens je bent.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar227 jun. 2018 - 10:55

Je bent dus wel solidair met de hele wereld? Ik zou vragen: stem je eigenlijk wel op een partij die de belastingen wil verhogen? En verder, als je (echt) wilt weten welke partijen goed willen doen op kosten van een andersmans achterban: gewoon partijeprogramma's en politieke keuzen bekijken van de afgelopen jaren......

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 2:58

Een goed artikel in de Correspondent. De verwarring is groot maar wordt er politiek ook ingebracht. https://decorrespondent.nl/8391/de-eu-speelt-een-verraderlijk-taalspel-en-migranten-zijn-er-de-dupe-van/3713248923780-27dcc951

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 2:12

Al die corrupte bedrijven werken gelukzalig samen met een corrupte regering, zoals in Nigeria., zoals Shell. Als je zaken doet met een corrupte regering ben je zelf ook corrupt. Dus laten zij genoegdoening betalen aan de bevolkingen in die landen. En aan de bevolking zou ik zeggen. Zoek eens wat andere leiders uit.Aan Nederlanders; betaal eens wat meer voor de producten die we importeren uit die landen, een eerlijke prijs zou al een heel goed begin zijn, met eerlijke lonen voor de mensen die het echte werk verzetten. Niet voor winsten van buitenlandse multinationals. Laat die links liggen en kies inlandse bedrijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 2:07

Nu is er openlijke discussie en ruimte voor verschillende denkwijzen binnen een partij en nu is het blijkbaar weer niet goed?

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:59

Kurtev "http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/05/afrikaanse-landen-betalen-nog-koloniale-schuld-aan-frankrijk" Dit bedoel je?

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:41

Een triest dieptepunt voor de SP. Proletariërs aller landen verenigt u mits gij blank bent. Amen. Nep socialisten.

11 Reacties
Ecclesia
Ecclesia25 jun. 2018 - 7:52

En wie / wat zijn echte socialisten volgens u? Ik zal proberen mijn lach in te houden.

watsgebeurt
watsgebeurt25 jun. 2018 - 11:32

Dus socialisme is elke vluchteling (economisch of niet) toelaten? Ik wens een partij die dit zo hardop durft te zeggen veel succes komende verkiezing.

kindval
kindval25 jun. 2018 - 14:57

En wat is jouw oplossing, Paul?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 16:43

Paul250371 Verenigen waartegen? Mits gij blank bent, dat is pure demagogie die je hier bedrijft. Jij denkt werkelijk dat ze niet opkomen voor mensen op achterstand, ongeacht kleur. Dat ze geen binnenlands beleid voeren hieromtrent zonder enige vorm van discriminatie. Dat het belang van blanke burgers hier niet gelijk is aan anderen in dezelfde omstandigheden? Ik weet dat je dat graag zo wil doen voorkomen maar dat is gewoon nep en kan ik vatten onder nepnieuws.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 17:03

watsgebeurt Nee dat heeft geen reet met socialisme te maken. Snap wel dat je graag had gewild dat socialisme dat was want dan kun je weer een beeld creëren dat links massa criminele vluchtelingen het land binnen wil halen. Dat soort hypocriete geframe is dat typisch rechts of iets wat jij graag doet, of beide?

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 17:09

Minoes Dat mits gij blank bent was uiteraard gechargeerd maar ik heb niet het gevoel dat de SP in tegenstelling het socialistisch principe "aller landen" hoog in het vaandel heeft staan. Zij helpen mee het vluchtelingen verdrag af te schaffen en vluchtelingen, verschoppeling der aarde, zijn meestal niet blank. Een beetje doelbewust gechargeerd maar ik vind het echt van de gekke dat ze met het gajes hebben meegestemd.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 17:13

Ecclesia En wie / wat zijn echte socialisten volgens u? Ik zal proberen mijn lach in te houden. Individuen die voor vrijheid en gelijkheid zijn en willen dat een ieder een menswaardig bestaan heeft ongeacht ras, geloof, cultuur afkomst etc. . Ik snap dat dit waarden zijn waar u om moet lachen

Ecclesia
Ecclesia25 jun. 2018 - 22:39

Ah. En omdat de SP dus prioriteiten wil stellen zijn het ineens geen socialisten meer... duidelijk. Konden we de hele wereld maar in één dag verbeteren. Helaas gaat dat niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2018 - 3:16

Paul250371 En denk jij dat er grenzen zijn aan de opname van mensen of is dat eindeloos. Let wel, ik zeg niet dat de oplossing van de SP mijn oplossing is, maar de vele kreten tegen de SP getuigen nu ook weer niet bepaald naar de toekomst toe, van realiteitszin zoals ze gebracht worden. En dan is het heel gemakkelijk schieten en beschuldigen. Geef er dan meteen jouw oplossing bij dan ben je fair bezig. Nu lijkt het mij teveel op maten-naaierij. Maar jij weet evengoed als ik dat we uiteindelijk niet heel Afrika asiel kunnen verlenen. Daar is Nederland veel te klein voor. Let op; ik zeg uiteindelijk. Wat als je eens voor de keuze komt te staan alsnog te moeten kiezen tussen vluchtelingen voor oorlog en geweld of voor individueel gevaar zoals homoseksualiteit etc, en/of iedere willekeurige persoon uit Afrika, en Afrika is groot met een grote bevolking. Hoe ga je dan uiteindelijk te werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2018 - 3:26

Paul250371 En denk jij dat er grenzen zijn aan de opname van mensen of is dat eindeloos. Let wel, ik zeg niet dat de oplossing van de SP mijn oplossing is, maar de vele kreten tegen de SP getuigen nu ook weer niet bepaald naar de toekomst toe, van realiteitszin zoals ze gebracht worden. En dan is het heel gemakkelijk schieten en beschuldigen. Geef er dan meteen jouw oplossing bij dan ben je fair bezig. Nu lijkt het mij teveel op maten-naaierij. Maar jij weet evengoed als ik dat we uiteindelijk niet heel Afrika asiel kunnen verlenen. Daar is Nederland veel te klein voor. Let op; ik zeg uiteindelijk. Wat als je eens voor de keuze komt te staan alsnog te moeten kiezen tussen vluchtelingen voor oorlog en geweld of voor individueel gevaar zoals homoseksualiteit etc, en/of iedere willekeurige persoon uit Afrika, en Afrika is groot met een grote bevolking. Hoe ga je dan uiteindelijk te werk. Kijk eens naar de verschillende scenario's van Paul de Hoop Scheffer. Vraag je dan af wat je zou willen/kunnen als het om migratie gaat. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2238217-paul-scheffer-over-migratie-geen-solidariteit-en-gebrek-aan-politieke-keuzes.html Ik had hem hieronder al neergezet maar blijkbaar vindt niemand het de moeite waard. Schreeuwen is zoveel gemakkelijker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2018 - 22:14

Minoes&tuin 26 juni 2018 at 05:26 Ik heb er al decennia geleden over nagedacht, ik zie krimp nog steeds als het meest aantrekkelijke scenario. Ik heb niets tegen immigratie maar dan wel onder conditie dat een minstens even grote groep naar elders afreist. Mijn naaste familie is al grotendeels vertrokken. Voor mijzelf ben ik er nog niet uit.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:24

Luud Sta jij ook op je rem om aan de andere kant van de snelweg de gevolgen van een ongeluk te bekijken? Of ben jij ook een frequent kijker van de trektochten van de gans? Maar aan de andere kant biedt je kaartje wel het antwoord op de oplossing. Los de problemen op in de landen van oorsprong en de migratie is afgelopen. Of lijkt je dat niets?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks24 jun. 2018 - 21:04

[Want waarom, vroegen de boze SP-leden zich af,...] Omdat de SP de SP is, gruwelijk, vrouwonvriendelijk, autoritair en kindonvriendelijk, dat was in Gastarbeid en Kapitaal in 1983 al de omschrijving van de Islam volgens de SP. Elke SP zou dat moeten weten, er is nooit een woord van teruggenomen anders dan incidenteel voor de bühne.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 3:37

De SP is helemaal niet vrouwonvriendelijk, hebben juist al lang veel vrouwelijke kamerleden.

msj_meijerink
msj_meijerink25 jun. 2018 - 7:08

De sp was, is en blijft een Tegenpartij! Men manoeuvreert op meerdere terreinen al decennia meer richting pvv dan naar anderem echte linkse partijen.

Henri Zwols
Henri Zwols25 jun. 2018 - 11:10

@de heer Meijerink Ik heb meer het idee dat de andere linkse partijen wegmanoeuvreren van de SP. De SP is al decennia hetzelfde gebleven: economisch uiterst links en cultureel behoudend. Het zijn de andere linkse partijen die een progressieve koers zijn gaan varen. Maar goed, wat weet ik ervan, ik ben niet links.

Karingin
Karingin24 jun. 2018 - 19:26

Het valt niet te ontkennen dat westerse (en nu ook Chinese) bedrijven Afrika leegtrekken. Inderdaad vaak met behulp van corrupte bestuurders, maar dat ontslaat die bedrijven niet van hun dievenpraktijken.

Kurtev
Kurtev24 jun. 2018 - 19:03

@Satya Mag Europa zijn spullen ook graag terug dan? Insinueren dat Europa en NL de rest van de wereld wat verschuldigd zijn, is onzin. Kijk dan ook eens wat de rest van de wereld ons verschuldigd zou zijn.

JasDon
JasDon24 jun. 2018 - 18:17

"Mensen uit de rest van de wereld willen hun spullen terug zo zie ik het." Dan moeten ze die vragen bij hun corrupte leiders.

chwiedijk
chwiedijk24 jun. 2018 - 18:08

Die L. Marijnissen heeft de democratie in de SP de nek omgedraaid.

6 Reacties
Edwin8
Edwin824 jun. 2018 - 20:18

Zo ver die aanwezig was natuurlijk. ;-) De Marijnissen dynastie kon men natuurlijk al van ver zien aankomen.

Hiltermann
Hiltermann25 jun. 2018 - 6:30

Democratie in de SP? Keep on dreaming.

LaBou
LaBou 25 jun. 2018 - 15:49

Gelukkig zijn andere partijen niet zo. Of misschien toch wel: D66 (zie het Pechtold onderwerp), de VVD en laten we maar helemaal niet over het Wilders gebeuren beginnen. Is de SP toch niet bepaald uniek want als het erop aan komt doen ze het allemaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jun. 2018 - 12:33

Laxou Het is nog erger wat D66 betreft,Pechtold die altijd zo tekeer ging. Ik las een interview met hem, kwam ik toevallig op toen ik naar het flatgebeuren aan het zoeken was. Daarin zei hij dat zijn dochter als ze ging sporten of zoiets lang het asielzoekerscentrum moest en dat hij dan zei dat ze wel goed moest opletten daar en voorzichtig zijn. Nou vertel ik je..wat moet ik daar nu weer mee? En Femke van GL. doet haar kinderen op een witte school. En altijd hebben ze een reden of excuus, ik weet het niet. Luister van mij mag het, maar waar blijf je dan met je aanval of moet ik zeggen, aanvallen op de ander, ik begrijp dat niet. Is hypocrisie de nieuwe mode! Bedondert iedereen iedereen in de politiek?

Vliet2
Vliet227 jun. 2018 - 16:34

Minoes, Dat Femke haar kinderen op een witte school heeft gedaan is een broodje aap. Ze zaten op dezelfde school als mijn kinderen en de klassen waren fifty-fifty autochtoon -allochtoon. En wat voor ouder ben je als je je kinderen op een school laat zitten waar ze ongelukkig zijn alleen om een of ander dubieus principe?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2018 - 4:27

Vliet Ole was voor mij niet duidelijk. Mijn excuses aan Femke. Je hebt gelijk. Ik ben erg voor gemengde scholen. Ik dacht dat ze het zelf eens bevestigd had en daarbij waarschijnlijk voor mij niet zo duidelijk was hierin.

OlavM
OlavM24 jun. 2018 - 17:27

@ Satya: Dat heb je kernachtig geformuleerd!

Cave Canem
Cave Canem24 jun. 2018 - 17:14

Zoals bekend moet de SP het electoraal vooral hebben van de sociaal-economische onderkant van oze samenleving. Op een enkeling na zijn dat niet de leden of bestuursleden van die partij. Die laatste categorie is politiek geschoold en doorgaans zuiver in de leer waar het gaat om elementaire principes van het socialisme, zoals mensenrechten. De (potentiële), sociaal-economisch achtergestelde achterban kijkt hier heel anders tegenaan. Die zijn voor het grootste deel tegen de komst van migranten, wonen in wijken met veel migranten en ervaren d daarmee samenhangende provlematiek aan den lijve. Groenlnkse leden en kiezers, net als SP-bestuursleden en actieve leden ervaren deze problemen gewoonlijk niet of veel minder. Geldt ook voor PvdA-bestuursleden en partijleden. Reden waarom de oorspronkelijke achterban van die partij massaal is afgehaakt. Begrip voor migranten is er bij deze niet of nauwelijks bij. Hetzelfde overkomt nu ook de SP. Beide partijen voeren een achterhoedegevecht om hun bestaan. Groenlinks is de winnaar, maar de (electorale) aangroei van deze partij compenseert op termijn in de verste verte niet het verlies van SP en PvdA. Netto is links de verliezer van een progressieve migratiepolitiek. Ik registreer dit niet alleen, maar betreur het evenzeer.

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jun. 2018 - 1:17

Sommige leden zijn natuurlijk niet afgehaakt omdat het politieke kader de problemen niet op dezelfde wijze aan den lijve ervaart als zij, maar omdat het blijkbaar onvoldoende lukt om die groep duidelijk te maken dat economisch gezien die Turkse, Surinaamse of blanke thuiszorger allemaal in hetzelfde schuitje zitten en dus solidair dienen te zijn met elkaar. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat rechtse mensen links probeer te bewegen tot (medewerking aan) rechtse maatregelen, onder het plengen van krokodillentranen. Maak je geen zorgen: als dat volk in de gaten krijgt dat de VVD echt hun problemen niet kan en wil oplossen, stemmen ze vanzelf weer links. You can`t fool all the people all the time.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:57

Groenlnkse leden en kiezers, net als SP-bestuursleden en actieve leden ervaren deze problemen gewoonlijk niet of veel minder. Wat een onzin. Waarom niet? Ze wonen niet in Wassenaar, of in het christelijke PVVdCDA gebied. Linkse kiezers wonen in tegenstelling tot de meeste PVV stemmers zeker wel in diverse wijken. Jij denkt dat voor gelijke rechten zijn ook al ben je moslim , een hobby die verzonnen is vanuit een ivoren linkse toren waar mensen niet met buitenlanders te maken hebben. Het tegendeel is waar, de xenofoben wonen over het algemeen in blanke wijken. De achterban is afgehaakt omdat de linkse partijen zich verkochten aan de markt en geen linkse politiek voerden en de achterban rap in welvaart daalde agv een van de brute rechtse crisissen ooit veroorzaakt. Gelukkig voor rechts en oom tom links waren er nog altijd de buitenlanders en met name de moslims om als zondebok en oorzaak de gele ster op te plakken. De achterban was niet tevreden maar hun verdriet kreeg door Wilders etc een tastbaar doel en oorzaak. De echte oorzaak van hun verdriet en armoede doet niet terzake en is alleen maar hinderlijk.

Cave Canem
Cave Canem25 jun. 2018 - 9:07

“You can`t fool all the people all the time” Open je ogen en ervaar dat “you can fool the people all the time”. Al eeuwen lang. Zoals gisteren weer in Turkije. En in de VS onder Trump. Geen enkel probleem.

Nico de Mus
Nico de Mus25 jun. 2018 - 9:40

@Paul250371 25 juni 2018 at 03:57 !!Linkse kiezers wonen in tegenstelling tot de meeste PVV stemmers zeker wel in diverse wijken!! Ik denk toch eerder dat juist de pvv stemmers verspreid zitten.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 17:20

Nico Ik denk toch eerder dat juist de pvv stemmers verspreid zitten. Verspreid wel maar over het algemeen niet divers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 okt. 2018 - 4:08

Toen wij tot de sociaal-economische bovenkant behoorde, stemde ik en mijn man eveneens SP voordien, maar dat is lang geleden, PvdA. Wat is dat toch dat sommige mensen enkel vanuit hun eigenbelang kunnen denken, er blijkbaar geen enkel ander denkkader mogelijk is! Waarom dat projecteren op anderen!

Starter2
Starter224 jun. 2018 - 16:58

En welke spullen zouden dat dan moeten zijn?

Satya
Satya24 jun. 2018 - 15:33

Vraag me af wat je hier mee zeggen wilt. Mensen uit de rest van de wereld willen hun spullen terug zo zie ik het.

Satya
Satya24 jun. 2018 - 15:13

Nep socialisten krijgen mijn stem nooit weer.

3 Reacties
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks24 jun. 2018 - 21:06

Alsof er iets veranderd is?

Ecclesia
Ecclesia24 jun. 2018 - 22:20

Wat zijn echte socialisten volgens u? Als u 'DENK' zegt (ik vermoed dat u daarop stemt gezien uw repliek in DENK-gerelateerde columns) zijn we gauw uitgepraat lijkt mij!

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jun. 2018 - 1:21

En aan demonstraties doet ze ook niet mee: weer een willoos slachtoffer erbij.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins224 jun. 2018 - 14:40

De SP kent een dubbele standaard. Ze zijn spcialistish maar ook maoistish (nep cpmmunisme met een vleugje facisme) en zijn hun gezicht verloren. De partij staat op instorten en de zetels stromen naar Groen Links.

Sonic2
Sonic224 jun. 2018 - 13:38

De SP moet gewoon een veel strengere koers op immigratie gaan varen. Je hoeft daarvoor alleen maar naar Groenlinks te kijken. Heel veel GL kiezers waren teleurgesteld dat Klaver het op immigratie liet klappen. Het ging hun om klimaat. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/16/het-makkelijke-morele-gelijk-van-jesse-klaver-11097360-a1563279 Als de SP dus op economische gebied levert, zal het deel wat meer op GL georiënteerd is wel bij draaien. De SP is gewoon GEEN Groenlinks en ook niet PvdA. Ik pleit niet voor het overnemen van de FvD of PVV agenda, maar voor de SP kiezers is lang niet alle immigratie voordelig. Integendeel. Ik denk ook dat het ligt aan Marijnissen die nog niet zichtbaar genoeg is en dat het voor veel SP kiezers volstrekt onduidelijk is wat er met hun stem na de verkiezingen gaat gebeuren. Het is in die zin duidelijk dat het wel bijna altijd draait om een enkele oppositie. Het wordt tijd dat de SP de stap gaat nemen naar gedogen of iets dergelijks. Maar dan moet je wel uit je comfort zone. Ik kan me voorstellen dat zoiets onprettig is.

12 Reacties
Satya
Satya24 jun. 2018 - 17:06

@sonic Ik vind het sociale karakter in jouw reacties vaak mooi. Wat hebben vluchtelingen jou misdaan? Misschien moet je harder reageren tegen bedrijven als shell en als je een ring koopt afvragen uit welke goudmijn het komt, grote kans dat de slaven die het diamantje hebben gevonden al dood zijn.

Satya
Satya24 jun. 2018 - 17:07

Op dreef vandaag goud en diamanten whatever.

OlavM
OlavM24 jun. 2018 - 17:25

@ Sonic: "Gedogen"? Van een rechts kabinet? Hoe ver kan je zinken? ("Gedogen" is sowieso een rare en wankele constructie).

Karingin
Karingin24 jun. 2018 - 19:24

Tja, een deel van de leden denkt daar dus toch anders over. Lijkt me goed als die overstappen naar Groen Links. Die ik nu zeer waardeer omdat ze haar principes hooghoudt. Als enige weliswaar, maar als ze nodig zijn voor een meerderheid kunnen ze misschien best nog wel wat binnenhalen.

Sonic2
Sonic224 jun. 2018 - 19:28

@ Satya Vluchtelingen hebben mij helemaal niets misdaan en voor hun is altijd plek. We hebben echter een land van 17 miljoen mensen. We zijn al dichtbevolkt, dus zullen we de instroom selectief en rechtvaardig moeten regelen. Die laatste zin zie je trouwens in veel meer verkiezingsprogramma's staan en het wijkt niet echt af van de hedendaagse politiek. @ Olav M Wat is het alternatief dan? Wachten tot ergens in 2090 er ooit een linkse meerderheid komt? Of dat Buma bij een links kabinet aansluit? Of altijd maar in de oppositie zitten. Mij aanvallen gaat u net als Satya beter af als met een echt werkbaar alternatief komen.

OlavM
OlavM24 jun. 2018 - 22:01

@ Sonic: Het allerslechtste is je uit te leveren aan de neoliberalen. Gek dat je dat niet inziet: in zo'n situatie heb je feitelijk totaal niets meer in de melk te brokkelen, zijn je handen gebonden en pleeg je verraad aan de mensen voor wie je zou moeten strijden. Inderdaad: dan maar liever in de oppositie blijven. Want anders gaat links in het partijwezen geheel ten onder. Trouwens, misschien is dit laatste zo gek nog niet. Geheel opnieuw beginnen vanaf de basis. Want als de SP een tweede PvdA zou worden kan ze beter geheel worden opgeheven, opdat nieuwe initiatieven worden ontwikkeld.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:32

Sonic De SP moet gewoon een veel strengere koers op immigratie gaan varen. Waarom? Zijn de immigranten niet "de verschoppelingen der aarde"? Of geldt het woord proletariaat voor de SP alleen bij blanken? "Heel veel GL kiezers waren teleurgesteld dat Klaver het op immigratie liet klappen. " Ik vond het al belachelijk dat Klaver aan tafel ging zitten maar hij liet het niet op immigratie klappen, hij ging in tegenstelling tot de SP blijkbaar iet met hun barbaarse immigratie wensen mee. Maar voor de SP kiezers is lang niet alle immigratie voordelig. Integendeel. Voor wie wel? Wie claimt dat? Is het voordelig om het vluchtelingenverdrag op te zeggen en deals met dictators te gaan steunen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 3:50

Nieuwuur gezien vanavond? Paul Scheffer! https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2238217-paul-scheffer-over-migratie-geen-solidariteit-en-gebrek-aan-politieke-keuzes.html

EricDonkaew
EricDonkaew25 jun. 2018 - 4:59

@Karingin --------------------------- GroenLinks is een neoliberale partij. Eigenlijk een soort VVD, maar dan met een ander verdienmodel. Wel dezelfde mentaliteit, is mijn ervaring. Ikke, ikke, ikke, mijn gezinnetje zus, mijn gezinnetje zo. Op mijn vorige werk waren het juist GroenLinkscollega's die zich zaten af te zetten tegen de schoonmakers, de postkamermedewerkers, de conciërge, et cetera. Als ze in de Ondernemingsraad zaten, dachten ze ook alleen aan zichzelf. SP'ers zijn anders. Die ken ik als eenvoudig en sociaal en ze hebben geen kapsones.

Hiltermann
Hiltermann25 jun. 2018 - 6:37

Sonic: " Als de SP dus op economische gebied levert, zal het deel wat meer op GL georiënteerd is wel bij draaien. " Geen idee hoe en wanneer de SP die wens kan vervullen. Regeringsdeelname zit er niet in door hun onwrikbare standpunten. Als oppositiepartij heeft de SP weinig invloed.

Sonic2
Sonic225 jun. 2018 - 7:57

@ OlavM Links ten onder gaan? Links zal altijd blijven bestaan. Net als de PVV en FvD( of een soort aanverwante partij) ook altijd zal blijven bestaan. Ik maak me daar niet zoveel zorgen over. Voor de rest staat jou vrij de weg te kiezen die jij doet. Het punt wat ik wil maken is het volgende. Op een gegeven moment wil je dat een partij groot wordt en dan moet je een volksbeweging willen worden. De SP heeft op dit moment niet de luxe dat ze er heel riant voor staan en dat ze echt eisen kunnen stellen. De strategie die jij eigenlijk voorstelt werkt al sinds 2010 niet meer. De SP heeft de laatste 8 jaar eigenlijk in zetel aantal totaal stil gestaan. Van 15 naar 14 zelfs. En dat ondanks dat mega verlies van de PvdA in 2017. @ Paul Ik wil zeker vluchtelingen helpen en dat doe je het beste door de instroom zeer selectief te maken. En mensen vooral in de eigen regio te helpen. Dat doe je niet door ze in een flat te zetten in een achterstandswijk in de grote steden. Dat klinkt misschien hard, maar dit is haalbaar. Ik denk dat we sociaal moeten zijn voor vluchtelingen, maar niet hier maar daar. Nog een keer een volksverhuizing naar het Westen vind ik niet echt waarschijnlijk. Ik zeg dit ook niet voor me lol. Maar op dit punt zit rechts wat dichter bij de werkelijkheid. Niet helemaal voor alle duidelijkheid. Ze gaan me ook wat te ver soms nog. Verder gaat de integratie moeizaam op dit moment. Dat verbeter je niet door de instroom niet sterk te reguleren.

Karingin
Karingin25 jun. 2018 - 21:42

Eric: Wat een onzin om GL als neoliberaal weg te zetten omdat jij wat ervaringen had met collega's. Ik heb andere ervaringen. GL zit er in tegenstelling tot de VVD niet voor het bedrijfsleven en de vermogenden. Dat zie je aan hun programma maar ook het stemgedrag in de Tweede Kamer. Overigens, ik stem geen GL.

Ecclesia
Ecclesia24 jun. 2018 - 13:17

Goede koers van de SP. Eindelijk weer terug naar 'echt' links: sociaal-economisch links. Laat rechts zich maar lekker bezig houden met bangmakerij terwijl links eindelijk weer die verdomde identiteitspolitiek loslaat. Terug naar armoedebestrijding, vechten tegen uithollen van verzorgingsstaat, het beëindigen van privatisering, wetenschap weer hoog in het vaandel krijgen (in de post-truth world).

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew24 jun. 2018 - 17:47

@ecclesia: Goede koers van de SP. Eindelijk weer terug naar ‘echt’ links: sociaal-economisch links. ---------------------------------------------------- Mee eens. Laat de afdeling Rotterdam zich opheffen en zich samen met wat losse individuen aansluiten bij bijvoorbeeld Bij1 van Sylvana. Dan kunnen ze pas zien hoe klein hun aanhang in werkelijkheid is. Laat de SP de partij zijn van productiearbeiders, magazijnmedewerkers, werkers in het vracht- en personenvervoer, supermarktmedewerkers, bouwvakkers, verpleegsters, werkers in de ouderenzorg, mensen die niet meer (kunnen) werken, zoals AOW'ers, verder zieken, kleine zelfstandigen, studenten, werkers in de Horeca, kassen, scheepvaart en iedereen die ik nu even vergeten ben. Laat die schreeuwerige beroepsactievoerderige types dus lekker voor zichzelf beginnen of aansluiten bij een splinterpartij.

Sonic2
Sonic224 jun. 2018 - 22:18

@ EricDonkaew Als mensen gewoon Facebook, Twitter of de site van SP, GL en PvdA raadplegen dan zien ze gewoon dat links daar nauwelijks over praat. Rechts wil het beeld neerzetten dat links alleen bezig is met gender neutrale toiletten. Uiteraard werken ze dat nooit precies uit, want dan zou blijken dat links dat helemaal niet doet. Ik vind het overigens prima dat de SP in Rotterdam ook daar een achterban bedient die wat afwijkt. Je hebt altijd verschillende bolwerken. Je kunt het leuk vinden of niet, maar ook allochtonen wonen in Nederland( of immigratie liefhebbers) en hebben stemrecht en hebben ook een deeltje van hun SP.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:35

Ecclesia en Erik Proletariërs aller landen mits blank?

Ecclesia
Ecclesia25 jun. 2018 - 7:54

Neen Paul, maar eerst maar even de problemen binnenlands oplossen (z.s.m. Rutte dat torentje uitgooien) en dan gaan we samen de wereld verbeteren, ok?

EricDonkaew
EricDonkaew25 jun. 2018 - 18:06

@Sonic: Ik vind het overigens prima dat de SP in Rotterdam ook daar een achterban bedient die wat afwijkt. ------------------------------------ Dat vind ik juist niet dus. Wat moet je landelijk stemmen als er feitelijk twee SP's zijn? De SP die de huidige partijlijn verdedigt en (o.a.) de Rotterdamse afdeling die daar diametraal tegenover staat door te pleiten voor onbedaarlijke immigratie van economische migranten ('mensen die vluchten voor armoede en ongelijkheid'). Wat mij betreft wordt de Rotterdamse afdeling uit de partij gezet.

OlavM
OlavM24 jun. 2018 - 13:05

De politiek van de SP ten opzichte van migranten, vluchtelingen, racisme, etnisch profileren, discriminatie (op meerdere gebieden), enz. enz. is altijd al zwak tot slecht geweest, de goede uitzonderingen niet te na gesproken. (Zoals sommige Tweede Kamerleden en de afdeling Rotterdam). Zo staan nog steeds bepaalde acties van Jan Marijnissen geruime tijd geleden in mijn geheugen gegrift. Hij zou b.v. de toenmalige staatssecretaris Albayrak en wethouder Aboutaleb een "dikke plus" geven, als zij hun oorspronkelijke nationaliteit zouden opgeven. (Daarover heb ik stevig discussie gevoerd op zijn weblog). Ook stelde hij ooit voor dat Tweede Kamerleden "uit solidariteit" om de beurt teksten van Wilders en Ayaan Megan Ali zouden voorlezen in de vergaderzaal. Ik bedoel maar. En zijn dochter, die binnen korte tijd tot partijleider werd gekatapulteerd, noemde de toen nog kandidaat-president Trump in een radio-interview "verfrissend". (Daarop is ze nu ongetwijfeld teruggekomen). [Dat identiteitspolitiek in de mode is, is een groot probleem, stelt Meyer.] Onzin. Die politiek is niet "in de mode" (alsof het om een gril zou gaan), maar een belangrijke, onontkoombare ontwikkeling, en kan heel goed samengaan met een algemene strategie om het kapitalistische verdeel- en heerssysteem te bestrijden. Want het gaat hier om onderdrukking van minderheden, en daarvan moeten alle relevante overige bevolkingsgroepen zich bewust worden omdat het in wezen om een gezamenlijke strijd gaat. Het gaat niet om oppervlakkige culturele issues, maar om dat in te zien moet je wel de nodige visie ontwikkelen. [En voor de SP specifiek, omdat allochtone stemmers naar partijen als Denk en Nida vertrekken.] Ja, en waarom gebeurt dat dan wel? Omdat de SP op de genoemde gebieden verstek laat gaan! [.....je niet laten verdelen op grond van achtergrond of religie.] Precies, en juist daarom moet je meestrijden en solidariteit betonen in de strijd van minderheden! [Wij zijn er om dat samenhangende verhaal te vertellen, om een einde te maken aan die identiteitspolitiek.”] Het "samenhangend verhaal" vertellen betekent juist, dat je je solidair verklaart met onderdrukte minderheden. Daardoor kan juist verbinding ontstaan en vertrouwen worden verkregen van minderheden, die alles bij elkaar ondertussen trouwens wellicht een meerderheid gaan vormen in belangrijke onderdelen van Nederland. Wat de SP nu ten toon spreidt is in mijn ogen de roemruchte "staartpolitiek" (Lenin) uitvoeren. De politieke opvattingen van de SP zijn monotoon (zorg, zorg, zorg!) en versteend geraakt. Zo appelleert ze nauwelijks nog aan nieuwe generaties. Overigens vind ik "identiteitspolitiek" sowieso geen goede benaming. De desbetreffende emancipatiebewegingen willen zich bevrijden van de ervaren achterstelling en onderdrukking, en dat is heel wat anders dan zich op basis van eigen identiteitskenmerken afscheiden van de overige delen van de samenleving. Vandaar ook het begrip transsectionele strijd.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 2:03

Want het gaat hier om onderdrukking van minderheden, en daarvan moeten alle relevante overige bevolkingsgroepen zich bewust worden omdat het in wezen om een gezamenlijke strijd gaat. Prachtig verwoord. En om niets anders. Hele mooie bijdrage, bovenstaande vat voor mij de kern samen en die onderschrijf ik 100%

ton14024
ton1402424 jun. 2018 - 12:33

„aanmeldcentra” in Noord-Afrika. Outsourcing dus, om van de verantwoordelijkheid af te zijn.

3 Reacties
Thuru
Thuru24 jun. 2018 - 15:38

Niets mis mee om een probleem op te lossen, in ieder geval Europa. Dat sommige dat misschien niet aanstaat is dan maar zo. Niets doen, pappen en nathouden werkt duidelijk niet. Daar moeten we zowiezo vanaf.

Arend Wortel
Arend Wortel24 jun. 2018 - 16:12

Nou ja, daar kun je dus over discussiëren, of bijvoorbeeld een economische migrant uit Niger die van plan is om ongevraagd deze kant op te komen 'onze verantwoordelijkheid' is.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 1:39

Arend Wortel Leuk voor God spelen, ik doe mee. We kunnen er over discussiëren of jij bijvoorbeeld een xenofobe autochtoon die hier ongevraagd geboren is onze rechten mag delen?

JohnVKR
JohnVKR24 jun. 2018 - 12:05

De SP denkt nog steeds dat ze hun kiezers moeten vinden onder de mensen die naar de PVV zijn overgestapt. Maar ik denk toch echt dat dit - in ieder geval voor een deel - een misvatting is. De consequentie van dit denken is wel dat het SP-geluid over thema's als de multiculturele samenleving en milieuvraagstukken dichter bij dat van de VVD ligt, dan bij dat van de andere traditioneel linkse partijen. Mocht de SP met deze politieke lijn de komende jaren toch voldoende kiezers trekken (wat ik niet verwacht), dan kan in Nederland hetzelfde gebeuren als in Italië: populistisch rechts en populistisch links samen in één regering. Hoewel we langzamerhand vraagtekens kunnen zetten bij de toekomst van de PVV, denk ik dat we, kijkend naar de steeds sterkere overeenkomsten tussen het linkse en rechtse populisme, een toekomstige alliantie tussen de SP en het FvD beslist niet meer kunnen uitsluiten, in ieder geval niet zolang Ron Meyer en Lilian Marijnissen de koers van de partij bepalen. Om zo'n alliantie tussen SP en FvD mogelijk te maken, geldt natuurlijk wel één voorwaarde: dat de SP bij toekomstige verkiezingen niet wordt weggevaagd. En mijn persoonlijke inschatting is dat de lijn Meyer/Marijnissen op termijn wel eens tot de ondergang van de SP kan gaan leiden.

4 Reacties
tempest
tempest24 jun. 2018 - 15:48

Ik vind het nogal cynisch om te denken dat de SP dit enkel voor de macht doet. Ook in de jaren 90 waren ze kritisch over migratie en de gevolgen voor onze sociale voorzieningen. Pas later toen Fortuyn opkwam zijn de andere partijen serieus naar dat onderwerp gaan kijken. SP wil opkomen voor een groep die nu vaak PVV stemt, niet zo raar dus als ze soortgelijke conclusies trekken op dit onderwerp. Het debat is zo gepolariseerd dat dit soort opvattingen gelijk als “populistisch” worden weggezet, maar zeker op dit onderwerp is er heel veel meer nuance nodig. Ik ben erg blij dat de SP het lef heeft tegen huidig modieus-links in te gaan, want eigenlijk vind ik dat het toppunt van populisme.

OlavM
OlavM24 jun. 2018 - 17:19

@ JohnVKR: Dat is een absolute "no go". Al jaren geleden heb ik geschreven dat ik, als de SP een combi zou aangaan met de PVV, per ommegaande mijn lidmaatschap zou opzeggen. Dat geldt natuurlijk nog steeds, evenals waar het FvD betreft. Overigens heb ik ook om andere redenen ernstige bezwaren. (Zie hierboven).

Sonic2
Sonic224 jun. 2018 - 20:30

@ John VKR De SP en de PvdA proberen een midden positie in te nemen op immigratie. Niet iedere vluchteling moet je binnen halen, maar ook gastvrij zijn voor de mensen die dat nodig hebben. Ik kan daar ook een heel eind in mee gaan. De belangen van Mohammed en Henk lopen soms gelijk op. Een aantal moslims kunnen daders zijn, maar weer een andere groep is slachtoffer. Baudet en Wilders denken inderdaad met de SP een bondgenoot te hebben. Dat is van hun kant een groteske misvatting. De toekomst van de SP hangt heel erg af van het feit of ze de grootste partij op links kunnen worden. Daar draait het allemaal .GL en de SP willen de rol van de PvdA overnemen.

Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 2:05

Sonic De toekomst van de SP hangt heel erg af van het feit of ze de grootste partij op links kunnen worden. Je kan niet de grootste partij op links willen worden door het vluchtelingen verdrag op te zeggen.

tempest
tempest24 jun. 2018 - 12:05

Media en politiek hebben het maatschappelijk debat over bijna alle onderwerpen sterk gepolariseerd en dit is het resultaat: nuance en compromissen zijn onmogelijk geworden waardoor enkel ruzie overblijft.

Rode druppel
Rode druppel24 jun. 2018 - 12:02

Als SP lid ben ik blij met Jasper. Ik onderschrijf dat van harte. Karabulut heeft een punt als ze zegt dat we ons afhankelijk maken van dictators. Niettemin is Jaspers koers de realistische en haalbare opstelling.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037125 jun. 2018 - 2:13

Oke, nu begrijp ik het, Het opzeggen van het vluchtelingenverdrag en de kans gechanteerd te worden door dictators ten koste van mensen in nood, is nodig, excuus, noodzakelijk en een geaccepteerde prijs om te betalen want anders worden de realistische en haalbare doelstellingen niet gehaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2018 - 2:22

En waar komt het vandaan dat SP leden niet op onderdelen van elkaar mogen verschillen in mening? Dat is in iedere partij zo.Waarom dat weer zo uitvergroot? Wat doet de vermelding van het geld hier? Soms denk ik, kunnen ze enkel maar de Sp de hoek in trappen om het de hoek in te willen trappen met tendentieuze artikelen. Ik begin daar eerlijk gezegd een beetje genoeg van te krijgen. Ik ben geen lid meer, maar ik stem nog altijd op ze en zal dat blijven doen. Ik zal ze blijven steunen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett25 jun. 2018 - 13:27

"Niettemin is Jaspers koers de realistische en haalbare opstelling" Dat is een opstelling waar de SP doorgaans weinig mee heeft.