Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Hoe kun je duurzaam koken?

12 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Je kunt de groene slierten van een prei dus wél eten. En van de schil van een ui maak je chips! Pierre Wind laat zien dat veel groenteresten helemaal niet in de kliko hoeven.
Eerst de truc met het kookwater (‘een revolutionaire kookmethode’, aldus Pierre Wind tegen Brecht van Hulten): je kookt pasta in koud water tot het begint te borrelen en haalt de pan dan van het vuur. Deksel erop en dan gaar laten worden in een pan in de normale kooktijd – zonder gas dus. ‘Je bespaart zo altijd de kooktijd die je normaal gesproken hebt als het water kookt.’
Pierre komt bij Kassa met een spoedcursus ‘Koken uit de kliko’ – koken met groenteresten die normaal in de groene afvalbak verdwijnen. De groene strengen onder een bloemkool zijn lékker, net als de steel van de broccoli. Met knolselderij (met schil!) maak je een soort schnitzel. De groene bladeren van prei doe je in de sla. Filterkoffie is na gebruik ‘eng lekker’ (aldus Wind) in soep of in moesjes. ‘Tomaat en koffie gaat heel goed. Maar ook chocola en koffie.’ Hij mengt gesmolten chocolade met slagroom, een eitje en de koffieprut.
Pierre: ‘En? Is het binnen te houden of niet?’
Brecht: ‘Mmm! Jaaah. Het is echt héérlijk! Maar dit is echt verrukkelijk.’
Sfeerbeeld BNNVARA programma's