Kassa

Zaterdag in Kassa: Epilepsie bij sint-bernardshonden, hoe zit dat?

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
st-bernard-1040957_1920
Zaterdag in Kassa besteden we aandacht aan epilepsie bij sint-bernardshonden. Er staat namelijk helemaal niets over de ziekte in het fokreglement. Verder geeft Pierre Wind tips hoe je duurzaam kunt koken!
Epilepsie bij sint-bernardshonden; hoe zit dat?
Epilepsie is al jaren een probleem bij sint-bernardshonden. Hoewel dit bij de Hollandsche Sint Bernard Club bekend is, staat er niets over de ziekte in het fokreglement van de rasvereniging. Aangesloten fokkers blijken zich in de praktijk niet te houden aan het advies van deskundige Paul Mandigers.
Hoe kun je zo duurzaam mogelijk koken?
In de studio gaat onze Pierre Wind koken! Hij geeft tips hoe je zo duurzaam mogelijk eten kunt maken en dat het ook nog leuk blijft voor je portemonnee!
Wachtmuziek tijdens het bellen: irritant of effectief?
En iedereen kent het wel: irritante wachtmuziekjes aan de telefoon. Maar waarom doen bedrijven dat eigenlijk?
Geef live je mening!
Praat gezellig mee op  Twitter ! Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren!
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan  hier  aan.
Kassa bijwonen? Kies  hier  de datum van jouw keuze.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Amaia
Amaia11 mei 2019 - 15:53

Ook Prof. Drögenmuller UNI Bern doet onderzoek naar Epilepsie , je kunt gratis bloed inzenden van honden die het hebben  ( behept ) zodat het gen gevonden kan worden moet wel onder begeleiding van de dierenarts , hoevaak de aanvallen zijn. 

Amaia
Amaia11 mei 2019 - 15:46

Wij testen alles met DNA EMBARK  heel normaal ook als er iets getest kan worden doen wij dat daar Wij verantwoordelijk zijn.

tibby
tibby11 mei 2019 - 11:35

Zijn maar weinig fokkers die echt serieus fokken en gezondheid belangrijker vinden dan uiterlijk. Heb geen Sint Bernard maar had een Polski Owczarek Nizinny gehad. Ik dacht als beginnend fokker in goed overleg met "ervaren" fokkers de juiste keuzes te hebben gemaakt niet wetende dat mijn teefje uit een zieke lijn kwam en mij dit nooit is verteld. Niet wetende heb ik gefokt met mijn teefje en in haar eerste (tevens laatste) nest kwamen 4 pups waarvan er twee op jonge leeftijd zijn ingeslapen. Een reutje op 3 jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware epileptische aanval. Had al twee jr epilepsie en was kompleet blind. De andere een teefje wat ik zelf had gehouden is ingeslapen op 4 jarige leeftijd aan de gevolgen van een neurologische aandoening. De moederhond ging op 6 jarige leeftijd gezondheids problemen krijgen. We dachten eerst aan PRA maar aangezien ze meerdere problemen had kreeg ik van een fokker uit het buitenland de tip om me hond te laten checken op NCL (Neuronale ceroïde lipofuscinose) en werd ik in contact gebracht met een prof in America die daar onderzoek naar doet. In samenwerking met me dierenarts bloed opgestuurd. De prof had gevraagd om meer bloedsamples van andere honden uit de lijn maar de desbetreffende fokkers wilden niet meewerken.Terwijl beide fokkers ermee te maken hebben gehad. Een moest een hond in laten slapen vanwege soortgelijke aandoening en de andere een heel nest met neurologische afwijkingen ingeslapen. Ook de rasvereniging vond het niet nodig er meer aandacht aan te besteden. Daardoor kon de prof niet de 100% zekerheid  geven van de aandoening NCL maar aangezien de symptomen en haar ervaringen met andere Nizinny's met de aandoening vermoede ze wel dat mijn hond het ook had. Aantal fokkers wilt niet dat ik erover praat want ik zou schade aan het ras brengen.

Essmee.30
Essmee.3010 mei 2019 - 16:34

HalloIk wil het over de sint Bernard hebben.38 jaar geleden hadden wij een sint Bernard met ernstige epilepsie en nog veel meer.Hij is daar ook aan overleden op een vreselijke manier.De arts heeft hem bij ons thuis geobserveerd en zei toen al.Het is een brood fokker met allen gevolgen van dien.In Nederland zijn bijna geen goede sint Bernards te krijgen. En nu lees ik dat dit nog steeds niet is opgelost.Toen was het ook bij de fokkers bekend. Voor de baasjes die deze hond kopen vreselijk maar voor de hond nog erger.Zij lijden pijn.  

honda98
honda9810 mei 2019 - 13:54

laat pierre wind maar voor zich zelf koken. ik lap deze onzin die hij roept aan mijn laars.laat kassa zich maar meer op andere onder werpen richten.

1 Reactie
tenormin
tenormin11 mei 2019 - 20:54

Wat Pierre Wind met een Sint Bernard te maken heeft, mij ontgaat het. Hij fokt niet maar experimenteert met voedsel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!