Vroege Vogels

'Duurzame denker vaak ergste vervuiler'

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Uitlaat auto

© Bron: Pixabay

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering, maar hun gedrag loopt daarmee niet altijd in de pas. "Duurzame denkers blijken bovengemiddelde vervuilers", concluderen de onderzoekers van het I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Twintigers

De hoger opgeleiden die het somberst zijn over het klimaat, zijn ook degenen die het langst douchen, het meest en verst vliegen en het vaakst de auto gebruiken. Dezelfde tendens is te zien bij de twintigers die zich - gezien hun nog lange leven begrijpelijk - veel zorgen maken over de toenemende uitstoot van broeikasgassen. Maar het is wel deze groep die het langst doucht en bij eten het minst let op eventuele negatieve klimaateffecten.

Overheid en burgers

Burgers zijn behoorlijk bezorgd over de opwarming van de aarde, is de conclusie, maar zij kijken voor oplossingen vooral naar de overheid en het bedrijfsleven. “Ze verwachten minder effect van hun eigen gedrag en passen dat dan ook maar mondjesmaat aan”, zegt onderzoeker Peter Kanne. Een patstelling, vindt hij, want ,,overheid en burgers zitten over en weer op elkaar te wachten”. Hij ziet de sleutel voor de overheid in een combinatie van informeren en “positief prikkelen en hardere wetgeving en handhaving daarvan". De burger moet beter nadenken over wat hij zelf kan doen, en laten.

Onderzoek

Aan het onderzoek werkten 2572 Nederlanders vanaf 18 jaar mee. Het onderzoek is grotendeels online uitgevoerd in het I&O Research Panel. Door de CO2-voetafdruk van de Nederlander te berekenen (voedsel, kleding en spullen, vervoer, wonen) concluderen de onderzoekers dat de VVD-stemmer het slechtst scoort. Die kan door zijn inkomen veel vliegen en heeft vaker een groot huis. PvdD-, GroenLinks- en ChristenUnie-stemmers doen het beter. Maar wel blijkt dat de D66-stemmer vaker vliegt dan gemiddeld. En de GroenLinks-stemmer spendeert jaarlijks exact evenveel uren in het vliegtuig als de aanhanger van Forum voor Democratie, becijferen de onderzoekers.

Partij

Op de site van Trouw staat ook beschreven dat uit het onderzoek blijkt dat de grootste uitstoters van CO2 gemiddeld te vinden onder mannen, hogere inkomens, mensen tussen 35 en 49 jaar, huizenbezitters en VVD-stemmers. Opvallend is dat ook de D66-kiezer meer uitstoot dan de doorsnee Nederlander. Maar voor de linkse kiezers geldt dit veel minder. Stemmers op die partij stoten aanzienlijk minder broeikasgassen uit dan de gemiddelde Nederlander. Dat geldt ook voor stemmers op de Partij voor de Dieren, de SP en de ChristenUnie.
Bron: ANP en Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Huijsen
Huijsen9 mrt. 2019 - 19:06

Hup vliegschaamte en doucheschuwheid! Ieder kan zijn eigen kleine bijdrage leveren!

Jaap Vos
Jaap Vos7 mrt. 2019 - 13:07

een medium als de Telegraaf spitst dit item nu weer toe op de linkse mensen wiens gedrag natuurlijk meer milieuvervuiling veroorzaakt ! Dat de VVD'ers toch weer voorop lopen wordt niet vermeld helaas maar dat is ook hun doelgroep natuurlijk !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.