Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Heb jij moeite met het betalen van je boodschappen, huur of energierekening? Deel je verhaal met ons hieronder.
theme-icon
Achtergrond

Hoe gaat het met de mensen in Afghanistan nu de Taliban een jaar aan de macht zijn?

09-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
694 keer bekeken
  •  
Kabul

Kabul, Afghanistan

© Mohammad Husaini

Het is bijna een jaar geleden dat de Taliban aan de macht kwamen in Afghanistan. Sindsdien is er veel veranderd in het land. Journalist Sahar Jahish vertelt erover bij Vroeg!.

Het land verkeert in een enorme economische crisis, weet Sahar Jahish. 'Omdat de 9,5 miljard dollar ontwikkelingsgeld is vastgehouden door de Amerikaanse overheid. Dat is een jaar lang niet vrijgehouden, omdat de Taliban niet officieel erkend worden. Het vasthouden van dat geld heeft voor catastrofale gevolgen gezorgd; daarom hebben we een humanitaire ramp. Er zijn kinderen het afgelopen jaar overleden aan honger. Sinds januari dit jaar zijn er alleen al 13.000 baby's doodgegaan door ondervoeding. Daarnaast zijn mensen uit wanhoop hun organen gaan verkopen. Er zijn markten ontstaan om kinderen te verhandelen of te verkopen. Het aantal kindhuwelijken is gestegen. De leeftijd van een kind dat ter huwelijk wordt aangeboden is gedaald.' Kinderen trouwen dus steeds jonger. 'Waar je eerst moest denken aan een vijftienjarige, gaat het nu om twee- en driejarigen.' 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

walsum107
walsum10722 aug. 2022 - 19:40

Zoals voorspeld. Al vanaf het begin van de terugtrekking van voormalige beschermers. De rest is bekend, heet moslim extremisme het blijft nu een achterlijk land helaas. Waar vrouwen nog steeds verhandelbaar zijn en voor de geboorte uitgehuwelijkt worden. Waar een blote neus wellicht zweepslagen opbrengt. Het heet islam. Waar geen onderwijs is voor meisjes. Het heet islam daar en meer landen.

DaanOuwens
DaanOuwens10 aug. 2022 - 10:15

De manier van denken de aan deze podcast ten grondslag ligt spreekt mij niet aan. De 9,5 miljard is niet de oorzaak van de problemen in Afghanistan. Dat was geld van landen die dit doneerden aan het vorige regime met als doel beleid mogelijk te maken op de doelen die zij na streefden. Het Taliban regime heeft eigen doelen die niet overeenkomen met die van de donateurs. En aangezien 80% van de begroting van Afghanistan uit donaties bestond blijven er nauwelijks middelen over voor een fatsoenlijk overheidsbeleid. De Taliban streefde wel overwogen naar de machtsovername. Die is gerealiseerd en nu zal het regime zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het voeden van de burgers. Dat is volgens mij een eerste belangrijk feit. Het tweede is dat de 9,5 miljard terug zou moeten naar de donateurs. Die kunnen dat geld opnieuw bestemmen. Er zijn meer landen met hongersnood. Het derde gegeven is dat het Taliban regime de VN en het Rode Kruis kan vragen om voedselhulp. Daarvoor moeten zij garanderen dat deze terecht kan komen bij de mensen de het nodig hebben. Voor dat soort verzoeken zijn middelen beschikbaar. En als vierde, en meer een wens van mij. Ik denk dat westerse hulp organisaties weg moeten gaan uit Afghanistan. Naast voedselhulp valt daar niets te bereiken. Hulp kan alleen geboden worden binnen de kaders van een extremistische versie van de islam. Daar moeten westerse organisaties niet aan mee willen werken.

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas21 aug. 2022 - 17:28

U bedoeld dat onze principes belangrijker zijn dan het leven van vele duizenden en uiteindelijk wel miljoenen mensen? Maakt ons dat niet zelf extremistisch?