Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Taliban vragen Trump alle Amerikaanse militairen terug te trekken uit Afghanistan

15 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Trump
Trump moet volgens de Taliban leren van historische fouten van zijn voorgangers en voorkomen dat er nog meer Amerikaanse soldaten zullen sneuvelen in Afghanistan. Dat staat te lezen in een brief van de Taliban aan de Amerikaanse president Donald Trump.
"Het lijkt een historische fout van vorige regeringen om de Amerikaanse jeugd uit te zenden voor de slachting van Afghanen. Echter, als een verantwoordelijk president, kan jij leren van de fouten van jouw voorgangers en meer doden en gewonden onder de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan voorkomen", staat te lezen in de brief. 
"De Amerikaanse jeugd is niet op aarde gekomen om vermoord te worden in de woestijnen en bergen van Afghanistan en op die manier corrupte ambtenaren en dieven in het zadel te helpen en ook hun ouders zouden het vermoorden van Afghaanse burgers niet goedkeuren", staat er verder te lezen. 
Afghanistan werd in 2001 binnengevallen door de VS. Deze invasie is uitgegroeid tot de langstdurende militaire interventie van Washington sinds Vietnam. En ook de meest kostbare met de teller op meer dan 100 miljard dollar aan uitgaven.
In een persconferentie op maandag gaf de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, aan dat alle opties voor Afghanistan op tafel liggen. Een volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen is daar één van. Trump moet de strategie voor Afghanistan nog uit de doeken doen, maar volgens Mattis gebeurt dat heel snel.
Een mogelijk plan is het zenden van duizenden extra troepen naar het gebied of juist het terugtrekken van alle troepen uit het gebied en de situatie over te laten aan private militaire diensten, die moeten helpen de Afghanen veiligheid te brengen. Maar de Afghanen zien de veiligheid liever niet in handen komen van private instellingen. Dat zou een grote fout zijn volgens hen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA