Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Sextortion: 'Hij dreigde mijn sextape te verspreiden'

theme-icon
Lijf
  •  
25-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
636 keer bekeken
  •  
pexels-soumil-kumar-735911

Het duikt steeds vaker op: seksvideo’s of -foto’s van mensen die tegen hun wil in online verschijnen. Vaak wordt het gedaan door mensen die op deze manier wraak willen nemen door te gaan afpersen en chanteren. 

Zuellen was 18 toen haar toenmalige vriendje een video van haar ontmaagding verspreidde op het internet. Dat filmen ging stiekem, Zuellen wist er niks vanaf. ‘Hij hoorde een verhaal over dat ik vreemd zou zijn gegaan. Hij dreigde ermee dat hij mijn leven ging verpesten. Op dat moment snapte ik niet hoe hij dat ging doen, omdat ik dacht dat hij niks van mij had.’ Even later kreeg zij het filmpje door hem doorgestuurd. ‘Hij wilde dat ik een naaktfoto stuurde, en in ruil daarvoor zou hij de video niet online zetten.’ Uit angst voor reacties van bijvoorbeeld haar ouders, heeft Zuellen niet bij hen aan de bel getrokken. Voor haar was de enige optie om te luisteren en dan tóch een foto te sturen. Toen het wekenlang stil bleef had Zuellen de hoop dat het klaar was, maar uiteindelijk belandde het filmpje toch op het internet.

Leven in een hel
‘Het leven draait van positief naar negatief; niemand wilde meer met mij praten, ook mijn vrienden niet.’ Voor mensen die de dupe zijn van sextortion, zijn de gevolgen enorm. ‘Zes maanden lang ben ik gestalkt.’ Niet alleen de video kwam online; ook haar naam, adres en telefoonnummer stonden op het internet. Zuellen werd uitgemaakt voor hoer, werd continu lastiggevallen en werd uitgescholden. Door die angst en opmerkingen begon ze stemmen in haar hoofd te horen die hetzelfde zeiden. Wat erin resulteerde dat Zuellen een einde wilde maken aan haar leven. Zij belandde in een kliniek waar zij drie maanden moest blijven. Zelfs daar werd Zuellen nog steeds gestalkt en bedreigd door haar ex-vriend.

Wat is het precies?
Bij sextortion wordt er gedreigd dat er seksueel getinte foto’s of video’s online worden geplaatst wanneer het slachtoffer niet doet wat hij/hen/zij gevraagd wordt. Vaak zijn het oudere mannen die zich voordoen als leeftijdsgenoten. Je zou bij wijze van zo naast ze kunnen zitten in de wiskundeles. Online nemen zij contact op met - meestal - scholieren, die zij vervolgens zover willen krijgen om naakt voor de camera te gaan staan.

Afgelopen jaar zijn er ruim 3150 meldingen van sextortion binnengekomen bij de hulporganisatie Help Wanted. ‘Het geeft aan hoe groot het probleem is en dat er nog te weinig over wordt gesproken in de samenleving’, vertelt Arda Gerkens, van Help Wanted, aan tafel bij Op1.

Help, mijn borsten staan online
Hoe kan je jezelf en anderen behoeden voor sextortion? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, maar weet dat het het belangrijkst is om erover te kunnen praten en dat het altijd de schuld is van de dader.

  • Deel zo min mogelijk privégegevens op het internet
  • Zet je socials op privé
  • Gebruik een nickname
  • Accepteer geen volgverzoeken van mensen die je niet kent
  • Klik niet zomaar op linkjes
  • Plak iets over je laptop- of telefooncamera
  • Installeer een antivirusprogramma
Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Lijf
   theme-icon
Mentaal
   theme-icon
Seks

Meer over:

help, mijn borsten staan online, op1, sextortion, naaktbeelden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp