Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over: sex shaming

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1334 keer bekeken
  •  
naaktfoto
Je ontmoet een geil lekkertje. De vonken die van jullie afspatten zijn heter dan een pot sambal van de toko. Appjes gaan heen en weer. Kusjes waar je wilt worden uitgedeeld. Zwansen gaan keihard kloppend rechtop staan. En puni’s worden kletsnat. Er is geen houden meer aan en een van jullie stuurt een bloedgeile naaktfoto.
Oh shit
En dat kan natuurlijk helemaal goed gaan. Maar ook compleet verkeerd. Je vinkt per ongeluk een klasgenootje, collega of vage vriend aan als ontvanger. Of je nieuwe lekkertje blijkt zijn of haar heetheid van de duivel te krijgen. En stuurt jouw naaktfoto door naar allemaal bekenden.
Met je blote bil op internet
En dat kan keihard gaan. Eerst zijn het alleen bekenden. Maar al snel heeft jouw hele omgeving je geboortepak gezien. De buschauffeur vraagt vervolgens om een striptease in plaats van je strippenkaart. De slagerszoon biedt geen plakje maar zijn eigen worst aan. En het kaasvrouwtje begint over kopkaas in plaats van komijnekaas. Je bent het slachtoffer van sex shaming.
Een grote hel
En dat kan heel erg kut zijn. Ook al doe jij er zelf luchtig over. Leuk is het niet. Er zijn namelijk altijd wel een paar mensen met een flinke lading zand in hun bilnaad. Die maken je dan uit voor hoer of hoerenjong. En zeggen dat het allemaal jouw schuld is dat je zo behandeld wordt. En dat slaat natuurlijk nergens op. Die foto was bedoeld voor dat ene lekkertje. Jij wilde dit absoluut niet. En de hele situatie is gewoon een grote hel.
Sextortion
Maar het kan ook op een andere manier verkeerd gaan. Jij stuurt een naaktfoto. En de ontvanger dreigt die foto te verspreiden als jij niet snel meer stuurt. Letterlijke afpersing dus en dat noem je sextortion.
Aanpakken die handel
Als jouw naaktfoto ongevraagd wordt doorgestuurd. En al helemaal als je wordt afgeperst: doe er iets aan. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Verzamel bewijs in de vorm van screenshots. Als de foto’s online staan, vraag of ze verwijderd kunnen worden. En als het kan, rapporteer de foto’s. Maar doe ook altijd aangifte bij de politie.
Keihard de lul
Naar de politie gaan is misschien een beetje eng. Zeker als je jong bent. Maar het verspreiden van naaktfoto’s van minderjarigen is strafbaar. Ook als diegene die ze doorstuurt zelf minderjarig is. Valt onder kinderporno. Dus hoe eng jij het ook vindt. Diegene die jou bedreigt of jouw foto’s verspreid is zelf écht keihard de lul als ze hem/haar pakken.
Toenemend aantal meldingen
Het aantal meldingen in Europa groeit dagelijks. In Nederland steeg het aantal meldingen tussen 2014 en 2016 zelfs met 90 procent! Nou is het niet duidelijk of het meer mensen overkomt. Dat zou heel kut zijn. Maar in ieder geval gaan er meer slachtoffers naar een instantie of de politie. En dat is goed.
Voorkomen is beter
Maar voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg dat je die geile kiekjes écht alleen naar iemand stuurt die je vertrouwt. En zelfs dan moet je herkenbare dingen buiten beeld laten. Dus geen hoofd, tatoeages, piercings of herkenbare stukjes huid. En zorg ook dat er niks herkenbaars te zien is op de achtergrond.
Ben of was jij slachtoffer van sex shaming of sextortion en wil je meer informatie? Kijk dan op de website van helpwanted.nl voor meer informatie .
Delen: