theme-icon
Duurzaam leven

Een dag geen vlees eten: wat levert het op?

04-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
pexels-sebastian-coman-photography-3510155

Nederlanders hebben minder te besteden, en daardoor zijn het afgelopen jaar (na jarenlange groei) mínder in plaats van meer vleesvervangers verkocht. Hoe zorgwekkend is dat? En wat betekent het om een dag geen dieren te eten?

Goedkoopste optie
Volgens onderzoek van de NOS staat de verkoop van vegetarische producten onder druk, terwijl de prijzen wat meer naar elkaar zijn toegekropen. Voorheen betaalde je in de supermarkt voor vleesvervangers dertig procent meer dan voor vers vlees, terwijl dat op dit moment twintig procent is. Toch wordt er in de supermarkt vaker voor de goedkoopste in plaats van de meest duurzame optie gekozen. Dit komt door de hoge energieprijzen en inflatie.

Eet Geen Dierendag
Stichting Wakker Dier hoopt met Eet Geen Dierendag mensen te stimuleren vaker iets anders te eten dan vlees en van 4 oktober de diervriendelijkste dierendag ooit te maken. Op veel verschillende websites staan diervriendelijke recepten en mocht je geen zin hebben om te koken dan zijn er diverse restaurants die meedoen aan deze diervriendelijke dag.

Duurzaam
Het consumeren van vegetarisch vlees is minder schadelijk voor het milieu. Dit komt omdat de grootste impact van voeding bij vlees zit. De mest en pesticiden zijn vervuilend en vooral bij de productie van het veevoer wordt veel energie, land en schaars water gebruikt. Daarentegen zorgt plantaardig voedsel voor minder ontbossing, watergebruik en CO2-uitstoot. Kassa meldde eerder in hun programma De Klimaatverkenners dat er voor de productie van een kilogram rundvlees 15.000 liter water nodig is – vergelijkbaar met 300 dagen douchen. Terwijl er voor een kilogram vegetarisch gehakt 46 liter water wordt gebruikt. Los van problemen met dierenwelzijn, uiteraard.

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

marco275
marco2755 okt. 2022 - 9:24

"Nederlanders hebben minder te besteden, en daardoor zijn het afgelopen jaar (na jarenlange groei) mínder in plaats van meer vleesvervangers verkocht." Ze zijn ook niet terug gevallen op vlees, maar kunnen zelfs die vleesvervangers niet meer betalen. En dat is inderdaad zorgelijk. Besteedt hier maar eens aandacht aan hoe zorgwekkend het is dat Nederlanders zo worden uitgekleed door de Haagse kliek. Als je voor €50,- boodschappen haalt is niet eens de bodem van je winkelwagentje bedekt.

Nuilert
Nuilert4 okt. 2022 - 18:23

Vleesvervangers zijn duur, maar linzen en bonen niet.