Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De levenslange activist: 'De eerste keer voelde als een bevrijding'

theme-icon
Boven 65
  •  
20-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
protest-g350f742a7_1920

Hans Beerends is 91 jaar en al bijna zijn hele leven activist. Hij was onder andere betrokken bij acties tegen de Vietnamoorlog, de hongersnood in India en de apartheid in Zuid-Afrika. En hij is nog lang niet klaar.

Vanaf zijn 35ste levensjaar zet Beerends zich in voor de dingen die hij belangrijk vindt. De leus ‘kom erbij en sluit je aan, blijf daar niet zo lullig staan’ bracht hem in de jaren 70 in beweging en hij wil mensen stimuleren hetzelfde te doen. ‘Hoe meer protestliederen, hoe beter!’, zegt hij in Spijkers Met Koppen.

De oorsprong van de demonstratie
‘Ik stond te kijken naar alle spandoeken en dacht: die gasten gaan ieder moment gearresteerd worden’, blikt Beerends terug. In de jaren 70 was hij aanwezig bij de demonstratie tegen de Vietnamoorlog. ‘Op televisie zagen we brandende mensen, ik vond het schandalig.’ Destijds waren demonstraties nog heel radicaal, legt Beerends uit: ‘De overheid wist niet goed wat een demonstratie precies was.’ Dus toen hebben ze het begrip gedefinieerd, namelijk: ‘Een demonstratie is een stoet mensen die achter elkaar aanloopt op weg naar het doel waar zij plezier van zullen hebben’, aldus de overheid. ‘Maar dan moeten voetbalsupporters die achter elkaar aan het stadion ingaan om daar plezier te beleven dus ook gezien worden als demonstranten’, lacht Beerends.

'Weg met bloedkoffie'
Begin jaren 70 was de gepassioneerde activist óók aanwezig bij de demonstratie tegen koffie uit Angola. ‘Met de winst van de koffie werden wapens gekocht’, legt hij uit. ‘Wij gingen demonstreren bij een supermarkt, maar de eigenaar had geen idee waar het over ging en kwam ons zelfs een kop koffie aanbieden!’

De activisten van tegenwoordig
‘Vroeger demonstreerden wij altijd tégen iets; tegen racisme of bijvoorbeeld bombardementen’, begint Beerends. ‘Tegenwoordig voert men actie vóór iets; bijvoorbeeld vóór een beter klimaat.’ Bizar, vindt hij, dat er überhaupt gedemonstreerd moet worden voor het klimaat: ‘Ongeacht wie je bent, iedereen heeft baat bij een goed klimaat’.

Thema's:

theme-icon
Boven 65

Meer over:

activisme, hansbeerends
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

WRM
WRM26 mrt. 2023 - 11:28

De klimaat activisten en fascisten en een globalistische politiek met een politieke tak als D66 en GroenLinks hebben de wereld aan de rand van de afgrond gebracht In feite was de speciale militaire operatie in de Oekraine uitgelokt om de globalistische politiek en klimaat politiek er door te kunnen drukken In de tussentijd zien we het begin van sociale onrust, extreme inflatie, extreme energie belastingen en rekeningen, mensen zitten in de koude, dure boodschappen, basis ideeën als een auto die onbetaalbaar wordt gemaakt, extreme netbeheerkosten, een energie mix die tot mislukken gedoemd is, angsten dat bepaalde banken omvallen die gewoonweg niet te redden zijn als de Duitse Bank met extreme derivaten, figuren die op de weg zitten en met name in Duitsland keihard worden aangepakt nadat ze aanvankelijk met zijden handschoen werden behandeld, boeren die overal met landbouw voertuigen rijden, een politieke omwenteling via de BBB beweging Er zijn maar twee vragen , waar eindigt dit en is dit slechts het begin In de tussentijd gedragen Kaag en Jette zich als het Polit bureau en doet Rutte vrolijk mee in een laatste poging aan de macht te blijven

WRM
WRM25 mrt. 2023 - 16:28

In feite zijn al die klimaat activisten de activistische tak van D66 en GroenLinks Gisteren gaf ik aan dat de politiek van D66 wellicht tot een burgeroorlog zou kunnen leiden, mensen hebben geen zin in de koude te zitten, hun auto af te laten pakken en/of onbetaalbaar te laten maken, voor pa ma en de kids 600 euro extra aan energiebelasting in de vorm van vliegtuigtax, in de koude te zitten en de minima hebben denk ik weinig zin de elitaire samenleving te sponsoren in die zin dat zij extreme netbeheerkosten betalen voor uw buurman in een elektrische auto In Duitsland zie je het nu al, burgers die normaal hun geld willen verdienen worden door zogenaamde klima kleber (dat zijn dus mensen die zich vast kleven aan het wegdek en de doorstroming voorkomen) het leven volstrekt onmogelijk gemaakt , hetgeen leidde tot vergaande escalatie waar demonstranten werden geschopt, de politie de demontranten met wegdek en al wegsneed uit het asfalt De gehele politiek heeft escalatie tot gevolg, ik roep er niet toe op , maar het is eenvoudigweg het gevolg Overigens die simpele zielen die op de weg gaan zitten laten zich misbruiken door de elite Heeft U ooit Kaag en Jette in extreme auto's zien zitten maar bedenk als zij hun politiek weten voort te zetten dan verdwijnt Uw auto van de oprit maar zitten zij warm, vliegen de halve wereld rond en hebben een mega salaris