Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Nieuw Nederlands pensioenstelsel: wat gaat het voor jou betekenen?

theme-icon
Onder 25
  •  
30-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8098 keer bekeken
  •  
pexels-kampus-production-7925191

Vijftien jaar lang (!) werd er gesleuteld aan de nieuwe Nederlandse pensioenwet. Wat gaat het voor jou betekenen?

De belangrijkste punten op een rij:

  • 'In een economisch goede tijd kan je sneller meer pensioen krijgen, maar dat betekent ook dat je in een economisch minder goede tijd je ook sneller een lager pensioen krijgt', legt politiek duider Thomas van Groningen uit in Jan-Willem Start Op. In het oude systeem was dat ingewikkelder
  • Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje. 'Die vijftienhonderd miljard (de totale pensioenpot, red.) moet over iedereen verdeeld worden.' Iedereen krijgt inzicht in zijn eigen potje.
  • Je krijgt een gelijke procentuele premie, in plaats van een leeftijdsafhankelijke premie. ‘Daardoor voorkom je dat mensen, als ze halverwege hun diensttijd vertrekken en bijvoorbeeld zzp’er worden, geconfronteerd worden met een pensioengat’, vertelt Frank van Houdt, consultant bij Triple A Finance, in Vroeg!
  • Je hebt minder zeggenschap over je pensioentransitie als je van baan verandert.
  • De pensioenbelofte, waarbij pensioenuitkeringen rekening houden met prijs- of looninflatie, verandert in een pensioenambitie. ‘Daardoor hoeven we minder geld in buffers vast te houden en kan er eerder geld naar de deelnemers toe’, legt Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ABP – het op twee na grootste pensioenfonds ter wereld –, uit in Jan-Willem Start Op.
  • Verder ligt er een wetsvoorstel om tien procent van je pensioenkapitaal in één keer op te nemen, bijvoorbeeld om je hypotheek eerder af te lossen.]

Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?

Per 1 juli 2023 zijn we over gegaan op het nieuwe pensioenstelsel, nadat kort daarvoor zowel de Eerste- als de Tweede Kamer er me hadden ingestemd.

Het nieuwe pensioenstelsel uitgelegd

Niet alleen pensioengerechtigden moeten zich bezighouden met het pensioen, meent Johan Nieuwersteeg, actuaris en econometrist bij Triple A Risk Finance. Ook jongeren moeten zich hierin verdiepen.

Thema's:

theme-icon
Onder 25
   theme-icon
Geld
   theme-icon
25-65
   theme-icon
Werk
   theme-icon
Boven 65

Meer over:

nieuwe pensioenwet, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Paienne
Paienne15 jun. 2023 - 15:07

Tja, de overheid bewijst voor de zoveelste keer het meest onbetrouwbare instituut te zijn. Kabinet is een marionet van lobbyisten die steeds weer geld van normale werkende mensen weet af te troggelen. Welke hervorming of wijzigingen van het pensioenstesel is ooit in het voordeel van de deelnemers geweest? De (R) overheid heeft nog steeds niet de greep uit de pensioenkas gecompenseerd Deze schuld loopt inmiddels op tot 80 miljard!

aldie
aldie4 nov. 2022 - 11:58

Deze overheid onder leiding van dit kabinet is 100% onbetrouwbaar. We kennen alle dossiers waarop ze bewust falen. Zelfs bij het invoeren van het prijsplafond energie 2023 zijn deze lieden niet eens in staat afspraken te maken met leveranciers. Ze rennen rond in de waan van de dag en menen goed te doen, waarbij de puinhopen alleen maar groeien! Ik ben voorstander de salarissen van premier ministers fors te verhogen 3 of 4 x zo hoog, zodat we bestuurd gaan worden door slimme mensen en niet academici met paar jaar ervaring.

gerardvantol
gerardvantol3 nov. 2022 - 17:05

De politiek heeft maar 1 deel van het pensioen uitermate goed geregeld, namelijk het pensioen van ex-politici.

Marnixo
Marnixo3 nov. 2022 - 12:26

Geloof me, ook dit pensioenstelsel moet U niet teveel van verwachten. Het enige wat wel mag is dat je eeuwig mag werken totdat je er dood bij neervalt en overal dubbel op dubbel belasting betalen en niets overhouden. Dat wordt je pas helder als je al meer dan 38 jaar werkzaam bent en betaald hebt aan de staat. De overheid is er niet voor ons, wij zijn er voor het systeem en degene welke aan ons verdienen. Net zo waardeloos als het nieuwe pensioenstelsel. Dan heb je in een economische slechte periode armoede in jouw pensioen potje.

1 Reactie
Paienne
Paienne15 jun. 2023 - 15:39

Terwijl inmiddels. anderen met het beleggen van jou geld enorm veel heeft verdiend. Denk maar aan de woekerpolissen, of zijn we dat weer vergeten?