BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Burgervader Eberhard van der Laan overleden

6 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4074.w800.r800-450.368b2fb
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is op 62-jarige leeftijd overleden. Op 18 september legde de burgemeester zijn werk al neer, vanwege uitgezaaide longkanker. Van der Laan was uitbehandeld en wilde graag meer tijd doorbrengen met zijn familie.  
In een eerdere uitzending stond Pauw stil bij het einde van zijn bijzondere burgemeesterschap. Op het nieuws dat van der Laan stopte als burgemeester van Amsterdam,  schreef hij zelf de volgende brief:
Brief Eberhard van der Laan
Van der Laan was niet slechts een functionaris. Hij was een burgervader met een warm hart. Een die de confrontatie niet vermeed en een uitstekend bemiddelaar was.
Zijn voorganger Job Cohen — leuk detail: de heren trouwden elkaar — herinnerde maandagavond een ‘helder, direct en besluitvaardig’ burgemeester. “Iemand die op zoek is om tegenstellingen te overbruggen.”
Zwarte Pieten
Cohen herinnert zich de affaire rondom kinderdagverblijf het Hofnarretje, waarin de burgemeester zich opwierp als mediator. “Hij heeft twee dingen gedaan. Eerst heeft hij met de ouders gepraat. Daarna trad hij in de openbaarheid en vertelde hij wat hij ervan vond. En daar handelde hij naar.”
De Zwarte-Pietendiscussie is nog zo’n voorbeeld. Cohen: “Toen dat begon, zag je hoe verschillend mensen daarover denken. Hij heeft echt geprobeerd om die groepen bij elkaar te brengen en om een middelende positie te zoeken tussen die verschillende argumenten. Ik was ervan onder de indruk.”
Uitgefloten
Het is een traditie: als Ajax kampioen wordt, fluiten de supporters de burgemeester uit. Dat liet Van der Laan niet gebeuren.
Eberhard van der Laan legt zijn werkzaamheden neer na zeven jaar dienst. Locoburgemeester Kajsa Ollongren neemt sindsdien de zaken waar. Van der Laan sloot zijn laatste brief af met: “Bedankt voor alle steun en tegenspraak.”
We wensen de familie van der Laan veel sterkte met dit verlies.
Je kunt hier je medeleven betuigen.  hier

Meer over:

gemeenten, kanker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar