Joop

Maak werk van LHBTI-emancipatie in onze steden; nieuw regenboog elan

  •    •  
31-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
50299664122_2ba25eaaaf_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Zorg dat je inwoners zichtbaar mogen zijn én dat ze zich veilig voelen om te wonen, werken, leven en uit te gaan in je stad
Stel je het volgende eens voor: je wil in Rotterdam over straat als man met je echtgenoot en krijgt dan op klaarlichte dag “hé kankerhomo’s” naar je hoofd geslingerd. Of in ’s-Hertogenbosch wil je als vrouw je echtgenote, met wie je al 20 jaar gehuwd bent, op straat een zoen geven. Je hoort echter achter je iemand roepen “wie van jullie is eigenlijk het mannetje?”.
Deze situaties zijn eerder regel dan uitzondering geworden in het straatbeeld van onze steden. Het zijn intimiderende opmerkingen tot ronduit verbale agressie. Onderzoeken laten zien dat in de afgelopen 10 jaar LHBTI’s zich minder veilig zijn gaan voelen in hun dagelijkse leefomgeving. Dat is écht onacceptabel!
Landelijk hebben zogenoemde regenboogonderwerpen aandacht gekregen in het Regenboogakkoord, wat door bijna alle politieke partijen is ondertekend en nu ook deel uit maakt van het coalitieakkoord. Maar wij roepen luid en duidelijk: Doe dat ook lokaal!
In de gemeente ’s-Hertogenbosch, Rotterdam, Amsterdam, Gouda, Amersfoort, Delft, Ede en Tilburg of waar dan ook moet je veilig over straat kunnen, gezellig een café bezoeken en mag de jeugd op de voetbalvelden en schoolpleinen niet denken dat “hé homo” een geaccepteerde uitroep is.
Wij roepen de steden op – en ja,  juist ook ‘in de provincie’ – om veel meer werk te maken van het regenboogbeleid op lokaal niveau. Zorg ervoor dat álle inwoners veilig kunnen wonen en leven in de gemeenten. Garandeer die veiligheid en bespreek die actief met de veiligheidsdriehoek van burgemeester, openbaar ministerie en politie. Creëer voor iedere stad een Roze in Blauw-aanspreekpunt. Zorg ervoor dat meeroudergezinnen kunnen wonen in die steden. Zij zijn wellicht op zoek naar net een andere woonvorm. Neem als gemeente je verantwoordelijkheid voor de dakloze LHBTI-jongeren. Zorg ook dat de jeugd veilig en inclusief op school onderwezen kan worden; onze jeugd heeft immers écht de toekomst. Ga daar als wethouder pal voor staan. Gebruik als gemeenteraad je positie om de verplichte voorlichting op alle scholen uitgevoerd te zien. Dit gebeurt immers nog lang niet overal.
LHBTI-rechten zijn mensenrechten. Veranker die daarom in je brede stadsbeleid en sta pal voor je LHBTI-inwoners. Zorg dat je inwoners zichtbaar mogen zijn én dat ze zich veilig voelen om te wonen, werken, leven en uit te gaan in je stad.
Een makkelijke, maar belangrijke eerste stap is als gemeente het goede voorbeeld te geven middels een divers en inclusief aannamebeleid bij de eigen personeelszaken.
Wacht niet af tot het Rijk het programma voor Regenboogsteden verlengt en leun niet al teveel op landelijk beleid voor een pilot of project rondom Veilige steden. Kom maar op met nieuw elan in onze gemeenten; een nieuw regenboog elan. Draag als bestuurders actief in beleid uit dat in jouw stad IEDEREEN veilig én zichzelf moet kunnen zijn, want #iedereenmagzoenen.
Deze opiniebijdrage wordt onderschreven door de volgende kandidaat-raadsleden: Jolanda van Gool, raadslid PvdA gemeente ’s-Hertogenbosch Mats Bergman-de Zwart, kandidaat raadslid PvdA gemeente Rotterdam Sophie Heesen, raadslid gemeente Gouda PvdA en voorheen internationaal secretaris bestuur JS Shirodj Raghoenath, kandidaat raadslid PvdA gemeente Tilburg Egbert de vries, PvdA wethouder gemeente Amsterdam Marianne Troostwijk, kandidaat raadslid PvdA gemeente Ede , penningmeester PvdA Roze Netwerk Leon Hombergen, PvdA kandidaat gemeenteraadslid gemeente Delft en landelijk bestuurslid PvdA Roze Jan-Herman Koller, PvdA kandidaat raadslid gemeente Amersfoort
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Wappie Kappie
Wappie Kappie1 feb. 2022 - 11:19

We hebben met zijn allen een papieren werkelijkheid geschapen. In die werkelijkheid denkt men de LHBTI gemeenschap te steunen met een regenboogvlaggetje achter je naam op de sociale media. Of dat het veiliger op straat wordt als je diverser personeelsbeleid nastreeft. En een foldertje biedt je zekerheid dat er begripsvorming komt. Noem je stad een regenboogstad! Onderteken papiertjes, geef aandacht aan regenboogonderwerpen. Het is allemaal zo krachteloos en leeg.

2 Reacties
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 12:58

Wap duidelijk. Hebt u enig idee, wat dan wel zou kunnen werken?

Wappie Kappie
Wappie Kappie1 feb. 2022 - 13:37

@Zandb, Ik denk dat het per geval bekeken moet worden. Zo weet ik dat er asielzoekerscentra zijn waar, als bekend wordt dat je tot de LHBTI groep behoord, je leven zuur wordt gemaakt. Ik zou zeggen dat er best een straf tot acute weigering van een verblijfsvergunning tegenover mag staan. Dat is een duidelijk signaal. Niet zoals nu dat de persoon in kwestie maar elders word ondergebracht. In onze buurt is in het verleden een homo-stel verhuist vanwege overlast door een stel jongeren. Verhuis ipv het homo-stel de jongeren om het signaal af te geven dat het stel niets fout doet, maar het gedrag van de jongeren wel fout is. Desnoods naar een jeugdgevangenis als het gedrag daar aanleiding toe geeft. Het is wat meer werk, maar dat is een reactie die past. Maak het opzettelijk beledigen van de LHBTI gemeenschap strafbaar en handhaaf er op. In de praktijk een boete voor iemand die scheld. Ook bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden de homo-opmerkingen. Er moet geen gedachtenpolitie komen, maar spreek religieuze leiders er op aan als ze oproepen tot uitsluiting. Indien er geen verbetering komt: sluit de tent. Er zou van de overheid een stevig signaal moeten uitgaan dat discrimineren, pesten of zelfs mishandelen niet geaccepteerd wordt.

spelregeltoerist
spelregeltoerist1 feb. 2022 - 10:44

Jammer…

1 Reactie
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 12:58

toerist Inderdaad. Heel jammer.

Norsemen
Norsemen1 feb. 2022 - 10:24

Blijft toch apart dat een aantal mensen doen alsof het probleem de moslims zijn, terwijl we meerdere partijen in de 2e kamer hebben zitten die helemaal niets met rechten hebben voor welke minderheid dan ook.

6 Reacties
Carbonarius
Carbonarius1 feb. 2022 - 12:49

Ja, het is allemaal de schuld van rechts toch?

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 13:23

Norsemen, niet perse moslims, het gaat om de correlatie tussen afnemende tolerantie in met name stedelijke omgeving waar groepen met culturele achtergrond die afwijzend staat tov LHBTI relatief hoog vertegenwoordigd zijn. Of dit ook een causaal verband is, is vers twee, maar de kop ervoor in zand steken dat dit op z’n minst een serieuze aanwijzing is helpt niet.

Norsemen
Norsemen1 feb. 2022 - 15:03

Nee, van extreem rechts

Norsemen
Norsemen1 feb. 2022 - 15:24

@Jaco38 In de grote steden hebben Marokkaanse straatschoffies het op homo's gemunt, en op het platteland zijn het de Nederlandse straatschoffies. Partijen als FvD en de SGP zijn een veel groter probleem voor de LHBTI emancipatie dan dat tuig op straat.

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 20:32

Norsemen, zoals ik al schreef we hebben wat cijfers nodig over het aantal incidenten, geografische spreiding, daderprofiel etc. anders kan iedereen hier feitenvrij van alles beweren. De vraag is of u echt openstaat voor deze feiten als deze u niet bevallen.

Norsemen
Norsemen1 feb. 2022 - 20:57

Je wil het maar niet snappen Jaco.

frankie48
frankie481 feb. 2022 - 9:46

PvdA juist jullie hadden toch beter vooraf over de consequenties van bepaald beleid met jullie morrende achterban in de buurten van de steden in gesprek moeten gaan, dan had je nu niet achteraf de mensen die je eerst als racisten hebt weggezet opgeroepen om met je mee te gaan strijden tegen het onrecht wat andere mensen wordt aangedaan.

8 Reacties
Satya
Satya1 feb. 2022 - 10:15

Het zal als een verrassing voor je komen, racisme is onrecht. Niet dat jij daar gezien je reactie mee eens zult zijn.

frankie48
frankie481 feb. 2022 - 12:53

Beste Satya, Als je burgers met hun grieven al niet eens wilt aanhoren, en hen om ze monddood te gaan lopen maken maar als een stelletje racisten gaat lopen wegzetten, dan heeft dat weinig tot niets met racisme te maken, maar alles met een onrechtmatige gedraging van een politieke partij. Was het niet Wouter Bos die daar zijn verontschuldigingen namens de PvdA voor heeft aangeboden!

Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 13:02

frankie Vindt u niet ook, dat je zo elk initiatief de grond in kan boren? Daarnaast kan ik me niet herinneren, dat de PvdA willekeurige mensen als racist hebben weggezet. Maar u zal me vast wel uitleggen, waarom ik dat verkeerd herinner.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2022 - 13:55

Zandb Dat gaat hij niet doen.

Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 16:01

Zandb, “ Maar u zal me vast wel uitleggen, waarom ik dat verkeerd herinner” * Rob Oudkerk en iets met kut Marokkanen. * Diederik Samsom in 2016 en de uitspraak “ Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Waarom u zich dit niet meer herinnerd? Het zal voor u te lang geleden zijn.

frankie48
frankie481 feb. 2022 - 18:19

Beste Zandb, Nee, want als politieke partij kun je niet op een bepaald moment op een achterbakse manier gaan overstappen op neoliberale beleid en je gaan lopen afwenden van georganiseerde solidariteit waar jouw kiezers altijd op konden terugvallen. (Individualisering vs sociale cohesie)

Satya
Satya1 feb. 2022 - 18:50

Frankie Racisme is Racisme. Discussie met een Utrechtse persoon gehad uit zo'n wijk gehad, het blijft racisme. Dat je er excuses voor bedenkt geeft mij het idee dat je een stok zoekt om mee te slaan ipv dat het om onrecht gaat.

frankie48
frankie481 feb. 2022 - 19:59

Beste Satya, Dat staat wat dat betreft ook buiten kijf, want dan heb je het over een feitelijke constatering. Maar het constateren dat de sociale samenhang in je buurtje aan het verdwijnen is omdat er een instroom van mensen is die niet jouw taal spreken of dezelfde tradities hebben, die constatering kun je ook maken zonder een racist te zijn.

Ko Frenssen
Ko Frenssen1 feb. 2022 - 8:39

"Onderzoeken laten zien dat in de afgelopen 10 jaar LHBTI’s zich minder veilig zijn gaan voelen in hun dagelijkse leefomgeving. Dat is écht onacceptabel!" En dat de uit onderzoek zo belangrijke bron van die toenemende intolerantie en agressie door stadsbestuur vervolgens onder de pet gehouden worden is pas écht onacceptabel.

Farmer 2.0
Farmer 2.01 feb. 2022 - 8:22

Het door Wassink proberen te weg te moffelen/relativeren van een kritisch rapport is tekenend hoe er in het algemeen met dit probleem wordt omgegaan. Het sociale meelevende type mens wat de LHBTI gemeenschap moet helpen en ondersteunen is vaak ook betrokken bij de aanpak van de daders betrokken. Dit gaat nooit helpen bij de juiste aanpak van het probleem: - data verzamelen betreffende incidenten - grootste groep hieruit isoleren - deze groep keihard aanpakken Een vlag is mooi om het onderwerp onder aandacht van het grote publiek te brengen. Maar deze gemiddelde groep gaat sowieso de LHBTI gemeenschap niet lastig vallen.

3 Reacties
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 13:04

Farmer Het was iets minder dom geweest, wanner u simpelweg gesteld had, dat wie een bewezen dader is, keihard aangepakt moeten worden.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2022 - 13:58

"Het door Wassink proberen te weg te moffelen/relativeren van een kritisch rapport is tekenend hoe er in het algemeen met dit probleem wordt omgegaan. " Daar klopt geen reet van. https://dekanttekening.nl/interview/ik-denk-dat-links-ook-wel-eens-te-weinig-kritisch-is-geweest-over-islamisme2/

Sam V
Sam V1 feb. 2022 - 14:36

@ Zandb Nee, dan had u het iets minder dom gevonden, maar dan nog steeds zonder dat u het beargumenteert.

Ch0k3r
Ch0k3r1 feb. 2022 - 8:07

"Een makkelijke, maar belangrijke eerste stap is als gemeente het goede voorbeeld te geven middels een divers en inclusief aannamebeleid bij de eigen personeelszaken" Seksuele voorkeur is overigens een privé aangelegenheid. Volgens mij mag een werkgever daar niet eens naar vragen. 'graag zien we een vermelding op je cv of je hetero, homo, bi of panseksueel bent'

5 Reacties
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 13:05

Ch0k3r Die privé-aangelegenheid weerhoudt werkgevers er niet van om 'daarom' mensen wel of niet aan te nemen.

Daniel Blank
Daniel Blank1 feb. 2022 - 13:15

Hiermee tik je een grote tegenstelling in. Eerst moeten we geen onderscheid tussen mensen maken, hetgeen seksualiteit, sekse, achtergrond. Deze zelfde groep willen een eerlijke verdeling en dan wordt het aanvinken met klasse, terwijl het onderscheid toch niet gemaakt mag worden.

EenMening
EenMening1 feb. 2022 - 14:00

@Daniel Er is al vaak voor gewaarschuwd: het intersectionele denken verdeelt mensen in groepen en leidt uiteindelijk tot een tribale samenleving. Hoe meer intersecties er worden onderscheiden, des te meer groepen er zullen ontstaan en des te kleiner deze groepen zullen zijn. Omdat deze groepen verschillende en zelfs tegen gestelde belangen hebben, zullen er meer conflicten ontstaan Het wordt voor het individu steeds moeilijker om te bepalen in welke intersectie(s) hij/zij thuishoort. In bovenstaand artikel gaat de intersectie homohaters los op de verschillende LHBTI+ intersecties. Maar er zijn ook LHBTI+ intersecties die elkaar niet pruimen.

Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 16:50

Zandb “ Die privé-aangelegenheid weerhoudt werkgevers er niet van om ‘daarom’ mensen wel of niet aan te nemen.” En na een sollicitatiegesprek pak jij de lhbtq mensen er zo uit? Knap.

Ch0k3r
Ch0k3r1 feb. 2022 - 19:56

@zandb We spreken schande als een ondernemer een jonge stagiair de deur wijst nadat hij vernam dat diegene homoseksueel was. 'oeh het is gewoon een mens hoor' Ga geen onderscheid maken als je geen onderscheid wil maken. Het zijn gewoon mensen. Ik als hetero zie vaak genoeg heterostellen waarbij ik er ook niet aan moet denken het ooit met zo'n vrouw moet doen. Maar diegene zijn gelukkig, dus wtf boeit mij het. Als zij gelukkig zijn, ben ik blij voor hen. Zo makkelijk is het. Dit is artikel is typisch dat PvdA gelul waardoor ze geen zetels meer overhouden. Er is niks socialistisch aan. Het is rechts gezwam, maar omdat zij bij die groep horen, mag het wel. Geluklvoor de eigen bühne waarmee ze hun eigen graf graven en de samenleving alleen maar meer verdelen. Ze lossen niks op, ze maken het alleen maar erger.

Eid
Eid1 feb. 2022 - 7:18

En wat gaat Egbert in A'dam doen met het 'Wassink' rapport, waar een kern vd problematiek aangereikt werd, en waar t nu heel stil omheen is, ipv met een vlag te wapperen? Of is de coalitie heiliger?

14 Reacties
Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 8:03

Eid Interessante woordkeus: "een kern van de problematiek", 'De kern van het probleem' ging zelfs u te ver?

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2022 - 8:21

@ Eid Jij schrijft: waar een kern vd problematiek aangereikt werd, Je bedoelt dat Marokkaanse jongens de kern van de problematiek zijn? Dat suggereert de telegraaf als ze naar het rapport verwijzen. Dat doen een aantal reacties hier ook impliciet. LHBTI-rechten worden slechts beperkt door Marokkaanse jongens. Gezien de problemen die alle vrouwen ervaren met seksuele intimidatie en aanrandingen lijkt mij dat nogal sterk. Dan zouden LHBTI-rechten en ook vrouwen gegarandeerd zijn in gebieden in Nederland waar vrijwel geen Marokkanen wonen. Gebrek aan tolerantie en empathie is niet een specifiek kenmerk van Marokkaanse jongens. Er zijn veel meer groepen met die tekortkoming. Zou toch erg vervelend zijn als na maximale repressie gericht op Marokkaanse jongens het probleem nog steeds bestaat. Hoewel ik denk dat er nogal wat mensen zijn die niet echt wakker liggen LHBTI-rechten maar het wel prettig vinden om naar Marokkanen te wijzen om zo de rechten van allochtonen te beperken.

Satya
Satya1 feb. 2022 - 8:46

Wat stel jij voor dan? Laat me raden collectieve schuld.

Marcus A.2
Marcus A.21 feb. 2022 - 9:32

Het ging bij dit rapport, aldus Wassink, niet om daderprofielen maar om ervaringen van slachtoffers. Bovendien was hij op vakantie, vandaar dat het zo stil bleef. Maar M deed het goed in dat interview. Ja het zijn voornamelijk Marokkaanse jongeren die lhbti'ers intimideren. Hoe moeilijk en ongemakkelijk ook om te zeggen.

Ko Frenssen
Ko Frenssen1 feb. 2022 - 10:31

Men reageert hier typisch meteen weer middels afleidingsmanoeuvres door met haarkloverij over woordkeuze te beginnen zoals tussen "problematiek" of "probleem". Het gaat niet om "de Marokkanen", "de Marokkaanse jongeren", en net zo min om b.v. Antillianen in zelfde generalisaties omschreven, of die van andere niet westerse minderheden. Het gaat wel om een duidelijke met cultuur samenhangende oververtegenwoordiging bij deze groepen waar het gaat om intolerantie en agressie tegenover die veroorzaakt dat een beduidend deel dit gedrag vertoont tegenover LHBTQIA, waarbij de oorzaak dus in culturele correlatie ligt.

PintOfAle
PintOfAle1 feb. 2022 - 11:04

@Marcus A Ik vond dat Margriet het helemaal niet goed deed. Voordat de wethouder een halve zin had kunnen uitspreken, onderbrak ze hem alweer om een (veel te lange) vraag te stellen.

Zandb
Zandb1 feb. 2022 - 13:17

Ko Dat "Een kern van de problematiek" wel heel wat vager is dan "de kern van het probleem", dat ziet u blijkbaar niet in? Dan zult u al wel helemaal niet begrijpen, dat de Eids context veel meer neigt naar het laatste dan naar het eerste. Nog minder zult u begrijpen dat woorden er, zo gebruikt, wel degelijk toe doen: ze framen onjuist. Ach. De manier waarop u uw woorden gebruikt ontmaskert uw buitengewone laffe redeneertrant. Ik citeer uw lulkoek: "Het gaat wel om een duidelijke met cultuur samenhangende oververtegenwoordiging bij deze groepen waar het gaat om intolerantie en agressie tegenover die veroorzaakt dat een beduidend deel dit gedrag vertoont tegenover LHBTQIA, waarbij de oorzaak dus in culturele correlatie ligt." Ziet u nu zelf ook niet in, dat dit - "waarbij DE oorzaak dus in culturele correlatie ligt" - precies DE kern van UW probleem prijsgeeft?

Marcus A.2
Marcus A.21 feb. 2022 - 13:23

@pintofale "Voordat de wethouder een halve zin had kunnen uitspreken, onderbrak ze hem alweer om een (veel te lange) vraag te stellen." Het leek mij dat ze dat deed omdat de wethouder in algemeenheden verviel en de vraag niet begreep of leek willen te begrijpen. Ik begrijp ook dat m hier persoonlijk, als ervaringsdeskundige ook een behoefte heeft aan duiding.

Paul250371
Paul2503711 feb. 2022 - 14:01

Eid "En wat gaat Egbert in A’dam doen met het ‘Wassink’ rapport, waar een kern vd problematiek aangereikt werd, en waar t nu heel stil omheen is, ipv met een vlag te wapperen? Of is de coalitie heiliger?" Zoals gewoonlijk roep je de Telegraaf en GS maar na. Feiten interesseert je geen moer. https://dekanttekening.nl/interview/ik-denk-dat-links-ook-wel-eens-te-weinig-kritisch-is-geweest-over-islamisme2/

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 14:06

Daan, u leidt wat af door de cirkel groter te trekken, het gaat hier expliciet om de (vermeende) afnemende tolerantie met een gewelddadig randje jegens LHBTI. Dit lijkt toch vooral een grote steden probleem. En niemand beweert dat dit een exclusief Marokkanen probleem is. Het kan volgens deskundigen wel een religieuze voedingsbodem hebben, maar vaker heeft het te maken met gedrag dat hoort bij masculine culturen. Dus dit gedrag zien we sowieso veel vaker bij mannen dan bij vrouwen, maar net te doen alsof culturele aspecten geen rol spelen is natuurlijk onzin. In “onze” cultuur zal ongetwijfeld ander rottig gedrag weer beter gedijen, maar nu gaat het expliciet over de gewelddadige intolerante houding tov LHBTI gemeenschap.

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2022 - 15:13

@ Jaco38 Jij schrijft: En niemand beweert dat dit een exclusief Marokkanen probleem is. Jawel: Dat doet Eid onder andere. En Farmer en Franky48 En: In “onze” cultuur zal ongetwijfeld ander rottig gedrag Er is geen onze cultuur. De culturele verschillen tussen groepen autochtone Nederlanders zijn enorm. In mijn cultuur wordt rottig gedrag niet geaccepteerd. De discussie over seksuele intimidatie laat zien dat daar verschillend over wordt gedacht. Daarom verwees ik er naar.

Wieowie
Wieowie1 feb. 2022 - 16:57

ZAnb “ Interessante woordkeus: “een kern van de problematiek”, ‘De kern van het probleem’ ging zelfs u te ver?” Bij problematiek gaat het over meerder problemen in gaat daarom verder dan een probleem. Grappig dat u dan vraagt of “probleem” te ver is, terwijl de kern van meerdere problemen juist verder is. U begrijpt het duidelijk niet kunt het beste maar beginnen met 1 probleem. Dan kijken wij naar de kern van meerdere problemen (problematiek)

Ko Frenssen
Ko Frenssen1 feb. 2022 - 18:37

@Zandb Hoeveel haren je nog wilt kloven is jouw zaak. Maar er is niets laf aan de duidelijke uitkomsten te erkennen dat de mensen met een LHBTQIA-identiteit door oorzaken van correlatie duidelijk meer slachtoffer zijn van jonge mannen met een Marokkaans, Antilliaanse, en nog wat andere niet westerse identiteiten, waarbij dit evident met culturele achtergrond samenhangt. Daarbij is het belangrijk, zoals ik benadruk, dat dat niet generaliserend op deze groepen geprojecteerd mag worden. Waarom jij dan zo moeilijk begint te doen is precies dezelfde reden waarom mensen als Groot-Wassink e.d. dat ook doen.

Wieowie
Wieowie2 feb. 2022 - 15:49

Zanb “ Dat “Een kern van de problematiek” wel heel wat vager is dan “de kern van het probleem”, dat ziet u blijkbaar niet in” Jij ziet blijkbaar niet in dat er meerdere problemen zijn (problematiek). Zij lopen tegen meerdere problemen aan. Jammer dat jij maar 1 probleem ziet waar ze tegenaan lopen.

pahan
pahan1 feb. 2022 - 7:07

Ehhh... #zoekeenkamer En dat geldt zonder onderscheid. Heeft niks met welk recht dan ook te maken, behalve misschien dan mijn recht om niet met gekleef geconfronteerd te hoeven worden. Nederland is verpreutst. En met de lopende ontwikkelingen gaat dat steeds sneller. Leer er maar mee leven. Dan loopt de regenboogontwikkeling twee decennia achter de feiten aan.

Sam V
Sam V31 jan. 2022 - 23:31

En wat voor een werk gaan die LHBTI-ambtenaren in de gemeente doen waarvoor hun LHBTI-zijn (?) meerwaarde heeft of worden ze nu gediscrimineerd door de gemeente bij sollicitaties? Vaag zinnetje over aannamebeleid door gemeente als belangrijke eerste stap benoemen, maar die belangrijke stap dan niet toelichten. Waarom dan?

Ch0k3r
Ch0k3r31 jan. 2022 - 19:42

Een regenboogvlag helpt niet tegen de discriminatie op straat. Aannamebeleid ook niet. Kijk welk type mens zich schuldig maakt aan die opmerkingen en ga daar gericht tegen te werk. Met dit algemene gedoe los je het probleem niet op.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 22:54

Als je stadhuis er zo uitziet https://afbeelding.dvhn.nl/dvhn/images/jchkcy-stadhuis.jpg/alternates/LANDSCAPE_1920/stadhuis.jpg en er zeker nog nooit een halve maan op geprojecteerd is of een symbool van een andere groep zit het staatswege helemaal snor

Nathan Roos
Nathan Roos31 jan. 2022 - 23:08

Niemand zegt dat regenboogvlaggen de oplossing zijn. Het artikel geeft duidelijk aan dat het meer actie van de politie en de driehoek vergt.

Ch0k3r
Ch0k3r1 feb. 2022 - 7:53

@griezel Ik had het niet over een specifieke groep. Anti lhbti komt bij verschillende groepen voor. Zo'n regenboogvlag wekt bij hen volgens mij alleen maar irritatie op. @nathan Actie van de politie is ook onzin. Je vindt al nauwelijks agenten op straat. Dus je moet als lhbti nu maar net de mazzel hebben dat er ergens binnen gehoorafstand een agent staat. Die kans is nihil.

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 jan. 2022 - 19:17

De emancipatie was in de jaren 80 een stuk verder dan nu. Helaas zegt dat genoeg.

12 Reacties
Jaco38
Jaco3831 jan. 2022 - 20:04

Dat wordt soms gezegd. Of het klopt met de cijfers weet ik niet, maar mijn indruk is dat het meer verschuift naar de grote steden, terwijl een 30 jaar gelden wat denigrerend naar de intolerante provincie gekeken werd. Links is op dit thema altijd wat schizofreen door weg te kijken van dat afnemende tolerantie jegens LHBTI gemeenschap ook (in elk geval deels) verklaard kan worden door de bevolkingsgroei uit culturen waar men afwijzend tov LHBTI staat. Niet dat we daarom de grenzen moeten sluiten, maar wel dit soort gevolgen eerlijk onder ogen zien. De bevolkingssamenstelling wijzigt, of er verhoudingsgewijs meer Nederlanders afwijzend staan tov LHBTI dan 25 jaar gelden weet ik niet, maar het zou mij niet verbazen als dat zo is. Verschil is misschien dat mensen 25 jaar geleden tenminste eerlijk waren als hierna gevraagd werd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 22:59

In de jaren 80 had je geen homohuwelijk en waren er nog best wat mensen openlijk tegen homorechten . in conservatieve milieus en trouwens ook rechts liberalen van de vvd was dat niet altijd even geaccepteerd ik denk dat we in de jaren 90 de beste balans hadden - daarna kwamen er steeds meer wokerige zaken die weer vóor verdeeldheid zijn en weer in groepen denken .

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 10:00

Griezel, jaren 80 was iedereen gemiddeld gewoon een stuk conservatiever, maar dat staat niet perse gelijk aan de intolerantie die we nu zien. De samenleving was gewoon een stuk ouderwetser en terughoudender in het uiten van sexualiteit in het algemeen. Dat betekent niet dat de samenleving toen gewelddadig was tov LHBTI zoals je dat nu de laatste jaren wel hoort. Maar ben voorzichtig, de vraag is of met cijfers idd onderbouwd kan worden dat met name in de grote de intolerantie richting LHBTI groeit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 10:34

Griezel in post gezellig Nederland Ik heb als hetero een hekel aan tongzoenende hetero's evenals tongzoenende anderen. Ik zeg maar anderen omdat ik hiermee het hele spectrum wil duiden en ik anders probleem krijg met anderen. Ik vind het helemaal niet vreemd als je als hetero wat meer moeite hebt met twee mannen cq. vrouwen die lopen te zoenen en je als hetero gevoelsmatig meer moeite hebt met de 'ander'. Puur omdat je zelf in een ander segment valt en puur gevoelsmatig. Dat wil niet perse zeggen dat je iemand anders behandelt. Ik vind een liefdevol zoentje in het openbaar geen enkel probleem maar uitgebreid tongzoenen, daar behoef ik niet op ieder moment op iedere plaats mee geconfronteerd te worden. Maar ja het verwijt dat je dan preuts bent ligt natuurlijk voor de hand. Want het is slecht of het deugt niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 10:35

Na de eerste zin hoort 'in het openbaar.'

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 10:41

Daarbij aangesloten Kijk eens naar het aantal homoseksuelen dat er andere ideeën op nahoudt dan veel andere homoseksuele mensen. Hoeveel homoseksuele mensen kunnen een vaste relatie aan en hoeveel kunnen dat niet omdat ze van de een na de ander hoppen. Dat is voor henzelf nl. ook weleens een groot probleem. Veel relaties gaan ook daar aan kapot.

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 13:20

Minoes, eerlijke reactie. Het is hetzelfde mechanisme als bij discriminatie. We staan gemiddeld genomen net even wat argwanender / afwijzender tov personen die afwijken van de norm. Evolutionair gegeven waar we niets aan kunnen doen, behalve ons hiervan bewust te zijn en ervoor te zorgen dat dit geen wortel schiet. En gewoon bespreekbaar maken dat mensen zo in elkaar steken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 feb. 2022 - 16:42

Jaco nooit van potenrammers gehoord?

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2022 - 18:29

Griezel in..... Dat is toch niet wat ik bedoel te zeggen. Ik maak daar ook geen onderscheid tussen hetero en homo etc... Dat je gevoelsmatig- emotioneel er anders in staat omdat je gevoelsmatig emotioneel anders bent dat is niet vreemd. Ik zou dat andersom ook niet vreemd vinden.

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 20:40

Griezel, zeker wel, ik zeg niet dat het vroeger geweldig was, maar de denkbeelden van de generaties van onze opa’s en oma (weet niet hoe oud u bent) dacht over tal van zaken anders. Je kunt dat conservatisme (althans met de blik van nu vinden we dat conservatief, toen was dat gewoon hoe de gemiddelde man/vrouw dacht) niet zomaar vergelijken met het (vermeende) opkomende geweld / intolerantie naar LHBTI. Conservatieve opvattingen jegens LHBTI leiden toen en ook nu helemaal niet per definitie tot geweld. Daar is nog wat anders voor nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2022 - 9:48

Griezel in post gezellig Nederland Waarom reageer je niet direct op mij? Ik bijt niet! Ik behandel mensen ook niet verschillend van elkaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2022 - 10:52

Griezel in post gezellig Nederland Ben je nu indirect via een ander op mij aan het reageren? Ik bijt niet :)