Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Partijen willen 'menselijke maat' na foutje met uitkering

23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
630 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127

Er moet meer ruimte komen voor de menselijke maat als er wat fout gaat met een uitkering. De regels moeten dan niet altijd strikt worden toegepast, vinden zes politieke partijen. ChristenUnie, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en SP presenteren daarom een initiatiefwet om gemeenten en uitvoeringsinstanties (SVB en UWV) meer ruimte te geven om schrijnende gevallen te voorkomen.

Nu kan een kleine vergissing of overtreding ertoe leiden dat mensen met een uitkering in grote financiële problemen komen. Gemeenten moeten bij een schending de uitkering terugvorderen, een boete geven en de uitkering herzien. De initiatiefwet geeft instanties meer ruimte om zelf te beslissen hoe om te gaan met dergelijke gevallen.

Kans op voldoende steun

De zes partijen vertegenwoordigen samen bijna de helft van de Kamer (69 zetels) waardoor de kans groot is dat het voorstel voldoende steun krijgt. Het kabinet heeft ook al aangegeven af te willen van de scherpe kantjes van de regelgeving.

Vorig jaar kwam de ChristenUnie al met een voorstel om de strenge regels die gelden voor de bijstand te versoepelen. Deze initiatiefwet is daar een uitbreiding van. De Tweede Kamer spreekt woensdag over deze problematiek met minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

IrisVisserAdam
IrisVisserAdam7 dec. 2022 - 19:44

Ik ben bijna dakloos geraakt door afpersing van het UWV. Hun website doet het met regelmaat niet waardoor ik twee maanden te laat de inkomsten van mijn nieuwe baan kon doorgeven. Ik kon dit echter niet bewijzen omdat ik van de meldingen op de website, dat deze niet goed functioneerde, geen screenshot had gemaakt. Wel had ik het probleem doorgebeld maar daar was geen registratie meer van. Prima, de twee maanden teveel ontvangen WW, een bedrag van circa 2800 euro, dat betaalde ik natuurlijk graag snel terug. Echter toen ik dit voorstelde, kreeg ik vervolgens direct een boete van 5000 euro voor het te laat doorgeven! Dit vond ik echt idioot en had ik niet dus ik betaalde slechts het geld terug wat ik teveel ontvangen had, dat leek mij normaal en redelijk. Omdat ik de 5000 niet had en er geen normaal gesprek mogelijk was hierover met het UWV, bleef het bedrag door aanmaningen stijgen. Tot ik op een gegeven moment een brief kreeg met de melding dat mijn boete ondertussen gestegen was naar 11.000 euro! Wat ik ook deed, ik kwam niet van dit onredelijke bedrag af. Uiteindelijk is er via loonbeslag zo'n 350 euro per maand afgehouden van mijn WW met een totaal van circa 11000 euro. 1400 -350 en je hebt al snel geen geld meer over om te leven. Ik kwam hierdoor in enorme problemen en bouwde schulden op. Terwijl ik altijd voltijd gewerkt heb. Dit probleem bij het UWV is even groot als het toeslagenschandaal bij de Belasting, echter heeft niemand dit nog goed in kaart gebracht.

tjal2
tjal223 feb. 2022 - 14:35

De overheid zou er eens mee moeten stoppen om iedere uitkeringsgerechtede niet als fraudeur te zien maar als klant.

1 Reactie
Silliejeanie
Silliejeanie23 feb. 2022 - 22:48

Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Wie controleert de controleurs welke de controleurs controleren? Iedereen doet maar wat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!