Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe zorg je zelf voor meer biodiversiteit in Nederland?

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
541 keer bekeken
  •  
Louise Vet

Louise Vet

© De Nieuws BV

‘Nederland bungelt onderaan het lijstje wat betreft biodiversiteit en zorgen voor onze natuur’, zegt voorzitter Louise Vet van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Waarom staat de biodiversiteit onder druk en wat kun je daar zélf tegen doen? 

Biodiversiteit zou je kunnen beschouwen als een parapluterm voor alle verschillende planten- en diersoorten die we op aarde hebben. Al die soorten zijn op een bepaalde manier afhankelijk van elkaar. Die variatie is belangrijk voor de evenwicht in de natuur en zorgt voor onder andere een vruchtbare grond en een stabiel klimaat. ‘Gratis en voor niets’, vertelt Vet in De Nieuws BV. Het is ons natuurlijk kapitaal waar we afhankelijk van zijn.

Natuurlijk kapitaal 
‘Zo’n systeem moet je niet uitkleden door soorten te verliezen. Dan gaat de veerkracht eruit en werkt het systeem niet meer’, aldus Vet. Een goed voorbeeld hiervan is het kappen van bomen. ‘Dan wordt er geen koolstofdioxide (CO2) meer uit de lucht gehaald; dan zijn de longen van de aarde weg’, licht Vet toe.

Helaas verdwijnen er steeds meer planten- en diersoorten. ‘In de documentaire A Life on Our Planet van David Attenborough zie je dat we, door de tijd heen, steeds minder oppervlakte over hebben voor de natuur’, legt Vet uit. ‘Maar we kunnen er wel iets tegen doen’, voegt ze eraan toe. De natuur is volgens haar namelijk heel flexibel: ‘Als je ervoor zorgt dat er meer ruimte is voor de planten- en diersoorten zie je dat veel soorten terugkomen.’

Dit kan jij doen om de biodiversiteit te bevorderen:

Inheemse planten
Vet: ‘Plant inheemse bloemen en planten!’ Veel Nederlandse insectensoorten zijn namelijk afhankelijk van Nederlandse planten. Het onderhouden ervan is geen zware klus, volgens Vet: ‘Gewoon af en toe wat water geven en laten bloeien.’ Dat kan ook gewoon op je balkon. 

Met een composthoop in je tuin, van groente-, fruit- en tuinafval, maak je het al comfortabel voor bijvoorbeeld egels en hommels. En het plaatsen van een nestkastje in je tuin of op je balkon is een warm bad voor verschillende vogelsoorten.

Betrek je hele straat 
Meer groen in de straat realiseren, kan ook samen met de buren. Een groene straat is namelijk weerbestendig: groen vangt regenwater op en blijft koel bij een hittegolf. Dus kies voor geveltuintjes in plaats van stenen. Ook kun je met je buren afspraken maken over het groenonderhoud van de straat. 

Vergroen bedrijventerreinen
Daarnaast valt er veel winst te behalen op bedrijventerreinen, volgens Vet. Een groene werkomgeving zou namelijk helpen bij het verminderen van stress. Een mooi voorbeeld hiervan is het initiatief van Christiaan Kuipers uit Zwolle. ‘Ik fietste over bedrijventerrein Hessenpoort, een voornamelijk versteend gebied, en zag die hekken en dacht: daar kunnen mooi bonen en tomaten tegenaan groeien’, vertelt hij in Vroege Vogels. En zo geschiedde: nu heeft hij op bedrijventerrein Hessenpoort in totaal al bijna één kilometer hek weten te 'vergroenten' met tomaten, courgettes en pompoenen. Kuipers: ‘Het is leuk als medewerkers erbij betrokken worden en er letterlijk de vruchten van kunnen plukken.’ Dus: meer tegels eruit, meer groen en groente erin. 


Straatboer Christiaan Kuipers bij het 'Eetbaar hek'

Straatboer Christiaan Kuipers bij het 'Eetbaar hek'

© Henny Radstaak

Verantwoordelijkheid
Maar volgens Vet ligt de verantwoordelijkheid om biodiversiteit te herstellen niet alleen bij burgers. Hoewel al honderd bedrijven en instellingen (o.a. Rijkswaterstaat en de waterschappen) hebben uitgesproken actief actie te ondernemen tegen het verlies van biodiversiteit, kan de verbinding tussen de stad en het platteland wel beter, volgens Vet. ‘De agrarische sector moet ook veel meer doen. Biologische bestrijding werkt juist in het voordeel van de boer. Als je meer werkt met de natuur dan er tegenin te gaan, dan voorkom je ook ziektes en plagen’, aldus Vet.


Geschreven door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.