Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN-top over biodiversiteit in China

  •  
10-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
biodiversiteit

In het Chinese Kunming begint maandag de langverwachte Verenigde Naties-top (VN-top) over de biodiversiteit. Het wordt al het ‘Parijs van de natuur’ genoemd. Het is belangrijk dat op de conferentie goede afspraken worden gemaakt want de wereldwijde biodiversiteit keldert hard achteruit. Volgens recente studies staan zeker 1 miljoen soorten op uitsterven. En dat is een voorzichtige schatting. Volgens sommige wetenschappers is de ‘zesde uitstervingsgolf’ al ingezet. In Vroege Vogels een gesprek met Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. 

Twee voor twaalf

Het laatste VN-rapport over de biodiversiteit leest als een horrorscenario. Duizenden wetenschappers schreven mee aan deze vorig jaar verschenen studie. Ze schrijven onder meer dat ‘de verdwijnsnelheid van soorten tientallen tot honderden keren hoger is dan het gemiddelde van de afgelopen tien miljoen jaar’. Belangrijkste oorzaken van de achteruitgang zijn klimaatverandering, de verstedelijking, de industriële landbouw, overbevissing en vervuiling.

olie raffinaderij petroleum industrie

© Raffinaderij - Bron Pixabay

Minimaal 30 procent beschermd

Op de VN-conferentie in China moeten afspraken worden gemaakt voor de komende tien jaar. In de aanloop naar de top zijn de deelnemende landen al wel met een verklaring gekomen: in 2030 moet minimaal 30 procent van de aarde (zowel land als zee) beschermde natuur zijn. De vraag is wat de waarde is van deze papieren verklaring. Want tot nu toe zijn de meeste doelstellingen, die bij de vorige grote VN-biodiversiteitstop (in het Japanse Aichi) zijn vastgesteld, niet behaald. Komende week is deel 1 van de conferentie, die volledig virtueel is. Deel 2 vindt in april plaats en is een fysieke bijeenkomst in het Chinese Kunming. 

Noordzee

© Bron: Wereld Natuur Fonds

Basiskwaliteit natuur

Ook in Nederland gaat het niet goed met de biodiversiteit. Sterker nog, nergens in Europa gaat het zo slecht als hier. Op dit moment is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Veel bijen- en vlindersoorten zijn extreem bedreigd en zelfs onze Nationale vogel de grutto dreigt te verdwijnen uit Nederland. Onlangs heeft een groep wetenschappers, in opdracht van het ministerie van LNV, een rapport gepresenteerd dat moet zorgen dat Nederland uit dit ‘natuurdal’ komt. ‘Op weg naar een Basiskwaliteit Natuur’ laat zien met welke voorwaarden je de biodiversiteit in ons land kunt opkrikken. Biesmeijer is een van de mensen die aan het rapport heeft meegewerkt.

grutto_in_het_gras_erikveldkamp

grutto

© erikveldkamp

Museum

In de aanloop naar deze top heeft Vroege Vogels samen met de VARAgids het Openluchtmuseum van de Nederlandse Biodiversiteit geopend. Wekelijks stonden we stil bij een van de zeven museumzalen. Deskundige ‘conservatoren’ leiden ons langs de bodem, het moeras, bos, de stad, de veenweide, de Wadden en de overzeese eilanden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.