Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eetbaar bedrijfshek

  •  
28-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
Straatboer Christiaan Kuipers

Straatboer Christiaan Kuipers bij het 'Eetbaar hek'

© Henny Radstaak

“Ik fietste over bedrijventerrein Hessenpoort, een voornamelijk versteend gebied en zag die hekken en dacht: daar kunnen mooi bonen en tomaten tegenaan groeien”. Christiaan Kuipers uit Zwolle stapte naar een aantal bedrijven toe om te vragen of hij langs het hek op hun terrein groente mocht gaan verbouwen voor algemeen gebruik. Een aantal bedrijven hapte toe en voilà: de geboorte van het eetbare hek.

Vergroenten

Christaan Kuipers, die de stichting Straatboer in het leven heeft geroepen, heeft zelf een moestuin maar vindt dat de openbare ruimte en bedrijventerreinen ook prima geschikt zijn om groenten te verbouwen. “Achterliggende gedachte is: meer tegels eruit en meer groen en groente erin, dus: boeren op straat. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit, want de bloemen trekken insecten aan”, zegt hij. Daarom heeft hij niet alleen groente, maar ook goudsbloemen, stokrozen en zonnebloemen gezaaid. Behalve bonen en tomaten groeien er pompoenen en courgettes. “En straks in de winter vind je hier spruiten en boerenkool”, vult hij aan. Op bedrijventerrrein Hessenpoort heeft hij in totaal al bijna één kilometer hek weten te “vergroenten”, zoals hij het zelf noemt. “Met opzet vergroenten, want het is ook juist leuk als medewerkers erbij betrokken worden en er letterlijk de vruchten van kunnen plukken.”
Eetbaar hek

Het eetbare hek met snoeptomaatjes

© Henny Radstaak

Van spek naar bonen

En dat plukken gebeurt inderdaad: vrachtwagenchauffeurs - van wie toch het beeld bestaat dat ze veelal een broodje gehaktbal naar binnen schuiven - stoppen bij de hekken en plukken de tomaatjes als ‘gezonde snack tussendoor’. “En dat is precies de bedoeling”, zegt Chistiaan Kuipers. “Onze slogan is niet ‘voor spek en bonen’ maar juist ‘van spek naar bonen’. We moeten meer richting plantaardig eten en we willen laten zien hoe lekker groente en fruit kan zijn. Als we tegelijkertijd de biodiversiteit kunnen verbeteren op bedrijventerreinen, zou dat heel mooi zijn”. De hoop is dat Hessenpoort niet het enige bedrijventerrein blijft met een eetbaar hek. “In Nederland zijn 3600 bedrijventerreinen, die kunnen wij niet zelf allemaal gaan vergroenten, maar we hopen dat anderen dit initiatief ook elders gaan oppakken”. Wie zich aangesproken voelt, vindt meer informatie bij Straatboer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.