Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Grotere biodiversiteit dankzij natuurvriendelijke oevers

01-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
376 keer bekeken
  •  
oever flevoland ANP

Duurzame oevers zijn veel beter voor de biodiversiteit dan traditionele oevers. Dat blijkt uit onderzoek, meldt Omroep Flevoland. Uit metingen blijkt dat het percentage oever- en waterplanten met zestig procent is toegenomen en dat er twintig procent meer waterbeesten zijn dan bij traditionele oevers.

Het grootste deel van de oeverconstructies langs de provinciale vaarten in Flevoland is aangelegd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Die zijn aan een opknapbeurt toe. Inmiddels is zo’n 700 kilometer aan natuurvriendelijke oevers aangelegd. 

Wat is een natuurvriendelijke oever?

Natuurvriendelijke oevers zijn breder dan traditionele oevers en ze hebben een zogeheten plasberm. Een geul met ondiep water waar planten en dieren kunnen ontwikkelen en leven. En dat werpt vruchten af.

Volgens Ecoloog Martijn Hokken zijn langs de duurzame oevers allerlei diertjes en planten aangetroffen die bij gewone oevers niet worden gevonden. Het gaat om diertjes als kokerjuffers, libellen larven, bepaalde soorten kevers en wantsen. De aanwezigheid van zogeheten kranswier betekent volgens Hokken dat het water heel gezond is.

Er moet de komende jaren nog voor honderden kilometers aan oevers in Flevoland worden opgeknapt. De aanleg van de duurzame oevers is volgens het Waterschap wel duurder, maar op termijn goedkoper omdat ze langer meegaan. De provincie moet nog beslissen of nog op te knappen oevers ook allemaal natuurvriendelijk worden. 

Biodiversiteit in Nederland

in TrouwHet gaat enorm slecht met de biodiversiteit in Nederland. “Wij zijn bijna wereldkampioen biodiversiteitsverlies”, stelde wetenschappelijk directeur van Naturalis en hoogleraar natuurlijk kapitaal Koos Biesmeijer onlangs nog in Trouw. “We moeten het kelderen van soorten en de versnippering van de natuurgebieden zo snel mogelijk aanpakken”, benadrukte Kirsten Schuijt, directeur van Wereld Natuur Fonds Nederland. Onder andere door ons huidige landbouwsysteem raakt de bodem uitgeput en holt de biodiversiteit achteruit. Zembla maakte daar onlangs nog een serie over.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.