Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Armoede dreigt toe te nemen: welke maatregelen zijn nodig?

theme-icon
Geld
  •  
12-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8385 keer bekeken
  •  
portemonnee

© Cottonbro studio - Pexels

Eén miljoen mensen, waarvan een kwart miljoen kinderen, dreigen volgend jaar in armoede terecht te komen als de politiek geen maatregelen neemt. Wat moet er gebeuren?

‘Het wordt tijd dat we armoede nu echt prioriteit nummer één maken.’ Die oproep doet Fatma Koşer Kaya, de voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, de instantie die uitkeringsgerechtigden officieel vertegenwoordigt, in De Nieuws BV. Doet de politiek dat niet, dan dreigen één miljoen mensen in armoede terecht te komen.

‘Ook gezinnen die het nu nog net redden komen straks in de problemen’

‘Iedereen gaat erop vooruit, behalve mensen met een uitkering’, vertelt Koşer Kaya op basis van berekeningen van het Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt dat zij zo’n 2,5 procent minder te besteden hebben.

‘Rondkomen met een uitkering is voor heel veel mensen eigenlijk niet te doen’, zei Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) eerder al in De Nieuws BV. ‘Dit jaar worden zij gecompenseerd door het energieplafond – waardoor de energierekening in ieder geval overzichtelijk is – door een hogere zorgtoeslag en door een hoger kindgebonden budget.’

Maar deze regeling, het zogenoemde prijsplafond, loopt volgend jaar af. ‘Als er geen kabinet zit om te besluiten dat dit wordt verlengd of dat er iets anders voor in de plaats komt, dan betekent dat dat ook gezinnen die het nu nog net redden straks in de problemen komen. Dat gaat om een miljoen huishoudens.’

Wat moet de politiek doen?

‘In plaats van voortdurend tijdelijke regelingen te maken, zoals de energietoeslag of de kindregeling, wordt het tijd dat we structurele oplossingen bieden’, vindt Koşer Kaya. De Commissie sociaal minimum deelde daarom afgelopen juni een aantal adviezen met de Tweede Kamer, om de financiële bestaanszekerheid in Nederland te versterken:

  • Het sociaal minimum moet omhoog
    Momenteel is het sociaal minimum – het bedrag dat ten minste nodig is om van te leven en mee te doen in de samenleving – voor de meeste huishoudens niet genoeg. Afhankelijk van hun situaties komen huishoudens op het sociaal minimum 50 tot bijna 500 euro per maand tekort. Een hoger sociaal minimum moet tot 'gemoedsrust' leiden en ervoor zorgen dat mensen 'vastere grond onder hun voeten krijgen', aldus commissievoorzitter Godfried Engbersen.

    Het besteedbaar inkomen kan verhoogd worden via een verhoging van de bijstand en het minimumloon 'en eventueel ook de huurtoeslag', valt verder te lezen in de aanbevelingen. De voorkeur ligt bij de eerste twee, 'omdat dit inkomen meer zekerheid biedt dan de huurtoeslag'.

    Een goed plan, vindt Nibud-voorman Vliegenthart. ‘Ik denk dat je moet kijken naar de hoogte van het minimumloon en de uitkeringen, om ervoor te zorgen dat de basis onder het bestaan wat hoger wordt.’
  • De kinderbijslag óf het kindgebonden budget moet omhoog
    Het besteedbaar inkomen van huishoudens met kinderen kan verhoogd worden door de kinderbijslag óf het kindgebonden budget te verhogen, in het bijzonder de bedragen voor oudere kinderen, adviseert de Commissie sociaal minimum.

    Een verhoging van het kindgebonden budget is gerichter, omdat dit afhangt van het inkomen van ouders, maar een verhoging van de kinderbijslag is eenvoudiger.
  • Informeer over rechten en mogelijkheden
    De overheid moet huishoudens meer en beter wijzen op minimumuitkeringen waar zij via de Participatiewet, Toeslagenwet of de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) recht op hebben.
  • Een flexbudget voor huishoudens is noodzakelijk
    Om te voorkomen dat huishoudens bij financiële tegenvallers direct in de geldproblemen komen, vindt de Commissie sociaal minimum een flexbudget voor gezinnen noodzakelijk. ‘Een flexbudget moet schokken kunnen opvangen en zo ook voorkomen dat het kabinet steeds incidentele maatregelen moet nemen om te voorkomen dat grote groepen huishoudens problemen krijgen om hun rekeningen te betalen’, legt Joopuit.

Om de ergste armoede te bestrijden is er per jaar zes miljard euro extra nodig, onderzocht de Commissie sociaal minimum. ‘Het probleem niet structureel oplossen zal gewoon leiden tot voortdurende stijging van armoede’, concludeert Koşer Kaya.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Eva_xs
Eva_xs18 sep. 2023 - 22:20

Deze reactie is verwijderd

Sisse
Sisse18 sep. 2023 - 8:12

Deze reactie is verwijderd

Sisse
Sisse18 sep. 2023 - 8:12

Stop met geld weggeven aan buitenland

1 Reactie
Eva_xs
Eva_xs18 sep. 2023 - 22:20

Deze reactie is verwijderd

Moos001
Moos00114 sep. 2023 - 15:30

Zorgen dat iedereen gelijke belastingen betaald dus ook de miljardairs die vaker niks betalen logisch dat zij dan rijker worden en de armen die het wel betalen armer worden. Nu wordt nog steeds teveel van deze grootmachten buitenbeeld van belastingen gelaten onder het mom van bevordering van werkgelegenheid bullshit als deze het niet willen dan komen wel anderen voor in de plaats die dat graag zouden willen.

Haydar
Haydar14 sep. 2023 - 11:46

In ieder geval hebben ze enorm veel geld over de schutting gegooid en 99% aan verkeerde mensen en doelen. Nu ,dat ze alles wat kon kapot , kapot is gemaakt ,verlaten ze de schip als de ratten en het zijn ratten. Voor honderden miljarden van gemeenschappelijke geld die ze onverantwoord hebben besteedt zal niemand ooit ter verantwoording geroepen worden. Als men dit in november niet verandert dan verdienen we niet beter.

Ron321
Ron32114 sep. 2023 - 10:27

De overheid moet stoppen met alle toeslagen en moet ook alle belastingen op bv energie, roken enz eens naar een normaal nivo brengen. Het is toch niet normaal dat meer dan de helft van een energie rekening uit belasting bestaat. Hetzelfde met roken, iedereen weet dat roken slecht is maar het blijft nog altijd een vrije keuze. Iedereen weet dat rokers op lange termijn goedkoper zijn voor de zorgkosten dan niet rokers. Dan niet klagen dat de zorg onbetaalbaar wordt. Het is toch van de knotse dat minima met alle toeslagen netto meer overhouden dan de hardwerkende midden

Pippi langkous
Pippi langkous14 sep. 2023 - 9:34

't probleem is dat mensen zeggen lonen of belastvrije voet omhoog en toeslagen af, maar de wao is er amper en zo zitten de meeste, ook ik met e ziekte(copd) in de bijstand, dan heb 't geen nut he, stimuleren op die manier om te werken, want die kunnen niet werken. En wij hebben gezamenlijk bijstand, nou kan hij e beetje werken, maar nu krijgen we zelfs minder, doordat de bijstand de reiskosten I pikt als loon en meer werken zou geen nut hebben we krijgen alleen minder bv door minder toeslagen omdat 't bruto loon word gerekend bij werk en de bijstand is bruto netto. Dus hij krijgt minimum loon 1995(57jaar). Min belasting zou 1650 zijn, de bijstand is 1650 met z' n 2en.dus ik kan nooit meer werken en ga binnenkort 3 jaar dood, dus als ik kon zou 't goed zijn maar nu krijgt hij 15 uur werk 800 en rest voor de gezamenlijke bijstand 800,dus lekker dan nog minder en zelf je benzine betalen ook nog en ws minder huur en zorgtoeslag want die word over zijn bruto bedrag berekend. Oftewel 't word te ingewikkeld wat je erbij krijgt pakt e ander af. De energie toeslag lekker op de bank tot ik 't nodig heb volgend jaar, gem en waterschap zegt:dank je wel dat is dan 900 jaar, want je hebt spaargeld, ook leuk. Dus Al die werkende met je toeslagen weg, dan heb ik geen zorg en huis meer 'T IS NIET EXTRA, daar betaal je de huur en zorg van

gerardvantol
gerardvantol13 sep. 2023 - 14:39

Een van de belangrijkste maatregelen is al gedaan, het hele corrupte zooitje is afgetreden. Nu alleen maar hopen dat in november de kiezers geen kruisje plaatsen bij de huidige coalitie partijen (VVD, D66, CDA, CU)

1 Reactie
AvR21057
AvR2105713 sep. 2023 - 16:27

Het is meer dat de ratten het zinkende schip van staat verlaten omdat ze geen uitweg meer zien. Dit met dank aan het neoliberale geld schrapen onder goedkeurende blikken van Rutte en Co en het failliet van de bevolking