Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nibud: Veel mbo-studenten laten geld liggen

13-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1653 keer bekeken
  •  
geld roof straatroof beroving 1127

Volgens het Nibud laten mbo-studenten vaak honderden euro’s per jaar liggen, terwijl zij daar wél recht op hebben. Twee derde van hen doet geen belastingaangifte, waardoor ze een teruggave mislopen. Een derde van de studenten vraagt daarnaast geen zorgtoeslag aan. 

Vooral de studenten die hun zorgtoeslag niet aanvragen, lopen ruim duizend euro per jaar mis, rekent directeur Arjan Vliegenthart voor. De zorgtoeslag is bedoeld als een bijdrage vanuit de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Daarnaast doet zo’n twee derde van hen geen belastingaangifte. Dat scheelt gemiddeld zo’n 180 euro per jaar.

Enquête onder 1200 mensen

Volgens het Nibud is onbekendheid vaak het probleem. Volgens eigen onderzoek van het Nibud onder 1200 mbo-studenten, geeft een kwart van de mbo-studenten aan niet te weten wat zorgtoeslag is. Vliegenthart vindt dat er meer hulp moet komen. En benadrukt daarbij: "Heel veel volwassenen op allerlei niveaus zoeken hulp bij hun belastingaangifte. Het is dus niet raar dat jongeren hier ook hulp bij nodig hebben."

Meer geld uit bijbaan en stage

Uit het onderzoek blijkt verder dat mbo-studenten beter kunnen rondkomen dan zes jaar geleden, toen hetzelfde onderzoek ook is gedaan. Reden daarvoor zou zijn dat meer geld wordt verdiend met bijbanen, ook betaalde stages leveren nu meer geld op. 

Studiefinanciering is pijnpunt

Verder ziet het Nibud de studiefinanciering als pijnpunt. Dat is te ingewikkeld. Studenten met een beroepsopleidende leerweg, die dus niet aan het werk zijn tijdens hun studie, kunnen daar recht op hebben. Die bijdrage is dan ook een gift. 

Studiefinanciering moet simpeler

Toch geeft bijna de helft van hen aan niet onderzocht te hebben of zij recht hebben op studiefinanciering. Het nibud pleit er dan ook voor een simpeler systeem van studiefinanciering. Studenten die er recht op hebben, zouden dit automatisch uitbetaald moeten krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!