Kassa

Kamer bezorgd over korting op pgb

10-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_41.jpg
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de voorgenomen korting op het persoonsgebonden budget (pgb). PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen de maatregel ongedaan zien. En ook coalitiepartij VVD is er niet gelukkig mee, zo bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting volksgezondheid in de Tweede Kamer.
Net als het CDA wil de VVD woensdag echter eerst horen wat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten hieraan denkt te doen, voordat wordt gesproken over een eigen voorstel.
PvdA: "korting is een ramp"
De PvdA vindt het onacceptabel dat gehandicapteninstellingen er geld bij krijgen, maar dat zieken, ouderen en gehandicapten die thuis wonen en met een pgb zorg inkopen, 3 procent worden gekort. ,,Voor deze mensen is dat een ramp. Ze hebben geen manoeuvreerruimte en kunnen dit alleen maar opvangen door minder zorg in te kopen.''
Gedoogpartij PVV noemt de korting op het pgb ,,heel erg triest''. Maar hoewel ze de begroting vaak binnenstebuiten heeft gekeerd, heeft Fleur Agema (PVV) geen alternatief kunnen vinden. Ze zei toe dat ze serieus naar voorstellen zal kijken waarmee oppositiepartijen wellicht komen.
ChristenUnie en D66 vinden de opstelling van de VVD ,,moeilijk te rijmen. De VVD vindt het heel belangrijk, maar er wordt nog wel op gekort.'' De ChristenUnie riep het kabinet op om het pgb ook in 2011 een volwaardig alternatief te laten zijn: ,,Ik doe een appel op dit kabinet dat overal met een gemak een streep doorheen zet om dat ook hier te doen''.
ANP

Meer over:

budget, diginieuws, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!