Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Zó regel je jouw work holiday visum in Australië
11-10-2018
•
leestijd 3 minuten
•
712 keer bekeken
•
Werken én tegelijkertijd genieten van je vakantie Down Under... Dat klinkt als muziek in de oren! Ook van plan de Australische droom te leven? Wij zetten alle ins en outs over het working holiday visum voor je op een rijtje.
Een visum aanvragen
Als je minder dan drie maanden naar Australië wilt, dan is een toeristenvisum voldoende. Langer dan drie maanden? Dan kun je bij de Australische immigratiedienst een working holiday visa aanvragen. Hiermee mag je één jaar in het land blijven. Als je een Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, moet je je aanmelden voor Working Holiday Visa Subclass 417. Je moet hiervoor tussen de 18 en 30 jaar zijn. Let op! Dit visum is níet goedkoop. Daarnaast moet je bij aanvraag een aardig bedrag op je rekening hebben staan. Hiermee toon je aan dat je de eerste maanden van je verblijf voor jezelf kan zorgen. Check voor het exacte bedrag altijd de website van de Australische immigratie voor de meest actuele informatie. Oh, en zorg ervoor dat je paspoort voor het komende jaar geldig is.
Een baantje regelen
Om legaal te werken in Australië is het dus heel belangrijk dat je het juiste visum aanvraagt. Veel Australische werkgevers kunnen hiernaar vragen! Zodra je in het bezit bent van een working holiday visum, is het tijd om je te oriënteren op de Australische arbeidsmarkt. Kleine meevaller:Australië barst van de baantjes voor backpackers! Als je van zekerheid houdt, kun je je aanmelden bij Australian Working Adventures. Zij halen je op van het vliegveld en zorgen ervoor dat je terecht komt bij een programma dat bij je past. Een andere mogelijke optie is
WWOOF
: World Wide Opportunities on Organic Farms. Via deze organisatie werk je zo’n 4 tot 6 uur per dag en krijg je jouw verblijf en eten gratis. Toch meer zelfstandigheid in jouw zoektocht naar een job? Download dan de app iBackpacker. Hiermee kom je in contact met Australische werkgevers. Kun je zelf vacature shoppen! Wil je graag voor vertrek baanzekerheid? Of zie je jezelf niet dag in dag uit fruit plukken? Gebruik dan de zoekmachines Seek of Career One. Hier vind je de baan die perfect bij je past.
Langer blijven dan een jaar
Als je bij een verlopen visum nog in Australië bent, loop je een groot risico. Denk aan uitzetting of zelfs vasthouding door de autoriteiten! Dat wil je niet. Maar als twaalf maanden in het indrukwekkende Australië niet genoeg blijkt te zijn, kun je (mogelijk) langer blijven. Om je visum te verlengen, moet je minstens drie maanden ergens ‘vast’ gewerkt hebben. Ligt er wel aan wát voor werk dit was en wáár precies. De voorwaarden voor het krijgen van een tweede working holiday visum verschillen namelijk per baantje. Check dit ook altijd bij de Australische immigratie. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je visum op tijd in orde is! Je wilt geen ‘ik-zat-een-maand-in-een-Australische-gevangenis’ verhaal mee als souvenir.
Een paar laatste tips
- Boek voor de eerste weken een hostel! Zo kun je rustig settelen en je jetlag te boven komen. Een hotel kan natuurlijk ook, maar in een hostel ontmoet je waarschijnlijk veel andere reizigers die op hetzelfde avontuur zijn als jij!
- Open een Australische bankrekening.
- Vraag een belastingnummer aan (je moet helaas sinds 2017 als werkende toerist belasting betalen).
- Vraag een Australische simkaart aan.
- Good to know: je mag met een working holiday visum het land gewoon in en uit. Je visum blijft een jaar geldig. Zei daar iemand reisje naar
Zuidoost-Azië
?