3 op Reis

6x waterpret met zeedieren (en Geraldine) in Mexico

  •  
14-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1078 keer bekeken
  •  
geraldine thumb
Als kind was het vast al je droom: zwemmen met dolfijnen. Geraldine maakte ‘m waar in Mexico en reageerde daar precies even enthousiast op als dat je zou denken. Nu is het jouw beurt. Op deze plekken in Mexico kan je zwemmen met dolfijnen, schildpadden en… lichtgevende micro-organismen?

Zwemmen met… roggen & dolfijnen
Geraldine is in een bootje op de Stille Oceaan bij Puerto Escondido op zoek gegaan naar roggen, die volgens gids Lorenzo met tientallen tegelijkertijd uit het water springen. Een spectaculair gezicht. Helaas is het moeilijk in te schatten wanneer de stroming juist staat en de roggen in de buurt zijn. Daardoor ziet Geraldine niet meer dan een glimp van de dieren, in plaats van een schol van duizenden roggen die vooral in januari en februari te spotten zijn. Máár… deze teleurstelling wordt voor Geraldine meer dan goed gemaakt als ze mag zwemmen met spinnerdolfijnen. En ze komt er gelijk achter waar zij hun naam aan te danken hebben. 
Zwemmen met… walvishaaien
Walvishaaien zijn reusachtige vissen (8 tot 15 meter lang) en anders dan hun naam doet vermoeden zijn ze ongevaarlijk. Deze prachtige wezens zijn het hele jaar door (maar vooral tussen eind mei en half september) te vinden bij Isla Holbox, een klein eilandje boven het westelijk deel van Mexico. Bonus: het eilandje zelf is ook de moeite waard vanwege de rust (er rijden geen auto’s) en de relaxte sfeer. 

Zwemmen met… krokodillen
Oké, dat is niet helemaal aan te raden als je gesteld bent op je ledematen. Maar het is alsnog de moeite waard om Sian Ka’an te bezoeken, een beschermd natuurgebied waar onder andere krokodillen leven. Er zijn fantastische Bounty-stranden te vinden en een gids zal je leiden naar plekken waar je wel gerust kan zwemmen. Ook fijn voor de natuur: de tours hier zijn allemaal ecologisch verantwoord  opgezet. 
Zwemmen met… schildpadden
Als je ‘schildpadden Mexico’ intikt op Google krijg je duizenden websites die je verwijzen naar het strand van Akumal. Er kwamen zoveel toeristen op dit zeeschildpaddenstrand af dat er strengere regels moesten komen om de dieren te beschermen. Daarom raden we je aan dit strand over te slaan voor zowel je eigen rust als die van de dieren. Er zijn meer plekken in Mexico waar zeeschildpadden te spotten zijn als je het water op gaat. En in ondergrondse waterpoelen, bijvoorbeeld de Grand Cenote, zijn genoeg kleinere exemplaren te vinden.
Zwemmen met… lichtgevende micro-organismen
Deze moeten we misschien even uitleggen. Wanneer ongewervelde micro-organismen zoals plankton of zeevonken zich bedreigd voelen, oftewel er is beweging in het water om hen heen, krijgen ze een blauwe of groene gloed. Dit heet bioluminescentie. Er zijn verschillende plekken in Mexico waar dit verschijnsel zichtbaar is, waaronder Las Lagunas de Chacahua.
Kevin Wolf via Unsplash. Het is niet bekend op welk strand deze foto gemaakt is.

Zwemmen met… jezelf
Misschien wil je wel zwemmen in een ansichtkaart, maar wil je gewoon even met rust gelaten worden door al die dolfijnen. Je bent immers op vakantie. Dan ga je naar Lake Bacalar, een meer met kristalhelder water. Ook fijn als je visangst hebt, want hier zie je gewoon duidelijk of er iets onder je voeten zwemt. Azuurblauw nou wel gezien? Dan kun je naar de roze meren van Las Colorades. Je mag hier alleen niet meer in zwemmen, maar onder begeleiding van een tour mag je wel even drijven in het zout.
walvishaai whale shark
Sian Ka'an Mexico
Sian Ka'an Mexico 2
Cenote Mexico
bioluminescence
Lake Bacalar Mexico 2
Lake Bacalar Mexico
& altijd zwemmen met… een gids
Om deze fantastisch mooie plekken ook mooi te hóuden is het belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving. Als je gaat zwemmen met de bovengenoemde dieren is het belangrijk om dat onder begeleiding te doen van een gecertificeerde gids, voor jouw eigen veiligheid en die van de zeewezens. Dus respecteer de dieren, raak ze vooral niet aan en gebruik biologisch afbreekbare zonnebrandcrème.

En over mooie stranden gesproken... Dit zijn de alternatieve spots in Zuidoost-Azië die het massatoerisme vóór zijn.

Meer over:

mexico, zee
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.