Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Waarom je voortaan je zonnebrandfles wilt dubbelchecken

23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
zonnebrand_thumb
We smeren ’s zomers emmers met zonnebrand op onze huid. Hoe dikker de laag, hoe beter voor onze tan-klare huidjes. Maar wat we vaak vergeten, is dat we hiermee massaal het koraal verzieken. 
Aan het strand smeren we onszelf suf, want we zijn lief voor onze huid. Maar lief voor de oceaan? Nah, verre van. De chemicaliën in onze zonnebrandcrèmes blijken namelijk schadelijk te zijn voor koraal. Elk ingesmeerd lijf dat de zee in plonst, laat deze koraalonvriendelijke stoffen los. Om maar even met cijfers te gooien: jaarlijks belandt er tussen de 4000 en 6000 ton (!) zonnebrandcrème tussen de koraalriffen. En daarmee verpesten we onze oceanen.


Dat blijkt uit een  studie  van Craig Downs, forensisch ecotoxicologist van de Haereticus Environmental Laboratory in de Verenigde Staten. Volgens Downs is oxybenzone (oftewel benzofenon-3) de allergrootste boosdoener in zonnebrandcrèmes. Één druppel oxybenzone in 6,5 Olympische zwembaden is al genoeg om het koraal mee te kunnen beschadigen. De stof zit in de meeste zonnebrandcrèmes die we kennen, omdat oxybenzone beschadigende UV-straling absorbeert.
snorkelen_drone
Oxybenzone versus koraal
Niet alleen verstoort de stof het hormoonstelsel van koraal, waardoor koraal zich niet meer reproduceert. Óók leidt oxybenzone tot vervorming van jong koraal. Oxybenzone ontwricht namelijk de symbiotische relatie tussen babykoraal en algen (die het koraal voeden), waardoor 't zichzelf omsluit in zijn eigen skelet en vervolgens sterft. Naast de koraalriffen, is het gehele ecosysteem van de oceaan hier de dupe van.
clownfish-3030148_1920
Zonnebrandfles op de brandstapel?
Nooit meer insmeren, is natuurlijk geen optie. Wat je wél kunt doen, is je koraalonvriendelijke zonnebrandcrème inruilen voor een koraalvriendelijke variant. Let op: vele crèmes dragen een ‘eco-friendly’ of ‘reef safe’ label, terwijl de zonnebrand nog steeds oxybenzone (benzofenon-3 of bp-3) bevat. Wees hier dus alert op.
Op Hawaï hebben ze een flinke stap in de goede richting genomen. Hier is een wetsvoorstel aangenomen, waarbij koraalonvriendelijke zonnebrandcrème vanaf 2021 verboden wordt. Daar mogen over een paar jaar geen crèmes met oxybenzone (en de schadelijke stof octinoxate) meer verkocht of gedistribueerd worden. 

Bekijk ook: Voor je bucketlist: duiken in een onderwatermuseum!

Meer over:

zon, oceaan, milieu, koraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.