Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vriest het buiten -30? Déze stad weet wel raad met de kou

11-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
Maple syrup
In de Franstalige stad Montréal in het oosten van Canada kan het koud worden. IJskoud. Het is niet ongebruikelijk dat de temperaturen dalen tot -20 of zelfs -30 graden Celsius! Gelukkig zijn de Canadezen hier zó goed op ingespeeld, dat Montréal in tijden van vrieskou en meters sneeuw een waar paradijs is. Dit zijn de gaafste dingen die je kan doen in Montréal tijdens de winter! (En geloof ons, dat wil je meemaken.)


Sneeuw Montréal
Mont Royal beklimmen
De stad Montréal dankt zijn naam aan de berg die midden in deze stad staat: de Mont Royal. Deze berg is dé trekpleister van de stad. Vanaf boven heb je namelijk een fenomenaal uitzicht over de hele stad. En als het centrum bedekt is met een metertje sneeuw of twee, geeft dat natuurlijk een nóg sprookjesachtigere aanblik. De klim is gelukkig niet zo zwaar. Er zijn namelijk gewoon een paar trappen om naar boven te komen! 

Tobogganing  
Tobogga-wat? Je zou het ook gewoon ‘keihard met een slee de berg af roetsjen’ kunnen noemen. Maar in Canada heet deze activiteit toch echt  tobogganing . Een tobogan is een traditioneel vervoersmiddel dat vroeger werd gebruikt door de Innu en Cree, twee inheemse bevolkingsgroepen uit Canada. Maar tegenwoordig wordt het sleeën hierop vooral gezien als leuke winteractiviteit. Parc du Mont-Royal, Parc Jean-Drapeau en Parc-nature Bois-de-Liesse zijn perfecte heuvelachtige plekken voor  tobogganing . Men neme een stuk plastic en een besneeuwde berg en... glijden maar!

tobogganing volwassen
Igloofest 
Wie zegt dat je in de winter niet buiten kunt feesten? In Montréal wordt de historische havenbuurt Old Port voor maar liefst drie weekenden omgetoverd tot groot dancefestival. Mídden in januari! Elk jaar trotseren wereldberoemde dj’s hier de kou om een fenomenale show weg te geven. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor een drankje of traditioneel Canadees gerecht, zoals  poutine . Wie is er klaar voor een (ijskoud) feestje? 

Sugar Shack 
Feitje: Canada is de grootste producent van  maple syrup  (ahornsiroop) ter wereld! En dan vooral de provincie Quebec, waar Montréal ook ligt. De manier waarop deze siroop wordt gemaakt is dan ook heel bijzonder. Dit wordt namelijk uit esdoornbomen getapt. Door een inkeping in de boom te maken en hier een emmer onder te hangen, stroomt het sap rechtstreek de emmer in. Nadat dit sap is opgevangen, wordt het ingedikt tot siroop. 

Maple syrup
Om deze hele siroopproductie heen is de  sugar shack  ontstaan ( cabane à sucre  in het Frans). Dit houdt in dat je met z’n allen naar een soort hut in het bos gaat om dit hele proces mee te maken. En te proeven natuurlijk! Álles wordt namelijk in siroop ondergedompeld. Van bruine bonen tot varkensvlees. En je kan bijvoorbeeld een  tire d’érable proeven. Dit is een snoepje dat wordt gemaakt door warme ahornsiroop in vers sneeuw (!) te gieten. Puur natuur!

Ondergronds winkelen
Bang dat je handen eraf vriezen tijdens het shoppen? Niet getreurd, in Canada hebben ze daar een slimme oplossing voor bedacht. Winkelen doe je hier in de winter namelijk ondergronds! En Montréal is daarin  geen uitzondering . In Montréal ligt ook een ondergronds netwerk aan winkelcentra van maar liefst 33 kilometer. Dus bij de zoveelste sneeuwstorm spring je gewoon in de metro naar deze  Underground City . (Want zelfs de metro’s zijn verbonden aan dit netwerk!)

Montréal ondergronds
Dog sledding
Spring met z’n tweeën (of in je eentje!) op een slee en laat je door een paar prachtige husky’s door de bossen van Canada trekken. Vooral als je iets verder noordelijker van Montréal reist, kunnen de uitzichten prachtig zijn. Maar ook in Montréal zelf heb je één keer per jaar de mogelijkheid om deze activiteit te doen. In Parc Jean Drapeau kun je namelijk een ritje met de honden maken in januari tot februari tijdens het Fête des Neiges, het sneeuwfestival van Montréal. 

Dog sledding
Meer van Canada zien? Check The Great Trail in Canada!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.