Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Montreal

De beste tijd om het Franstalige Montreal te bezoeken is tijdens het beroemde festivalseizoen in de stad. In de zomer worden er in de Canadese stad talloze verschillende festivals gehouden. Voordat het feest in het centrum losbarst raden we je aan een kunstfestival in de wijk The Village bij te wonen. Ook de Mont Royal, de heuvel waar de stad naar vernoemd is, is een bezoek waard. Daar vind je een enorm stadspark dat je een prachtig uitzicht over de stad geeft.
Montreal is een van de meest internationale steden in de wereld. Op het gebied van handel, industrie, financieën en cultuur is er dan ook genoeg te vinden. Daarnaast kan je een grote ondergrondse stad bezoeken die bij het uitgebreide metronetwerk hoort. Onder de grond zijn complete winkelcentra, restaurants en zelfs een autodealer te vinden. Deze oplossing is bedacht om boven de grond ruimte te besparen voor woningen en om Montreal uit te breiden zonder de stad aan te tasten. 
Het Olympische stadion uit 1976 is een architectonisch kunstwerkje. Het stadion werd dan ook pas aan het einde van de Olympische Spelen voltooid. Canada is een ijshockeyland dus moedig de ijshockeyclub Canadiens de Montréal aan tijdens een wedstrijd. Een must tijdens een bezoek aan Montreal is een wandeling langs de mooie gebouwen aan de Rue st. Jaquens. Dit is het oude Wall Street van Canada.
Begin je dag op Place d’Armes. Daar vind je het oudste gebouw van de stad Vieux Séminaire de St-Sulpice. Iets verderop kan je de waanzinnige Basilique Notre-Dame de Montreal bewonderen. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis? Bezoek dan Musée d’archéologie et d’histoire de Montreal, Pointe-à-Callière. Ook een echte aanrader is Musée des Beaux-Arts, waar vooral de tijdelijke exposities eruit springen.
Na het kunstmuseum loop je in zuidelijke richting over rue Cresent. Ben je in een shop-mood? Check dan Ste-Catherine twee blokken verderop. Dit is dé winkelstraat van Montreal. Rue Crescent zelf is erg toeristisch, maar biedt wel een goede plek om even te zitten en mensen te kijken dus!
Eten
Montreal is een gastronomische hoogtepunt en de stad claimt de meeste restaurants per inwoner te hebben van Noord-Amerika. Voor lekker eten zit je hier dus goed!
Een vers ontbijt haal je bij de markt Marché Atwater. Dit is ook een ideale plek om een ochtend door te brengen. Bij Premiere Moisson kan je rustig wakker worden met een goede bak koffie.
Olive et Gourmando is een echte highlight van de stad. Ga voor een lunch binnen of neem wat mee en eet buiten bij de rivier. Aanrader van de kaart: the Cuban Sandwich. Je kan ook je lunch goedkoop halen op de markt. Ga bijvoorbeeld naar Marché Jean-Talon aan de rand van Little Italy. Voor een kleine snack zit je goed in Montreals Chinatown. Ga voor een Dragon Beard Candy, een zoete pinda snack.
Dat eten niet alleen maar ‘haute cuisine’ hoeft te zijn bewijst restaurant Robin des Bois, oftewel Robin Hood. Van het personeel dat hier werkt worden alleen de koks betaald en de winst die overblijft wordt aan goede doelen geschonken. In de wijk Plateau zijn veel restaurants te vinden, zoals visrestaurant Milos of Toque. Voor een goed dessert of een fris tussendoortje moet je naar de fruitbar Frootz.
Het stadsdeel ‘the Plateau’ is een goede plek om je avond te beginnen en is ook onder de inwoners erg populair. Clubs en bars als Baldwin Barmacie, Caffe ArtJava en Bu zijn echte aanraders. Rond de winkelstraten St. Laurent en Crescent St vind je veel gezellige clubs. Probeer ook een bezoek te brengen aan Gogo Lounge, een bar die staat aangeschreven als een van de beste ter wereld.
Vervoer
Montreal beschikt over een gigantisch metronetwerk dat je overal in de stad brengt. Reizen met de trein en de auto binnen Montreal wordt door de inefficiënte vertrektijden van de trein, de grote drukte en hoge parkeertarieven afgeraden. Het busnetwerk is van hetzelfde bedrijf als de metro en tickets kunnen voor beiden gebruikt worden. Omdat er rond de 300 kilometer aan fietspaden in de stad ligt, is het slim om korte afstanden met de fiets te overbruggen.
Een directe vlucht van Amsterdam naar Montreal kost je bijna acht uur. Een overstap levert je vaak wel goedkopere vliegtickets op. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Canadese Dollar
Taal: Engels  en Frans
montreal.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.