Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.

VOLG ONS

3 op Reis

Dit is dé Frans-Canadese versie van een kapsalon

4 dec 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Poutine
De poutine is het nationale gerecht van Canada. Deze smakelijke snack komt oorspronkelijk uit de Franstalige provincie Quebec, maar is populair in heel Canada. En of je nou fancy friet of liever een heerlijk ordinaire patatschotel wil... Met een poutine heb je het beste van beide werelden.  
Patat met piepende kaas 
Canadese poutine lijkt een beetje op ‘onze’ kapsalon. Je weet wel, die flinke bak patat met döner, sla, gesmolten kaas en een royale laag knoflooksaus. Maar wat is dan het verschil? Een traditionele poutine bestaat uit de combinatie patat, kaas en een soort jus. Vooral de kaas is hier een cruciaal element. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde  squeaky cheese . Dit is een soort rubberachtige, verse kaas. Het belangrijkste is dat deze kaas niet smelt in het warme gerecht en dat het een beetje piept tussen je tanden als je erop kauwt. In Quebec noemen ze deze piepende kaas overigens  fromage en crottes , wat zoiets betekent als ‘poepkaas’. Ehhh... Klínkt misschien niet heel lekker, maar de Canadezen zullen je het tegendeel bewijzen! 

Het ontstaan van de poutine
Wie heeft ooit bedacht om al deze ingrediënten bij elkaar te gooien? Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommigen ging de eerste poutine in 1957 over de toonbank. Een klant bestelde een zak friet bij een klein restaurant in het dorp Warwick. Hij vroeg de eigenaar om er kaas bij te gooien. Et voilà, de poutine was geboren. Of toch niet? 
Een andere theorie speelt zich al in 1950 af. Hier zou een restaurant in Drummondville patat met saus op de menukaart hebben staan. Onder klanten werd het vervolgens populair om dit gerecht te ‘verkazen’. Want, waarom ook niet? Dit restaurant is daarna officieel erkent als enige echte uitvinder van poutine door de Canadese Raad voor Intellectueel Eigendom. 

De laatste hypothese over ’t ontstaan van de poutine is heel simpel. Een restaurant in het Canadese dorp Princeville verkocht de verse kaas los aan klanten, die het vervolgens zelf mixten met patat. Het restaurant speelde in op deze vraag naar ‘t patat-kaas mengsel, voegde zelf de jus toe en zette de legendarische poutine op de kaart.

Eén ding is in ieder geval zeker: de poutine komt sowieso uit de provincie Quebec. Vandaar dat het een echt Frans-Canadees gerecht is! 
Waar kun je het eten?
Hoewel Quebec dé plek is om poutine te eten, vind je van Oost- tot West-Canada restaurants die je deze maaltijd serveren. Hier eet je de beste poutines van Canada:
La Banquise – Montréal, Quebec:  Volgens sommigen is La Banquise het béste poutinerestaurant van Montréal. (En misschien wel van Canada). Hier heb je dit gerecht in alle soorten en maten, van veganistische tot pulled pork varianten. En misschien nog het beste: dit restaurant is 24/7 open! Tot diep in de nacht staat hier een lange rij voor de fameuze poutine. 
Le Garde-Manger – Montréal, Quebec:  Hoewel poutine het perfecte katervoer is na een avondje stappen, tilt Le Garde-Manger dit gerecht naar een hoger niveau. Hier is het niet zomaar een vette hap, maar écht een gastronomisch hoogstandje. Namelijk, met kreeft!  
Fabergé – Montréal, Quebec:  Poutine alleen als avondeten? Niet als ’t aan Fabergé ligt. Hier hebben ze namelijk poutine als ontbijt op de kaart. Met gekarameliseerde ui, bacon, hollandaise saus en een eitje met de  sunny side up !  

Nom Nom Nom Poutines & Crepes – Toronto, Ontario:  Hou je wel van een spannend tintje aan je gerecht? In dit kleine eetstalletje krijg je de meest uiteenlopende smaaksensaties voorgeschoteld. Van rijkelijk gevulde poutines met gefrituurde spruitjes (!) tot de Franse versie met brie. 
Wurst – Calgary, Alberta:  In deze Duitse pub krijg je niet alleen braadworst op je bord, maar ook frietjes besprenkeld met truffelolie. En om de poutine weg te spoelen, bestel je natuurlijk een grote pul Duits bier. Proost! 
Fritz European Fry House – Vancouver, British Columbia:  Je gelooft het bijna niet, maar bij dit restaurant in Vancouver kun je Nederlandse frietsaus bij je poutine krijgen. Wie boekt de tickets? 
Eén poutine niet genoeg voor je? Om je echt volledig onder te dompelen, worden er zelfs poutinefests georganiseerd in Canada. Kijk, dáár worden we blij van. 
Spontaan zin gekregen om naar Canada te gaan? Bekijk hier onze reistips!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's