Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Senegal en Gambia: een route van drie weken

12-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2910 keer bekeken
  •  
sine saloum senegal
Gambia: het land van de eeuwige glimlach en ondoordringbare natuur. Bezoek je Gambia, dan kan je létterlijk niet om Senegal heen. Aangezien Afrika’s kleinste land wordt omarmd door buurland Senegal, zijn de twee landen ideaal om in korte tijd te bereizen. Nienke maakte daarom een roadtrip door westelijk Afrika en bezocht de volgende bestemmingen:
Route : Banjul – Janjanbureh – River Gambia National Park – Ndemban – Sine-Saloum Delta – Lac Rose – Dakar
Reisduur:  twee à drie weken
Banjul (Gambia)
In de hoofdstad van Gambia, Banjul, zijn de sporen van de koloniale tijd nog goed zichtbaar. Door de combinatie van koloniale gebouwen en de hectiek van een Afrikaanse stad is Banjul een interessante bestemming. Veel reizigers slaan de stad over en reizen meteen door naar de goudgele strandplaatsen. Zonde, want de hoofdstad Banjul geeft je een goede indruk van de rest van Gambia. Bezoek bijvoorbeeld Arch 22, een grote boog gebouwd ter ere van de staatsgreep op 22 juli 1994. Een ander stukje geschiedenis vind je op het July 22 Square. Hier staat een monument staat dat herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. 
banjul
River Gambia National Park (Gambia)
Dit nationale park bestaat uit vijf bosrijke eilanden in de rivier, bekend als de Baboon Islands. Naast inderdaad bavianen (baboons) leven er chimpansees, mede dankzij het langstlopende chimpansee project ter wereld: het Chimpanzee Rehabilitation Project. Al zes jaar lang wordt niemand meer toegelaten aan wal, voor het welzijn van de dieren. Er wonen meer dan honderd chimpansees op de Baboon Islands, verdeeld over verschillende families.
river gambia national park
Ndemban (Gambia) 
Ndemban is een klein dorpje van boerenfamilies die hun deuren hebben geopend voor bezoekers door een homestay aan te bieden. Net als in veel landen trekken veel meer jonge mensen naar de steden waardoor dit soort dorpen een spannende toekomst tegemoet gaat. Kleinschalig toerisme is voor hen een manier om te blijven bestaan en hun cultuur te behouden. Iedereen in Gambia kan je naar het schijnt naar Ndemban wijzen, maar een website of iets dergelijks ga je niet vinden. Over dit plekje moet je via via horen. 
Janjanbureh (Gambia)
Op het rustige platteland van Gambia kabbelt het leven langzaam door. Voor een gave stedentrip of talloze bezienswaardigheden zit je hier aan het verkeerde adres. Het kalme dorp in het binnenland van Gambia heeft vooral rust te bieden. Janjanbureh geeft een uitstekend beeld van het plattelandsleven in het Afrikaanse land. De bewoners van dit dorp zullen je heel gastvrij ontvangen. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want Janjanbureh is een geliefde locatie voor vogelspotters. Andere dieren die je rondom dit dorp vindt zijn apen, geiten, krokodillen en andere reptielen. 
janjanbureh
Sine Saloum Delta (Senegal)
Dit gebied is een opvallend groen en waterrijk onderdeel van het land. Je vindt er mangroves, lagunes, zandeilanden en bossen. Door de grote variatie aan planten en dieren wordt dit ook wel eens de Amazone van Afrika genoemd. Op deze plek - waar het Afrikaanse vasteland de Atlantische Oceaan ontmoet - kan je allerlei soorten trekvogels spotten. Verder vind je verspreid over het deltagebied een aantal kleine, onbewoonde eilanden. 
sine saloum senegal
Lac Rose (Senegal)
Op een uur verwijderd van eindbestemming Dakar ligt het bijzondere Lac Rose oftewel het Roze Meer. Het dankt zijn kleur aan de aanwezigheid van rood plankton en aan het hoge zoutgehalte wat de lichtinval anders breekt. Het zoutgehalte bereikt op sommige plekken zo’n 40% en is daarmee het hoogste ter wereld, op dat van de Dode Zee na. Al heel lang winnen Senegalezen uit heel het land hier zout uit de bodem van het meer. En dat gaat nog steeds op traditionele wijze, met de hand. Het meer is maximaal 1 meter diep en op de bodem bevindt zich een dikke laag zout.  
Lac Rose _ Claudiovidri : Shutterstock.com
Foto: Claudiovidri / Shutterstock.com
Dakar (Senegal)
Dakar. We kennen de hoofdstad van Senegal vooral van de legendarische woestijnrace, waar motoren, vrachtwagens, quads en auto’s tegen elkaar strijden. Dakar is de meest moderne en westerse stad van West-Afrika. De ligging op het schiereiland Cap Vert is ideaal. Met stranden rondom de stad en een fijne zeebries is de stad een toffe reisbestemming.
dakar
De route ziet er als volgt uit:
 • Van Banjul naar Janjanbureh
  230 km, 4 uur en 15 minuten 
 • Van Janjanbureh naar River Gambia National Park
  60 km, 1 uur 
 • Van River Gambia National Park naar Ndemban
  200 km, 2 uur en 45 minuten
 • Van Ndemban naar Sine-Saloum Delta
  100 km, 2 uur en 40 minuten (inclusief veerboot)
 • Van Sine-Saloum Delta naar Lac Rose
  300 km, 5 uur
 • Van Lac Rose naar Dakar
  40 km, 1 uur
routekaart senegal gambia
Met onze Wegdroomlijst wordt deze roadtrip nóg mooier.

Meer over:

gambia, senegal, nienke, route
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.