Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Sine-Saloum Delta

Aan de groene westkust van Senegal vind je het prachtige natuurgebied Sine-Saloum Delta. Dit gebied is een opvallend groen en waterrijk onderdeel van het land. Je vindt er mangroves, lagunes, zandeilanden en bossen. Door de grote variatie aan planten en dieren wordt dit ook wel eens de Amazone van Afrika genoemd. Op deze plek, waar het Afrikaanse vasteland de Atlantische Oceaan ontmoet, kan je allerlei soorten trekvogels spotten. Door de afgelegen plek en kalme sfeer kom je hier volledig tot rust.  
De Sine-Saloum Delta is een groot gebied bestaande uit verschillende aftakkingen en vissersdorpen. Visserij is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de inwoners. Het is hun voornaamste voedsel- en inkomensbron. Ze wonen geïsoleerd van de rest van de wereld en dat maakt een bezoek aan dit gebied heel authentiek. Verder vind je verspreid over het deltagebied een aantal kleine, onbewoonde eilanden. 
Wie het gebied nog in volle glorie wil zien, moet snel zijn. De zoutgraad in de rivieren is de laatste paar jaar fors gestegen met een aantal negatieve gevolgen. Hierdoor verdwijnen mangroven en verschillende vissoorten. Dit is erg zonde, want juist die variatie aan flora en fauna maakt dit gebied zo mooi.
Eten
Zoals al eerder gezegd, visserij is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in het deltagebied. In het lage water vind je veel oesters en andere schelpdieren. De meeste eetgelegenheden vind je hier bij homestays en kleinschalige guesthouses. Ook tof: bij sommige lodges kan je in een boomhut overnachten. Dit kan bijvoorbeeld bij het ecologische hotel Collines de Niassam. Of kampeer net als Nienke op een onbewoond eiland en bereid je eigen avondeten op een vuurtje!
Vervoer
Niet geheel verrassend, maar de beste manier om Sine-Saloum Delta te ontdekken is per boot. Ontdek het gebied vanaf het water en spot de Afrikaanse wildlife van dichtbij. Een handige manier om dit te doen is via Les Avonturiers du Saloum. Dit bedrijf bestaat uit drie vrolijke jongens die je graag het gebied laten zien. 
De weg naar Sine-Saloum kan je wat tijd kosten, maar is het meer dan waard. Een makkelijke manier om Sine-Saloum te bereiken is vliegen naar Banjul en vanaf daar met de pont de oversteek maken naar Senegal. Vanaf hier is het nog maar een klein stuk reizen naar de Sine-Saloum Delta. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: CFA Frank
Taal: Frans
Sine Saloum Delta

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.