3 op Reis

Banjul

Een groot deel van Gambia wordt getekend door water. De rivier de Gambia is de levensader die het land aan de westkust van Afrika in tweeën splitst. Ook in Banjul speelt water een belangrijke rol. In deze hoofdstad van Gambia is de haven een belangrijke inkomstenbron en ontmoetingsplek. Banjul geeft een goede indruk van het Afrikaanse stadsleven met een koloniale twist. 
Gambia is al ruim een halve eeuw onafhankelijk, maar nog steeds zijn de sporten van de koloniale tijd zichtbaar. Dit zie je vooral aan de architectuur in de stad. Door de combinatie van koloniale gebouwen en de hectiek van een Afrikaanse stad is Banjul een interessante bestemming. Veel reizigers skippen de stad en reizen direct door naar de strandplaatsen. Zonde, want het is ’t zeker waard om een paar dagen in Banjul te verblijven. Bezoek bijvoorbeeld Arch 22, een grote boog gebouwd ter ere van de staatsgreep op 22 juli 1994. Een ander stukje geschiedenis vind je op het July 22 Square. Hier staat een monument staat dat herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. 
De Albert Market is een kleurrijke markt bestaande uit talloze houten stalletjes. Lokale en geïmporteerde goederen worden hier verkocht. Of je nu op zoek bent naar een handgemaakte sjaal, een goedkope laptop of vers fruit, je vindt het hier. Verder is het tijdens lunchtijd een gezellige chaos. Slechts een paar straten verderop zit het National Museum. Het is gelijk een van de weinige musea in Gambia, dus pak je kans als je in de buurt bent. Het museum bestaat uit verschillende culturele en historische tentoonstellingen. Het museum is een beetje klein, maar interessant genoeg en geschikt voor een middagje door het museum struinen!
Deze veelzijdige hoofdstad van Gambia geeft een goede impressie van de rest van het land. Een uitstekende plek om je rondreis door dit land te beginnen! 
Eten
Banjul is de hoofdstad van Gambia en qua inwonersaantal de kleinste hoofdstad van Afrika. Toch vind je hier genoeg leuke restaurants en bars als je goed zoekt. Door de ligging aan de haven kan je hier uitstekende verse vis eten. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar Nefertiti. Dit restaurant heeft goed eten, een prachtig uitzicht en veel locals die hier komen voor een drankje. Voor een Libanese maaltijd en verse sapjes zit je goed bij King of Shawarma Café. Bij Ali Baba kan je Libanees snacken. Voor shawarma… eh, shoarma ben je hier dus aan het juiste adres. Vergeet ook zeker niet palmwijn te drinken, de traditionele alcoholische drank van West-Afrika.  
Vervoer
Vanaf Amsterdam kan je met een direct vlucht naar Banjul reizen. In Banjul kan je taxi’s nemen, maar over het algemeen is dat een stuk prijziger. Een andere optie is de bus. Let op: deze bussen rijden op Afrikaanse wijze zeer onregelmatig. Het grote voordeel is wel dat de bussen het hele land door rijden. Ook kan je in Banjul een auto huren om het land door te komen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Dalasi
Taal: Engels, Mandingo, Wolof en Pulaar
Met dank aan het Gambiaanse Verkeersbureau en Visit Gambia. 
Banjul poging PNG

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.