Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het land dat niet voor elke reiziger bestemd is

21-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1966 keer bekeken
  •  
nepal himalaya
Bijna doet het je geloven dat je nonstop naar een schilderij kijkt. Eén groot panoramaschilderij van ruwe bergketens met besneeuwde toppen en kleine dorpen daartussenin geklemd. We hebben ‘t over het land van de bergen en de goden, Nepal. Reden voor Geraldine om een reis door dit prachtige land te maken, inclusief intensieve trektocht door het Himalayagebergte. Daarbij bezocht ze de volgende plekken:
Route : Kathmandu – Jomsom – Pokhara – Devghat – Chitwan National Park
Reisduur : drie weken

Toerisme. Wereldwijd een van de meest vervuilende en verwoestende industrieën. Maar soms is het essentieel voor de opbouw van een land. Niets is minder waar in het geval van Nepal . Het land is klein in oppervlakte, maar enorm groot qua armoede. Het land heeft spijtig genoeg dan ook een plek in het rijtje armste landen ter wereld. En de aardbeving van 2015 is daardoor een zeer grote klap geweest voor het gebied. Sindsdien is toerisme de levenslijn van Nepal geworden, waardoor het land beetje bij beetje opkrabbelt. Wij kunnen niet anders dan aanraden om het land van de goden en bergen te bezoeken.
nepal
Kathmandu
Het startblok van je reis door Nepal bevindt zich in de hoofdstad Kathmandu. De stad is de bakermat voor de twee belangrijkste religies van het land: het boeddhisme en hindoeïsme. En dat is duidelijk zichtbaar bij de Swayambhunath Temple, waar spirituele elementen door elkaar zijn gehusseld. Deze tempel is een van de weinige complexen die de aardbeving zonder al te veel kleerscheuren heeft weten te doorstaan. De Bouddhanath Stupa mag je ook toevoegen aan je verlanglijst. Dit enorme bouwwerk mag zich niet alleen de oudste stoepa van Nepal noemen, maar ook een van de grootste antieke stoepa's in Zuid-Azië. (Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat.)
 
nepal kathmandu
Jomsom
Het dorp Jomsom is het hoofdkwartier van het Mustang berggebied en wordt dan ook vooral gebruikt als uitvalsbasis voor trektochten. Jomsom ligt op 2700 meter hoogte en dat ga je hier merken. Duizeligheid en benauwdheid gaan tijdens een trektocht ongetwijfeld toeslaan, maar een beetje hiker is daartegen opgewassen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier beginnen aan een tocht door de Himalaya.
nepal jomsom mustang
We kunnen je alvast verzekeren dat de uitzichten overdonderend mooi gaan zijn. Hoewel het dorp onderdeel is van de meest afgelegen en dunbevolkte gebieden van Nepal, zit je hier als hiker goed. Je kan terecht bij hotels, winkels en een lokale pub om moed in te drinken voor een zware tocht. Lange tijd is het Mustang gebied afgesloten geweest van de rest van de wereld. Pas sinds 1992 worden reizigers hier toegelaten. De bestemming vereist enige voorbeiding, maar is zeker weten de moeite waard. Denk aan ruige maanlandschappen met hier en daar kleine dorpen.
nepal jomsom
Pokhara
Pokhara is de tweede grootste stad van Nepal en ligt in de schaduw van het Himalayagebergte. Ook deze plek is een uitstekende uitvalsbasis voor trektochten. Typerend voor Pokhara is de ontspannen sfeer die in de stad hangt. Bezoek hier bijvoorbeeld de Tal Bahari-tempel, gelegen in het midden van een meer. Daarnaast wil je het International Mountain Museum in duiken, waar je alles te weten komt over de Himalaya. Van de geschiedenis, cultuur en geografie tot aan noemenswaardige beklimmers en bewoners. Pokhara is goed ingesteld op avontuurlijke reizigers. Kajakken, paragliden, raften… Hier is keuze genoeg. Liever ontspannen in Pokhara? Geen probleem, dat kan hier namelijk ook uitstekend. 
nepal devghat
Devghat
Devghat is een van de meest religieuze en culturele plekken in Nepal. Dit pelgrimsoord wordt door een aantal strenggelovige hindoes vanuit de hele wereld bezocht. Voor velen is deze plek het ultieme oord om te sterven. Devghat wordt dan ook gezien als één groot bejaardentehuis, aangezien vele Nepalezen hier op hun oude dag willen wonen.
Foto:  Abhighimire  / Flickr.com
devghat
Chitwan National Park
Nepal wordt een van de rijkste landen genoemd als het gaat om biodiversiteit. Vanwege de rijke flora en fauna wordt het land ook wel beschouwd als het Amazone van Azië. Chitwan National Park is een van de plekken waar deze wildlife goed tot zijn recht komt. Deze jungle ligt in de schaduw van de Himalaya en wordt daardoor vaak vergeten. Onterecht, want een safari door dit regenwoud is een unieke ervaring. Welke dieren je kan spotten? Denk aan beren, olifanten, neushoorns, krokodillen en apen. Het park en zijn wilde dieren worden goed beschermd door het Nepalese leger. De tijgerpopulatie is hier zelfs verdubbeld en in de afgelopen twee jaar zijn er geen enkele neushoorns meer gedood.
nepal chitwan national park
Samengevat, ziet deze reis er zo uit:
 • Van Kathmandu naar Jomsom
  520 kilometer, 13 uur 
  *(per vliegtuig: 360 kilometer, 1 uur en 25 minuten)
 • Van Jomsom naar Pokhara:
  150 kilometer, 9 uur en 30 minuten 
  *(per vliegtuig: 70 kilometer, 30 minuten)
 • Van Pokhara naar Devghat:
  140 kilometer, 2 uur 
 • Van Devghat naar Chitwan National Park:
  30 kilometer, 1 uur
RouteGerNepal
*Let op: Nepalese vliegmaatschappijen staan op de zwarte lijst. Dat betekent dat ze niet mogen vliegen in het luchtruim van de Europese Unie. Maar voor de gemoedsrust: dit zegt niets over de technische staat van de vliegtuigen. Wel blijft vliegen door Nepal een risico, want de vliegvelden liggen tussen hoge bergen ingeklemd. Piloten zijn dan ook speciaal getraind om te kunnen vliegen door dit moeilijke gebied. Maak bovendien geen krappe reisplanning, want de kans op geannuleerde vluchten is groot. 
Over avontuurlijke bestemmingen gesproken: wij maakten een selectie favoriete nationale parken van Costa Rica.
Met dank aan: Dimsum Reizen .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.