Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Chitwan National Park

Een stuk ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu vind je Chitwan National Park. In dit nationale park, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed, kan je allerlei verschillende diersoorten spotten. Deze jungle in de schaduw van de hoge Himalaya wordt vaak vergeten. Onterecht, want een safari door het regenwoud is een prachtige ervaring.
Een gids is verplicht als je door dit park wilt trekken. Je gids kan je helpen om de dieren te spotten, maar is er ook om jouw veiligheid te garanderen. Welke dieren je allemaal kan zien in Chitwan? Denk aan beren, olifanten, neushoorns, verschillende soorten vogels, krokodillen, apen, etc. De échte geluksvogel kan misschien een blik vangen van de Bengaalse tijger, maar die kans is vrij klein. Naast de indrukwekkende wilde dieren is de ongerepte natuur al een bezoek waard. 
Regenwoud, moerasland en open vlaktes wisselen elkaar af. Duizend tinten groen komen van alle kanten op je af en je wordt omringd door regenwoudgeluiden. Het park en de wilde dieren worden goed beschermd door het Nepalese leger. Hierdoor is de tijgerpopulatie al verdubbeld en is er in de afgelopen twee jaar geen enkele neushoorn meer gedood. Het park ontvangt jaarlijks flink wat bezoekers, maar dat heeft dus ook zo zijn voordelen. Met het geld dat binnenkomt kan de veiligheid van de wilde dieren worden gewaarborgd. 
Eten:
In Sauraha, de toegangspoort tot Chitwan National Park, heb je verschillende hotels en eetgelegenheden. De meeste reizigers komen naar Sauraha om hier te overnachten tijdens hun bezoek aan Chitwan. Waar mensen zijn moet gegeten worden, dus je hebt hier keuze uit verschillende restaurants. Ga voor een goede Nepalese maaltijd naar Friends Cafe en voor Indiaas naar Kc’s Restaurant and Bar. Mis je de Nederlandse keuken enorm? Dan kan je naar Little Amsterdam voor een broodnodige portie bitterballen. Bij Sunset View Restaurant and Bar kan je eten en drinken met (heel verrassend) een mooi uitzicht over de rivier. 
In Chitwan National Park ben je wat afhankelijker van je gids. Die gids leidt je namelijk niet alleen door het park, maar kent ook de plekken waar je kan eten. Daarnaast kan je tussendoortjes meenemen zoals bananen of mueslirepen voor tijdens je trektocht. 
Vervoer:
Chitwan National Park is goed bereikbaar vanaf Kathmandu en Pokhara. Er rijden namelijk regelmatig bussen naar Sauraha, de toegangspoort van het National Park. Hou wel rekening met een lange reistijd: afhankelijk van de drukte op de weg doe je er zeven tot tien uur over. Een andere optie is vliegen van Kathmandu naar Bharatpur en vanaf daar een taxi nemen. Dit kost je wel wat meer geld dan met de bus. 
Eenmaal aangekomen in het National Park heb je twee keuzes op het gebied van vervoer. Je kan zowel te voet als per jeep door het park trekken. Als je weinig tijd hebt, kan het handig zijn om je gids en vervoersmiddel vooraf te regelen. Mocht je iets meer tijd hebben, kan je ook veel organiseren op het moment dat je in Chitwan aankomt. De manier waarop je je door het park beweegt zal ook afhankelijk zijn van je gids. 
Goed om te weten:
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Nepalese roepie
Taal: Nepalees
Met dank aan Dimsum Reizen. 
Chitwan national park

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.